Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Για την ενέργεια χωρίς τα μεγάλα αιολικά πάρκα στην Τήνο και τα νησιά των Κυκλάδων . Η δικιά μας πρόταση / πρόσκληση . ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Καλλονή Κελλιά

Η Ελλάδα είναι μια από τις  πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες  υπολογίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ΑΕΠ .  Η οικον...



Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες υπολογίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ΑΕΠ.  Η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη: Μόνο το κόστος των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά φτάνει σήμερα τα 700.000.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό επιβαρύνει ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα το εμπορικό ισοζύγιο σε μια περίοδο πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης. Στο πόσο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος για την εισαγωγή πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων για τις υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι μετακινήσεις και η θέρμανση των κτιρίων. Σημαντικό επίσης είναι το κόστος που επιβαρύνει και τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους Δήμους.
H εξοικονόμηση ενέργειας και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λόγους περιβαλλοντικούς-κλιματικούς, δημοσιονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς μας βρίσκει σύμφωνους αλλά με εντελώς διαφορετικές διαδικασίες και σκοπούς.
Εμείς θέλουμε να αναπτυχθούν τα συστήματα ΑΠΕ μετά από ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και με τρόπο και σχήματα που θα εξυπηρετούν ένα οικολογικό – περιβαλλοντικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας, δηλαδή :
  • θα σέβονται το νησιωτικό χώρο και το μέγεθός του,
  • θα μεγιστοποιούν το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες,
  • θα προσφέρουν θέσεις απασχόλησης στους νησιώτες και ιδιαίτερα τους νέους,
  • θα συνοδευθούν από καλά σχεδιασμένα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, αλλά και αξιοποίησης της υπάρχουσας εμπειρίας, για ενδυνάμωση των ικανοτήτων της τοπικής κοινωνίας.
Γι΄αυτό είμαστε αντίθετοι στο συγκεκριμένο σχέδιο “Κοπελούζου»
Παρά τη δυνατότητα θετικής συνεισφοράς του συγκεκριμένου έργου στους εθνικούς στόχους για αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα και ενεργειακή αυτάρκεια σε εθνικό επίπεδο, έχουμε μια σειρά από πολύ σοβαρές ενστάσεις που μας αναγκάζουν να τοποθετηθούμε αρνητικά απέναντι στο έργο. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Τέτοιου μεγέθους επιλογές πρέπει να συζητούνται αναλυτικά, στην Περιφέρεια και στους εμπλεκόμενους Δήμους, να υπάρχει επαρκής και συστηματική διαβούλευση και να εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό. Πριν 2 χρόνια όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς (Δήμοι, Περιφέρεια) απέρριψαν τους όρους του συγκεκριμένου έργου το οποίο τώρα εγκρίνεται να προχωρήσει από το ΥΠΕΚΑ
  2. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια πληρέστερη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων (χωροθέτησης και πλήθους γεννητριών κάθε αιολικού πάρκου), δυνατότητα που έπρεπε να τους έχει ήδη δοθεί. Τονίζουμε εδώ σχετικά, ότι με βάση τις εκπονηθείσεις μελέτες για την φέρουσα ικανότητα των νησιών, η φέρουσα ικανότητα αυτή είναι μεγαλύτερη της δυναμικότητας του εξεταζόμενου έργου, άρα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοποιήσιμη έκταση, συμβατή με τις χωροταξικές, περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνιστώσες, στα πλαίσια της οποίας θα έπρεπε να γίνει πληρέστερη η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης. Ειδικότερα η εξέταση των εναλλακτικών λύσεων θα έπρεπε να είναι πληρέστερη ως προς τις δυνατότητες χωροθέτησης των έργων εκτός περιοχών του δικτύου Natura 2000
  3. Από πλευράς μας όμως, τις επενδύσεις στις ΑΠΕ τις αντιμετωπίζουμε ως μια ευκαιρία να  μεγιστοποιηθεί  το όφελος (περιβαλλοντικά και οικονομικά) για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από συμμετοχικές εταιρείες και όχι για να επωφεληθούν μόνο οι «γνωστοί επενδυτές»Εκτιμάται ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση Εταιρείας του ομίλου συμφερόντων Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ θα αποφέρει έσοδα περίπου 150.000.000 € το χρόνο στον επενδυτή και θα αποσβέσει μέσα σε 5-6 χρόνια το κόστος επένδυσης. Από αυτά, το 1.7%  θα κατευθύνεται προς τους ΟΤΑ και το 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές, ποσά που τα θεωρούμε ψίχουλα σε σχέση με το κέρδος του επιχειρηματία.
Το δικό μας όραμα 
Από την ίδρυσή μας και μέσα από το καταστατικό μας, το δικό μας όραμα και  η προσπάθεια είναι,  αντί για έργα φαραωνικά σαν τα προτεινόμενα του «σχεδίου Κοπελούζου», ένα διαφορετικό, εναλλακτικό σχέδιο που θα έχει ως πρωταγωνιστές τις τοπικές κοινωνίες.  Προτείνουμε τη δημιουργία συμμετοχικών εταιριών παραγωγής πράσινης ενέργειας» με ευρεία συμμετοχή φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών που θα προωθήσουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, κυματική κα) στα νησιά, ώστε να απεξαρτηθούν τα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο) και ταυτόχρονα τα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες θα μεγιστοποιούνται.
Η ΚΟΙΝ.Σ.Επ Καλλονή Κελλιά συστάθηκε περιλαμβάνοντας στο καταστατικό της και ανάλογες δραστηριότητες, καισχεδιάζει να υλοποιήσει η ίδια ή σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση επενδύσεις σε ΑΠΕ. Είναι κοντά και συμμετέχει στην προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποτροπή της τοποθέτησης των αιολικών πάρκων που παράγουν ενέργεια μεγαλύτερη από τις ανάγκες του νησιού, προσβάλλουν το περιβάλλον μας και χωρίς ανάλογο οικονομικό όφελος και συμμετοχή της κοινωνίας.
Με βάση όλα αυτά, σας προσκαλούμε στην Ετήσια Γενική μας Συνέλευση, την Κυριακή 9 Μαρτίου, για να συζητήσουμε μαζί και το θέμα αυτό (θα ακολουθήσει αποστολή πρόσκλησης)


Πηγή : http://kalloni-tinos.gr