Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Αναβιώνουν τα «Τήνια 1895» στο νησί της Μεγαλόχαρης

Το τριήμερο 9 ,10 και 11 Μαίου στην Τήνο  υπο την αιγίδα τουΠροέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια Της Μαριέττας Α. Κοντογιαννίδου  Γι...

Το τριήμερο 9 ,10 και 11 Μαίου στην Τήνο  υπο την αιγίδα τουΠροέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια

Της Μαριέττας Α. Κοντογιαννίδου 

Για τρίτη φορά θα διεξαχθούν στο νησι της Μεγαλόχαρης την Τήνο, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο 9 και 10 Μαίου, οι  ανά τετραετία τελούμενοι αθλητικοί αγώνες «Τήνια» υπο την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Είναι η αναβίωση των παλιών « Τήνιων» αγώνων, που είχαν διεξαχθεί το 1895 και ηταν η  πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896 και οι διοργανωτές των αγώνων, Δήμος και Μητρόπολις Τήνου και Εθνικός Γ.Σ. έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των εκδηλώσεων ώστε να λάβουν χαρακτήρα πανελλήνιου ενδιαφέροντος.


Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τους διοργανωτές στα γραφεία του Εθνικού Γ.Σ. στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του Εθνικού, παλιός πρωταθλητής, καθηγητής και ακαδημαικός, Αντώνης Κουνάδης, τόνισε ότι τα «Τήνια 2014»  περιλαμβάνουν αθλητικό αγωνιστικό πρόγραμμα και πολιτιστικά δρώμενα που θα διεξαχθούν στο νησί. Τα αθλήματα που θα λάβουν χώρα, είναι το Βόλλεϋ, το Μπάσκετ ( ο τελικός θα γίνει το πρωί της Κυριακής) Ιστιοπλοϊα, ξιφασκία, ελληνορωμαϊκή πάλη, διελκυστίνδα και δρόμος 7.000 μέτρων επι δημοσίας οδού.

Στο πολιτιστικό σκέλος των των αγώνων, τόνισε ο κ.Κουνάδης, θα γίνουν δύο εκδηλώσεις, η μία αναφέρεται στη μνήμη του μεγάλου Τήνιου ζωγράφου, του Νικηφόρου Λύτρα, έργα του οποίου θα εκτεθούν στο ίδρυμα Τηνιακού πολιτισμού. Η δεύτερη εκδήλωση  αφορά την καθοριστική συμβολή του Εληνικού Τύπου  στην ανάδειξη και προβολή του αθλητικού και ολυμπιακού γίγνεσθαι, κατά την περίοδο 1859 εως το 1906. Ψυχή αυτής της προσπάθειας ειναι ο σχολάρχης Γεώργιος Δολιανίτης, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Ιδρυμα Τηνιακού πολιτισμού, έκθεση προτότυπων εφημερίδων και περιοδικών αθλητικού τύπου, από την συλλογή του, που με πολύ κόπο συγκέντρωσε και δημιούργησε.

Πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων, θα γίνουν την Παρασκευή στις 18:45 τα εγκαίνια  του νέου κλειστού αθλητικού κέντρου Τήνου με φιλικό αγώνα πετοσφαίρισης.

Το πρωί του Σαββάτου στις 10 θα δοθεί η εκκίνηση του αγωνίσματος δρόμου επι δημασίας οδούμε συμμετοχή αθλητων της Τηνου και του Εθνικού στην παραλία Αγκάλης, καθως το αγωνισμα της Ιστιοπλοϊας. Στις 10:30  θα γινει ο Τήνιος δρόμος 1500 μ. μαθητών και το απόγευμα θα διεξαχθούν αγωνες Ταε Κβο Ντο, πάλης και μπάσκετ.

Στην Τιμητική Επιτροπή των «Τηνίων» αγώνων, μετέχουν ο Μητροπολίτης Συρου-Τήνου Δωρόθεος, ο δημαρχος Τηνου αν. Κροντηράς ο προεδρος του Εθνικού Αντώνης Κουνάδης ο προεδρος της αδελφότητος Τηνίων Αθηνων Ιω. Ππαδημητρίουοπρόεδρος του Ιδρυματος Τηνιακού Πολιτισμού Παν. Ρουμελιώτης και οι Ολυμπιονίκες Στέλιος Μυγιάκης και Πέτρος Γαλακτόπουλος με συντονιστές τους Νίκο Δεσποτίδη (του Εθνικού) και Σάββα Απέργη τ. δήμαρχο Τήνου.

http://www.newsnowgr.com/