Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

κ. Κροντήρα εσύ που ήσουν τότε; Δημιουργική Πορεία

κ. Κροντηρά εσύ που ήσουν τότε; Όπως ξέρεις η αρχή είναι το ήμισυ του παντός Απάντηση σε Δελτίο Τύπου της 29.04.2014 του συνδυασμ...


κ. Κροντηρά εσύ που ήσουν τότε;
Όπως ξέρεις η αρχή είναι το ήμισυ του παντός

Απάντηση σε Δελτίο Τύπου της 29.04.2014 του συνδυασμού Τήνος- Τολμάμε μαζί.

Κύριε Κροντηρά,

Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να ακούν την αλήθεια και  με βάση αυτή να κρίνουν.

Διερωτώμαι γιατί η επιγραμματική αναφορά μας στα έργα:
Κλειστό Γυμναστήριο, Προσθήκη 1ου Δημοτικού Σχολείου, Βιολογικός Καθαρισμός σας ερεθίζει.

Μήπως δεν είναι έργα που επιμελήθηκε και ωρίμασε ο πρώην Δήμος Τήνου και που σήμερα με τις όποιες διορθώσεις έγιναν στις μελέτες ολοκληρώνονται ή ξεκινούν.
Έχετε να μας πείτε τουλάχιστον ένα ή άντε μισό έργο αναλόγου μεγέθους που επιμελήθηκε ο πρώην Δήμος Εξωμβούργου επί Δημαρχίας σας και που σήμερα ολοκληρώνεται ή ξεκινάει;

Μήπως ο Βιολογικός των Πάνω Μερών Μήπως ο Βιολογικός των Κάτω Μερών; Mήπως ο Περιφερειακός της Κώμης ή μήπως κάτι άλλο που μου διαφεύγει;

Αλλά ας τα δούμε τα έργα αυτά ένα ένα.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΝΟΥ.

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2005 μετά από σχεδόν 2 χρόνια πιέσεων της τότε Δημοτικής Αρχής του Δήμου Τήνου με ευθύνη και χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού επί οικοπέδου που παραχωρήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό από το Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου και βρίσκεται στην περιοχή Αγία Σοφία του Δήμου Τήνου.

Σημειώνω ότι το έργο θα είχε ξεκινήσει πολύ πριν το 2005, αλλά ένα από τα φρένα που έμπαιναν, όπως σου καταμαρτυρούν οι τότε συνεργάτες σου και έχει καταγραφεί στην Ιστορία, ήσουν εσύ ο ίδιος, για λόγους που όλοι ξέρουμε.
Οι εργασίες διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2006 αφού οι ανάδοχοι εγκατέλειψαν την εργολαβία λόγω μη ομαλής χρηματοδότησης του έργου από την Γ.Γ.Αθλητισμού, ενώ είχε εκτελεστεί  το 50% του έργου.

Και από τότε αρχίζει ο Γολγοθάς.
Αν είχα συνθηκολογήσει με την αποτυχία όπως μου καταμαρτυρείς, γιατί επί μια τριετία υπήρξαν συνεχείς επισκέψεις και συνεχείς πιέσεις στη Γ.Γ.Αθλητισμού τόσο εμού ως Δήμαρχος Τήνου, όσο και του τότε Επάρχου Τήνου.

Εσύ που ήσουν τότε; Λες και το Κλειστό Γυμναστήριο αφορούσε μόνο τους Δημότες του Δήμου Τήνου και όχι όλου του νησιού

Τι καταφέραμε:

Την ολοκλήρωση όλων εκείνων των διαδικασιών, ώστε να φτάσουμε σήμερα να βλέπουμε το έργο σε φάση ολοκλήρωσης, δηλαδή λύσαμε την παλιά εργολαβία και για όσους γνωρίζουν, η διαδικασία αυτή είναι περισσότερο χρονοβόρα από την κατασκευή ενός έργου, γιατί μεσολαβούν και δικαστικές αποφάσεις.

Επί Δημαρχίας μου ολοκληρώθηκαν οι  νέες μελέτες και  με αρ. πρωτ. 44334/22.09.2009 και με προϋπολογισμό 1.099.560 ευρώ μας τις παρέδωσε το 2010 η Γ.Γ.Αθλητισμού στο Δήμο Τήνου, έτσι ώστε να μπορεί να δρομολογηθεί η αποπεράτωσή του.

Όπως σου είπε ο κ. Μπιταξής της Γ.Γ.Α : «Από εμάς μην περιμένετε να γίνει» κάπως έτσι μου είχε απαντήσει και ο κ. Ιωαννίδης τότε Γ.Γ.Αθλητισμού.
Του είπες: «Δώστε μου το έργο και εγώ θα βρω τρόπο να το φτιάξω».

Καλά έκανες και αλίμονο αν δεν το έκανες.  

Εκείνο που δεν λες είναι ότι ο πρώην Δήμος Τήνου ή ο πρώην Δήμος Εξωμβούργου, ως Καποδιστριακοί Δήμοι, δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, αφενός  λόγω νομοθεσίας και αφετέρου γιατί τότε  δεν είχαμε ακόμη πιστοποιημένη Τεχνική Υπηρεσία ώστε να εκτελέσουμε έργα του μεγέθους του Κλειστού Γυμναστηρίου, πράγμα που ο «Καλλικράτης»  που εφαρμόστηκε από 01.01.2011 διόρθωσε.

Άρα με τις δικαστικές εμπλοκές λυμένες και τις Τεχνικές Μελέτες ολοκληρωμένες από εμάς,  με την συναίνεση μας και την συμπαράστασή μας, φυσική εξέλιξη ήταν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το Κλειστό Γυμναστήριο. 

Καμία ανδραγαθία δεν έπραξες  πλην της υποχρέωσής σου ως Δήμαρχος και ως Δημοτική Αρχή. 

Το Κλειστό Γυμναστήριο λοιπόν δεν είναι απόρροια της τόλμης και της επιμονής σου αλλά φυσική συνέπεια της συνέχειας της Διοίκησης του Δήμου, για τον απλό λόγο, όπως προείπα, ότι βρήκες ένα έργο ημιτελές με λυμένα τα διαδικαστικά ζητήματα και που μέχρι εκείνο το σημείο ήσουν παντελώς απών, αν και είχες την υποχρέωση ως Δήμαρχος του Δήμου Εξωμβούργου.

«Καπηλεία είναι η προσπάθειά σου για αποκλειστικότητα».

Συμφωνώ και πάλι μαζί σου ότι το Κλειστό Γυμναστήριο το χαρίζουμε στη νεολαία του νησιού μας που το δικαιούται και το περιμένει χρόνια.

Εύχομαι να έχουμε τη δύναμη τα επόμενα χρόνια να το χαρούμε και να το διαχειριστούμε σωστά.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Σίγουρα, γι’ αυτό το έργο, ισχύει για εσένα το «δεν δικαιούστε να ομιλείτε». Είναι γνωστό σε όλους ότι έχω αφιερώσει σε τέσσερεις (4)  Δημοτικές περιόδους πολύ κόπο και χρόνο για αυτό το έργο ώστε σήμερα επιτέλους να μπορεί να ξεκινήσει, και αυτό δεν το χαρίζω σε κανένα. Εμείς κάναμε τις μελέτες, λάβαμε δεκάδες εγκρίσεις από αρμόδιες Υπηρεσίες, κηρύξαμε την απαλλοτρίωση του χώρου εγκατάστασης και σήμερα η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. (που από το 2010 και μετά ανέλαβε την υλοποίησή του) δημοπρατεί τα υποέργα.

Μια σύντομη απάντηση μόνο για τα χρήματα της απαλλοτρίωσης.

Υπενθυμίζω σε εσένα και γνωστοποιώ σε όσους δεν γνωρίζουν, ότι τα χρήματα της απαλλοτρίωσης για το Βιολογικό έπρεπε να κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Είχα όλη τη δυνατότητα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να δεσμεύσω και να καταθέσω το απαιτούμενο ποσό από ίδιους πόρους του Δήμου Τήνου. Όμως, όπως σε είχα ενημερώσει άμεσα μετά τις εκλογές του 2010 και εφόσον υπήρχε η δυνατότητα επιχορήγησης του ποσού της απαλλοτρίωσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέχρι τον Απρίλιο του 2011 (όπως και έγινε τελικά), σε συνεννόηση μαζί σου ως νέο Δήμαρχο του Δήμου Τήνου, αποφασίσαμε να χειριστείς εσύ το ζήτημα, ώστε να μην λείψουν τα μετρητά από το ταμείο του Δήμου (που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια τα χρειαζόσουν για εξόφληση των  φανερών και κρυφών χρεών, που είχες δημιουργήσει στον πρώην Δήμο Εξωμβούργου).

Καλύτερα λοιπόν να μη μιλάς και να απολογηθείς ζητώντας τουλάχιστον μια συγνώμη γιατί παρά τις επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις σου για 4 Δημοτικές περιόδους για τους βιολογικούς των Πάνω και Κάτω Μερών που είχες ευθύνη δεν έπραξες τίποτα.

Καπηλεία είναι η προσπάθειά σου να οικειοποιηθείς το έργο των προκατόχων σου στον πρώην Δήμο Τήνου για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού πόλεως Τήνου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Πάρα πολλά χρόνια οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές προσπαθούσαν για την κατασκευή προσθήκης αιθουσών κ.λ.π στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Τούτο φαίνεται από το ότι η επέκτασή του προβλέφθηκε από μας στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως Τήνου, γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει για λόγους αρχαιολογίας, όσο και από την άδεια οικοδομής που είχε εκδοθεί το 2001 και έληξε το 2009. Όσο για τις προκαταρτικές μελέτες που είχαν εκπονηθεί και ήταν άχρηστες όπως λέτε, ζητήσατε ευθύνες από τους μελετητές που τους είχαν ανατεθεί; και αν όχι γιατί; ή χρησιμοποιήσατε μέρος από αυτές για τη συμπλήρωση του φακέλου υποβολής στο Ε.Σ.Π.Α; Σας υπενθυμίζω ότι με απόφαση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ο τότε  Δήμος Τήνου είχε επιχορηγηθεί με το ποσό του 1.149.200 € για το εν λόγω έργο.

Και εδώ λοιπόν βρήκατε έτοιμη βάση και πατήσατε πάνω της για να προχωρήσει το έργο αυτό και καλά κάνατε .

Σίγουρα διαφορετικές απόψεις έχουμε σε πολλά θέματα. 
Όμως εμείς ως μειοψηφία, όπως πολλές φορές έχουμε πει, δεν ήμασταν στο Δήμο Τήνου για λόγους αντιπολίτευσης και να λέμε συνεχώς όχι στο οτιδήποτε.
Κύριο μέλημα μας, ήταν, είναι και θα είναι τα θέματα του νησιού μας να προχωρούν.
Κλείνοντας, τον όρο «στα όρια της νομιμότητας» τον χρησιμοποίησες εσύ, απαντώντας στις αιτιάσεις μας για τις συνεχείς κατατμήσεις του έργου του 3ου Δημοτικού Σχολείου και για τις συνεχείς κατατμήσεις σε σειρά μικροέργων.

«Καλά θα ήταν να μην τα σκαλίζεις».

Αλαζονεία είναι η υπερβολική έπαρση και τούτο στο καταμαρτυρώ επειδή συνεχώς ισχυρίζεσαι ότι όλα έγιναν για πρώτη φορά επί θητείας σου, απαξιώνοντας τις προσπάθειες και το έργο όλων των προκατόχων σου.

Αλήθεια δεν είναι αλαζόνας όποιος αμέσως μετά την ανάληψη της θητείας του ως Δήμαρχος, καθαιρεί τις φωτογραφίες των διατελεσάντων Δημάρχων του Δήμου Τήνου των τελευταίων 180 χρόνων και Ευεργετών της Τήνου από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και παρά τις διαμαρτυρίες μας επί τριάμισι χρόνια δεν τις επανατοποθετεί στη θέση τους;  Μήπως αισθάνεστε ότι όλοι αυτοί που πέρασαν πριν από εσάς ήταν ελάχιστοι μπροστά στην προσωπικότητά σας;


Όποιος δεν σέβεται την ιστορία  του τόπου του δεν έχει μέλλον.