Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Sol-Brine: πρωτοποριακό σύστημα αφαλάτωσης υλοποιείται στην Τήνο

Την ανάπτυξη  ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης , υιοθετώντας και εφαρ...

Την ανάπτυξη  ενός ενεργειακά αυτόνομου συστήματος ολικής εξάλειψης της παραγόμενης άλμης από μονάδες αφαλάτωσης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας την αρχή μηδενικής απόρριψης (Zero Liquid Discharge) υλοποιούν η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η εταιρεία Culligan Hellas ΑΒΕΕ στη Τήνο.


Στόχος του συστήματος είναι η υψηλή ανάκτηση νερού σε ποσοστό άνω του 90% και η παραγωγή στερεού άλατος εμπορικής αξίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος, θα αναπτυχθεί, ελεγχθεί και βελτιστοποιηθεί ένα πιλοτικό σύστημα επεξεργασίας της άλμης, τα αποτελέσματα/ευρήματα του οποίου μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη συστημάτων μεγάλης κλίμακας.

Το SOL-BRINE είναι ένα έργο εγκεκριμένο από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE+ Περιβαλλοντική πολιτική και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο σχεδιασμός του καινοτόμου συστήματος επεξεργασίας της άλμης έχει ολοκληρωθεί. Η φάση του σχεδιασμού περιελάμβανε τα ακόλουθα στάδια: (α) μαθηματική μοντελοποίηση των επιμέρους συνιστωσών, (β) ανάπτυξη υπολογιστικού εργαλείου προσομοίωσης των διεργασιών, (γ) προκαταρκτική Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) του συστήματος.

Κατά συνέπεια, για το σχεδιασμό του συστήματος λήφθηκαν υπόψη τόσο τα τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά του συστήματος όσο και η περιβαλλοντική του επίδοση. Για την τελική διαστασιολόγηση του συστήματος πραγματοποιήθηκε ανάλυση ευαισθησίας σε περισσότερες από επτά παραμέτρους σχεδιασμού, με τη χρήση του προσομοιωτή που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου.

Μετά τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων, το πιλοτικό σύστημα είναι έτοιμο προς κατασκευή.

Κατά τη φάση του σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με περισσότερες από 50 εταιρείες (περιλαμβάνοντας εταιρείες αφαλάτωσης, επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, προμηθευτές ηλιακών συλλεκτών, φωτοβολταίκών κ.α.) στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή μείωση του συνολικού κόστους του συστήματος.

Μετά την εγκατάσταση του πιλοτικού συστήματος στην Τήνο θα ακολουθήσει λειτουργία του συστήματος για περίοδο 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:

*Βελτιστοποίηση της επίδοσης του πρότυπου, ενεργειακά αυτόνομου συστήματος επεξεργασίας της άλμης,
*Εκπαίδευση των χειριστών του συστήματος αναφορικά με τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος (1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο),
*Εκπαίδευση στοχευμένων ομάδων (target groups) & ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) στον ευρύτερο τομέα της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (2ο και 3ο εκπαιδευτικό σεμινάριο), καθώς επίσης και ερευνητών & μηχανικών (4ο σεμινάριο)
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δύο οργανωμένες επισκέψεις στο πιλοτικό σύστημα. Στην πρώτη θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι φορείς (ΜΚΟ, περιβαλλοντικές εταιρείες κ.α.), ενώ στη δεύτερη η τοπική κοινότητα της Τήνου.


<<πηγη>>