Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΟΧΙ από το Σύλλογο Μαρλά Μαμάδου Τήνου

Τ ο Διοικητικό Συμβούλιο   του Συλλόγου Μαρλά Μαμάδου Τήνου  για τις  προτεινόμενες  θέσεις του ΧΥΤΥ  στην περιοχή της τ. Ιστορικής Κοιν...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μαρλά Μαμάδου Τήνου για τις προτεινόμενες θέσεις του ΧΥΤΥ στην περιοχή της τ. Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου Τήνου.
Μετά την πρόσκληση του Δήμου Τήνου, στις 15.02.2013 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με θέμα ενημέρωση για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στο νησί μας, Συλλόγων – Φορέων – Φυσικών προσώπων, από τους εκπροσώπους της εταιρείας ΕΠΤΑ που έχει αναλάβει τη περαίωση της σχετικής μελέτης. Μας παρουσίασαν την προκαταρκτική μελέτη (αρχικό στάδιο) που αφορά τη δημιουργία ΧΥΤΥ. (χώρος υγειονομικής ταφής των επεξεργασμένων απορριμμάτων υπολειμμάτων).
Ενημερωθήκαμε ότι, μεταξύ των περιοχών που έχουν προεπιλεγεί στη προκαταρκτική μελέτη του έτους 2000, είναι (2) δύο τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή της τ. Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου.
1.- Ο τίτλος της μελέτης δεν είναι ορθός. Πρέπει να διορθωθεί και να αναφέρει ότι πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη για (ΧΥΤΥ). Σαφής αναφορά σε υγειονομική ταφή υπολειμμάτων επεξεργασμένων απορριμμάτων και όχι υγειονομική ταφή απορριμμάτων.
2.- Η τοποθεσία (θέση) Τηγάνια δεν είναι ακριβής, με την ευρύτερη γεωγραφική έννοια. Η προτεινόμενη γεωγραφική θέση από τους μελετητές ονομάζεται Τυργιόπυλ και τοποθετείται παραπλεύρως του οδικού άξονα Μαρλά – παραθαλάσσιων οικισμών Κουμελάς – Μαλί, είναι δε λιγότερο από 800 μέτρα από τον παραδοσιακό οικισμός του Μαρλά ΦΕΚ 504/Δ/1988).
3.- Τοποθεσία (θέση) Βίγλα πλησίον της περιοχής Αμπέλι.
Οι θέσεις μας για τις ως άνω περιοχές είναι:
Θέση Τηγάνια, (μη σωστή ονομασία – τοποθεσία).
Α) Τη θέση αυτή για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ., (χώρος υγειονομικής ταφής των επεξεργασμένων απορριμμάτων) τηναπορρίπτουμεΗ προτεινόμενη γεωγραφική θέση από τους μελετητές ονομάζεται Τυργιόπυλ και τοποθετείται παραπλεύρως του οδικού άξονα Μαρλά – παραθαλάσσιων οικισμών Κουμελάς - Μαλί, είναι δε λιγότερο από 800 μέτρα από τον παραδοσιακό οικισμό του Μαρλά ΦΕΚ 504/Δ/1988).
Β) Εάν δεχτούμε ότι, η περιοχή είναι όπως αναφέρεται με την ονομασία Τηγάνια και όπως παρουσιάστηκε στο χάρτη (ονομαστικώς) από τους μελετητές της εταιρίας ΕΠΤΑ, απέχει από τον οικισμό του Μαρλά λιγότερο των 1000 μέτρων ήτοι 800 μέτρα, (η απόσταση των 800 μέτρων, πιστοποιείται από τους μελετητές που έκαναν την παρουσία της προκαταρκτικής μελέτης στο Ι.ΤΗ.Π. από το οικισμό του Μαρλά). Όπως δηλώθηκε από τους μελετητές δεν μπορεί να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ πλησιέστερα των 1000 μέτρων από οικισμούς.
Γ) Ο οικισμός του Μαρλά, με το ΦΕΚ 504/Δ/1988 έχει κηρυχτεί παραδοσιακός οικισμός, οι μελετητές δεν το είχαν λάβει αυτό στα υπόψη τους. Για το λόγο αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ι.ΤΗ.Π., ζήτησαν το σχετικό ΦΕΚ από τον Τοπικό Σύμβολο κ. Χατζή Νικόλαο. Επίσης στο νέο ΣΧΟΑΠ (2η) δεύτερη φάση γίνετε αναφορά ότι, ο οικισμός του Μαρλά, είναι παραδοσιακός οικισμός βάση του σχετικού ΦΕΚ 504/Δ/1988.
Δ) Ο χώρος αυτός και γενικότερα όλη η περιοχή είναι το στενότερο σημείο του νησιού σε τετραγωνικά μέτρα, με επικράτηση Βορείων (Β) – (Β. Δ.) Βορειοδυτικών ισχυρών ανέμων, καθώς και ισχυρά μελτέμια τους θερινούς μήνες.
Ε) Το χώρο αυτό τον θεωρούμε ως μη επιλέξιμο για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ., λόγο των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, όπου σε κάθε περίπτωση όσο τέλεια και να δουλεύει ο ΧΥΤΥ θα υπάρχουν διαφεύγοντα αιωρούμενα ελαφριά απορρίμματα, που θα κατευθύνονται προς τον παραδοσιακό οικισμό του Μαρλά καθώς και τον οικισμό του Μαμάδου. Επίσης με βορειοδυτικούς ανέμους τα ελαφριά απορρίμματα θα κατευθύνονται προς την περιοχή του παραδοσιακού – διατηρητέου οικισμού του Πύργου, μία περιοχή που δέχεται μετά την πόλη της Τήνου τους περισσότερους επισκέπτες (τουρίστες) λόγω της πληθώρας των Μουσείων όπως: Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, Μουσείο (Ιστορική οικία) Γιαννούλη Χαλεπά, το μοναδικό Μουσείο στην Ελλάδα Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, τη μοναδική Προπαρασκευαστική Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς και το φυσικό κάλλος της ευρύτερης περιοχής.
Ζ) Οι μελετητές δεν έχουν υπολογίσει τις θερμικές οσμές που θα παράγονται κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΥ και θα επηρεάζουν τους προαναφερόμενους οικισμούς, ανάλογα με την φορά των συγκεκριμένων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.
Η) Ένεκα των υπαρχόντων λατομείων του πράσινου μαρμάρου, (περιοχή εξόρυξης του πράσινου μαρμάρου Τήνου) και των αξιόλογων γεωλογικών φυσικών μνημείων (Τafoni), με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ θα καταστραφεί μία αξιόλογη γεωλογική περιοχή ανεκτίμητης αξίας για το νησί μας, καθώς και ενός μελλοντικού ανοικτού γεωλογικού εκπαιδευτικού πάρκου.
Θ) Για την εξεύρεση τροφής θα υπάρξει συσσώρευση αρπαχτικών πτηνών (Κοράκια – Γλάροι – Γεράκια), με συνέπεια την πλήρη καταστροφή της υπάρχουσας πανίδας.
Ι) Η προσέγγιση των απορριμματοφόρων στο χώρο, θα γίνεται από το μοναδικό οδικό άξονα όλο το χρόνο. Ειδικότερα τους θερινούς μήνες η συχνότητα δρομολογίων θα είναι μεγάλη, τέμνοντας την κεντρική πλατεία του οικισμού του Μαρλά, που θα παίζουν αμέριμνα μικρά παιδιά στην παρακείμενη παιδική χαρά συμπατριωτών μας που επισκέπτονται τους θερινούς μήνες τα χωριά μας, διαταράσσοντας την ηρεμία του παραδοσιακού οικισμού.
Θέση Βίγλα, πλησίον στην περιοχή Αμπέλι.
Α) Για τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ. στη θέση Βίγλα, πρέπει να επανεξεταστεί η σχετική πρόταση διότι η τοποθεσία όπως φαίνεται στο σχετικό χάρτη της προκαταρκτικής μελέτης μπορεί να απέχει τα 2000 μέτρα από το μοναδικό οργανωμένο θέρετρο του Πανόρμου.
Ο συγκεκριμένος οικισμός έχει μεγάλο όγκο επισκεπτών τους θερινούς μήνες, με εστιατόρια, ενοικιαζόμενα καταλύματα και είναι χώρος λουομένων, καθώς και χώρος περιπάτου, αλλά και εδώ όπως και στην προηγούμενη τοποθεσία, το σίγουρο είναι ότι, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επηρεάζουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.
Β) Δεν μπορεί να επιλεγεί ο χώρος αυτός, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων όπου θα κατευθύνουν τυχόν διαφεύγοντα αιωρούμενα ελαφριά απορρίμματα προς τον οικισμό (θέρετρο) του Πανόρμου, φθάνοντας αυτά έως τον παραδοσιακό – διατηρητέο οικισμού του Πύργου και την ευρύτερη περιοχή.
Γ) Για τη θέση αυτή οι μελετητές που έχουν προ-επιλέξει στη προκαταρκτική μελέτη, δεν έχουν υπολογίσει τις θερμικές οσμές που θα παράγονται και θα επηρεάζουν τους προαναφερόμενους οικισμούς.
Δ) Για την εξεύρεση τροφής θα υπάρξει συσσώρευση αρπαχτικών πτηνών (Κοράκια – Γλάροι – Γεράκια), με συνέπεια την πλήρη καταστροφή της υπάρχουσας πανίδας.
Ε) Η διέλευση των απορριμματοφόρων θα γίνετε δια μέσου της κεντρικής Επαρχιακής οδού, αλλά όπως προανέφεραν οι μελετητές θα πρέπει γίνει διαπλάτυνση του δρόμο από πλατεία Μαρλά μέχρι Μονής Κυρά Ξένης και διάνοιξη δρόμου από τον οικισμό Σκαμνίδια προς την θέση Βίγλα, με συνέπεια τα απορριμματοφόρα να διέρχονται μέσα από τη μοναδική κεντρική πλατεία του οικισμού του Μαρλά, παραβιάζοντας τον σχετικό ΦΕΚ 504/Δ/1988 και την ερμηνεία αυτού περί παραδοσιακού οικισμού, καθώς και πλησίον από την ιστορική Μονή της Κυρά Ξένης και Αγία Θέκλας.
Για τους παραπάνω λόγους απορρίπτουμε και τις (2) δύο τοποθεσίες.
α) Απορρίπτουμε τις προτεινόμενες περιοχές, Τηγάνια και Βίγλα διότι, ο όγκος των απορριμμάτων παράγεται πολλά χιλιόμετρα από τις προαναφερόμενες περιοχές και τα απορριμματοφόρα θα διέρχονται μέσα από την κεντρική πλατεία του Μαρλά.
β) Σημειώνουμε ότι ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων παράγεται στην πόλη της Τήνου, καθώς και στην περιοχή του τ. Δήμου Εξωμβούργου, με τους περισσότερος οικισμούς.
γ) Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι οι μελετητές, δεν θα έπρεπε να προτείνουν να δεχτεί τα απορρίμματα όλης της Τήνου το στενότερο σημείο του νησιού σε τετραγωνικά χιλιόμετρα και ειδικότερα μία περιοχή πού μετά την συνένωση των Ο.Τ.Α. σχέδιο Καλλικράτης, έχει κηρυχτεί στο σχετικό νόμο ως Ιστορική, με τίτλο ονομασίας: Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου, με παραδοσιακούς – διατηρητέους οικισμούς.
δ) Στη προκαταρκτική μελέτη από ότι φαίνεται, δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων. Σε τόσο μεγάλη απόσταση από το σημείο που παράγεται ο μεγάλος όγκος τους θα υπάρχουν πολλαπλά δρομολόγια απορριμματοφόρων ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, με κόστος σε καύσιμα, πληθώρα σε εργατοώρες, φθορές και καταπόνηση οχημάτων. Υπέρμετρη επιβάρυνση του κεντρικού οδικού άξονα του νησιού με την περισσότερη κίνηση (τουριστική) τους θερινούς μήνες.
- Σημειώνουμε ότι σε μία καλύτερη προσέγγιση των περιοχών του νησιού, μπορεί να βρεθούν καταλληλότεροι χώροι που δεν είναι πλησίον οικισμών και ίσως πιο κοντά στην παραγωγή του μεγαλύτερου όγκου των απορριμμάτων.
Παρά των παραπάνω αναφερόμενων λόγων, και βεβαίως πάντα με τη συναίνεση της κοινωνίας, εφόσον η μελέτη καταδείξει ότι ο ΧΥΤΥ πρέπει να οριοθετηθεί στην ευρύτερη περιοχή, γνωρίζουμε ότι για εσάς, (μελετητές) ίσως υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης μακριά από οικισμούς εντός επιτρεπτής ζώνης και πάντα όπως προαναφέρουμε με τη συναίνεση της κοινωνίας.
Σας τονίζουμε βέβαια ότι η περιοχή της τ. Ιστορική Κοινότητας Πανόρμου, παράγει τη μικρότερη ποσότητα απορριμμάτων περίπου το 5% του συνόλου του νησιού μας

Tiniaki.gr