Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Περί του θέματος κατάργησης Δ.Ο.Υ Τήνου γράφει η Νατάσα Δεληγιάννη - Ασπρου

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΡΟΕΔΡΟ  ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ  ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ...


ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΠΡΟΕΔΡΟ  ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ  ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ



Αγαπητοί συνάδελφοι
Πρόσφατα πληροφορήθηκα  το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων Δ.Ο.Υ. που απευθύνεται προς το Υπουργείο Οικονομικών, που μεταξύ των άλλων προτείνει να παραμείνουν μόνο δυο (2) Δ.Ο.Υ. στις Κυκλάδες. Έμαθα βέβαια ότι τα κριτήρια για τις καταργήσεις των Δ.Ο.Υ. είναι οικονομικά και πάντα σε συνάρτηση με την φοροδοτική ικανότητα των Δ.Ο.Υ. και τον αριθμό των συναλλασσομένων. Εκείνο όμως που δεν  είδαμε να έλαβε κανείς υπόψη του, είναι οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά και η αρχή της νησιωτικότητας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, καθώς επίσης το ότι η οικονομία στα νησιά είναι δυο ταχυτήτων, δηλαδή άλλη είναι η οικονομική κατάσταση στα νησιά το χειμώνα και άλλη το καλοκαίρι.



Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς θα λειτουργήσει το σύστημα;   Αν για παράδειγμα υπάρχει μια Δ.Ο.Υ. στη Σύρο θα πρέπει ένας Τηνιακός ή και ένας αλλοδαπός που θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο στην Τήνο, να φύγει με το πλοίο στις 15.00 το απόγευμα από την Τήνο (αν υπάρχει πλοίο και είναι καλός καιρός), να διανυκτερεύσει στην Σύρο και το άλλο πρωί να πάει στη Δ.Ο.Υ., να συναλλαχθεί, να πάει στην Τράπεζα και να εκδώσει τραπεζική επιταγή για την πληρωμή του φόρου, να επιστρέψει στη Δ.Ο.Υ και αν είναι τυχερός να προλάβει το πλοίο που φεύγει για Τήνο περίπου στις 12 το μεσημέρι, αν πάλι δεν προλάβει, ή αν δεν έχει πλοίο, λόγω της κατάργησης κάποιου δρομολόγιου ή λόγω κακών καιρικών συνθηκών, να περιμένει σε κάθε περίπτωση το επόμενο πλοίο (όποτε, όταν και αν έρθει) για να επιστρέψει στην Τήνο να κάνει το περίφημο συμβόλαιό του. Αυτός ο άνθρωπος τελικά θα πρέπει ή τέρας υπομονής ναι είναι ή παρανοϊκός για να αντέξει τέτοια ταλαιπωρία. Και καλά όλα αυτά στις χαριστικές ή επαχθείς δικαιοπραξίες  που σε κάθε περίπτωση αποφασίζεις ότι θα πρέπει να πας στη Δ.Ο.Υ. (όπου και να είναι) αφού γνωρίζεις και αποδέχεσαι την όποια ταλαιπωρία. Με τις κληρονομιές τι θα γίνεται; Πώς θα δηλώνουν άνθρωποι, συνήθως χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων τα ακίνητα που κληρονόμησαν; Θα κάνουν ολόκληρο ταξίδι;   Σίγουρα κύριοι συνάδελφοι γνωρίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν  στη λειτουργία των γραφείων μας για μας τους συμβολαιογράφους των νησιών, μιας και γνωρίζετε ότι για το ποιο απλό που είναι η  ενημέρωση μας που γίνεται μέσω των σεμιναρίων, πράγμα που για τους συναδέλφους των Αθηνών είναι εύκολη υπόθεση, για μας είναι  μια  ολόκληρη περιπέτεια.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει αν δεν υπάρχει στο νησί Δ.Ο.Υ.

Γιατί είναι πολύ διαφορετικό να καταργηθεί μια Δ.Ο.Υ. στην Ηπειρωτική Ελλάδα  και διαφορετικό  στα νησιά. Και τι θα γίνει με τη λειτουργία των Ταμείων Παρακαταθηκών και Δανείων που λειτουργούν στις Δ.Ο.Υ.; Θα κάνουμε ένα πλειστηριασμό και θα κρατάμε στα γραφεία μας τα χρήματα ή θα πρέπει να κάνουμε και ταξίδι για να πάμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών σε ένα διπλανό νησί; Και τι θα γίνει με το θέμα της δικής μας ασφάλειας ή της ασφάλειας των χρημάτων; Μήπως θα έχουμε και αστυνομικό όργανο να μας συνοδεύει σαν τις χρηματικές αποστολές των Τραπεζών;  Βέβαια μετά από όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε τα κίνητρα για ανάπτυξη και συναλλαγές στο δικό μας τομέα πάνε περίπατο ή καλύτερα πάνε για μπάνιο, γιατί έτσι όπως το βλέπω μόνο για μπάνιο θα μπορούμε να πηγαίνουμε και καλό θα είναι ίσως να το πάρουμε απόφαση και εμείς και οι εν δυνάμει πελάτες μας, γιατί όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο λιγότερα προβλήματα υγείας θα έχουμε και ας μην ανοίξουμε το κεφάλαιο «ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ», γιατί αυτό είναι μια άλλη θλιβερή παράγραφος. Έχοντας συνειδητοποιήσει πρόσφατα ότι θα χρειαστεί να δουλέψω ακόμα περίπου είκοσι  (20) χρόνια, στην ηλικία που είμαι, αναρωτιέμαι πως θα είναι η συμβολαιογραφία στα νησιά. Δυστυχώς έζησα τη δικηγορία στα νησιά μέχρι το 2003 και ομολογώ ότι ήταν μια τραυματική εμπειρία, αλλά φαίνεται ότι προς τα εκεί οδεύει και η συμβολαιογραφία.

Θα ήθελα λοιπόν ο  πολύ δραστήριος Σύλλογός μας, με την ευαισθησία που διακρίνει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, να πάρει μια θέση στο πρόβλημα αυτό που προέκυψε και να προστατέψει τη συμβολαιογραφία στα νησιά, που σίγουρα είναι μια ειδική περίπτωση, προστατεύοντας έτσι τα μέλη του, αλλά και τους συναλλασσόμενους. Γιατί το κόστος που θα προκύψει από τις μετακινήσεις  και τη ματαίωση των συμβάσεων,  θα  συνεπάγεται τέτοια απώλεια εσόδων για το Κράτος, που θα είναι δυσανάλογη και σε κάθε περίπτωση υποδεέστερη από το οικονομικό όφελος που θα συνεπάγεται η κατάργηση μιας Δ.Ο.Υ. στα νησιά. Αυτό άραγε το έλαβε υπόψη το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων Δ.Ο.Υ.;
Έχω  την πεποίθηση ότι η επιστολή μου αυτή θα τύχει της άμεσης ανταπόκρισής σας.

Eπιμέλια κειμένου
Νατάσα Δεληγιάννη - Ασπρου