Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Χαρτογραφώντας τα μονοπάτια

Τριακόσια χιλιόμετρα εύκολης πεζοπορίας περιμένουν τον επίδοξο περιπατητή στην καρδιά των Κυκλάδων, εκεί όπου ο εναλλακτικός τουρισμός συν...

Τριακόσια χιλιόμετρα εύκολης πεζοπορίας περιμένουν τον επίδοξο περιπατητή στην καρδιά των Κυκλάδων, εκεί όπου ο εναλλακτικός τουρισμός συναντά την ήπια άσκηση. Η ανάδειξή τους είναι, σε μεγάλο βαθμό, έργο του Καρόλου Μέρλιν.






Aπεριόριστη είναι η ορατότητα μετά τη μεσημβρινή καταιγίδα. Πρόκειται για τη γνωστή συνθήκη που γνωρίζουν και επιζητούν άνθρωποι τόσο διαφορετικοί όσο οι φωτογράφοι τοπίου ή οι αιωροπτεριστές. Λατρεύουμε την πεζοπορία οπότε είμαστε εδώ για τα μονοπάτια, όχι για τις παραλίες. Αυτοανακηρυχθήκαμε πεζοί ταξιδιώτες του 21ου αιώνα που συνειδητοποιούν ότι το καλύτερο μέσο για να προσεγγίσεις τις ομορφότερες τοποθεσίες του νησιού παραμένει ένα παλιό καλό ζευγάρι πόδια. Καμιά φορά αναρωτιόμαστε εάν πιστεύουμε στο μονοπάτι. Με τη θρησκευτική έννοια. Αναζητώντας κάποια ικανοποιητική απάντηση, αφιερώνουμε άλλο ένα Σαββατοκύριακο στο αγαπημένο μας ταξίδι στο παρελθόν, στην εποχή του οδοιπόρου, στα χρόνια πριν από την παντοδυναμία της μηχανής.
«Ξεκινάς και το βήμα σου είναι βαρύ, αργό. Δεν περπατάς στην άσφαλτο ούτε καν σε χωματόδρομο. Μπαίνεις στο αρχαίο μονοπάτι που χάραξαν οι πρόγονοι. Κάθε πέτρα στη θέση της με τέχνη, μαστοριά και όσο περνάει η ώρα τα βήματά σου ανάλαφρα, εύκολα. Το μονοπάτι σε οδηγεί, μόνο του σε τραβάει. Kάθε στροφή και μια καινούργια εικόνα, ένα τοπίο σμιλεμένο από τους αιώνες». Οι φράσεις ανήκουν στον κ. Κάρολο Μέρλιν, πρωτεργάτη μιας σπουδαίας προσπάθειας για τη διάσωση και ανάδειξη των παλιών μονοπατιών του νησιού. Διασχίζουμε, περιχαρείς, το ανάγλυφο της Τήνου από τον Μαμάδο έως τον Αγιο Σώστη και καταστρώνουμε ήδη σχέδια για την αυριανή εξόρμηση.
Οραματιστής. O Kάρολος Μέρλιν εργάστηκε μεθοδικά για την ανάδειξη των μονοπατιών.
Οραματιστής. O Kάρολος Μέρλιν εργάστηκε μεθοδικά για την ανάδειξη των μονοπατιών.
Διαθέτοντας το μεγαλύτερο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών στις Κυκλάδες, το νησί απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους φίλους της ήπιας οικοτουριστικής δραστηριότητας που είναι η πεζοπορία.
Ο ιός του μονοπατιού
Χλωρίδα. Δείγμα αιγαιοπελαγίτικης βλάστησης.
Χλωρίδα. Δείγμα αιγαιοπελαγίτικης βλάστησης.
Οπως και στα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα της ελληνικής ενδοχώρας, η χάραξη των παλιών μονοπατιών στηρίχθηκε στις προφανείς, φυσικές και εύκολες γραμμές του γεωφυσικού ανάγλυφου. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν η παλιά αγροτική οικονομία άρχισε να πνέει τα λοίσθια, τα μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν σε αυτό που έμελλε να σημάνει την αναπόφευκτη καταστροφή τους: στην παντελή αδιαφορία.
Οι πεζοπόροι. Πολλοί ξένοι απολαμβάνουν την ήπια δραστηριότητα που είναι το απλό περπάτημα.
Οι πεζοπόροι. Πολλοί ξένοι απολαμβάνουν την ήπια δραστηριότητα που είναι το απλό περπάτημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μέρλιν, η Τήνος είναι το καλύτερα κρυμμένο πεζοπορικό μυστικό της χώρας. «Κάθε προσπάθεια για ανακατασκευή και διατήρηση των μονοπατιών, με καθαρισμό και σηματοδότηση, είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν δεν επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μεγάλο μέρος του προβλήματος θα λυνόταν εάν ο περιπατητικός τουρισμός της Τήνου έφτανε στο επίπεδο των 10.000 επισκεπτών τον χρόνο αφού η επαρκής ανθρώπινη παρουσία κρατάει τουλάχιστον καθαρά τα μονοπάτια από τη βλάστηση. Προς το παρόν οι πεζοπόροι δεν ξεπερνούν τους 3.000 σε ετήσια βάση», εξηγεί ο άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για την ανάδειξη των τηνιακών μονοπατιών.
Το στρατηγείο. Κάρολος Μέρλιν και Μαρίνα Δεσύπρη στις Λεύκες στον Φαλατάδο, στο σημείο συνάντησης των πεζοπόρων.
Το στρατηγείο. Κάρολος Μέρλιν και Μαρίνα Δεσύπρη στις Λεύκες στον Φαλατάδο, στο σημείο συνάντησης των πεζοπόρων.
Με τους ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών να κατασκευάζουν νέους δρόμους, το τοπίο αλλάζει διαρκώς. Τα μονοπάτια τροποποιούνται αναγκαστικά ενώ οι πεζοπορικοί χάρτες χρειάζονται συνεχή αναθεώρηση. Με τη σήμανση πεζοπορικών διαδρομών στο νησί ασχολούνται η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες. Αυτοί που διαθέτουν τεχνικές γνώσεις, μεταφέρουν τα στοιχεία των μονοπατιών σε AutoCAD (πρόγραμμα χαρτογράφησης) και σε πρόγραμμα επεξεργασίας γεωγραφικών δεδομένων (GIS).
Δεν χρειάζεται να είστε αθλητικοί τύποι για να περπατήσετε στα εύκολα μονοπάτια της Τήνου. Είναι άλλωστε απολύτως βατά ενώ ο χρόνος που απαιτείται για τη διάσχισή τους δεν είναι ποτέ πολύς. Ελάτε σε επαφή με τον κ. Μέρλιν μέσα από τον ιστότοπο www.tinos-island.info και «κατεβάστε» τις πεζοπορικές διαδρομές του νησιού στο δικό σας GPS από το Wikiloc.com. Εάν δεν τα πάτε καλά με την τεχνολογία, ρωτήστε τους ντόπιους και αναζητητήστε την προφανή σήμανση.
Οι πιθανότητες να χαθείτε είναι αμελητέες. Οπως λέει ο ίδιος ο κ. Μέρλιν, «η στερεότυπη εικόνα των Κυκλάδων είναι οι υπέροχες αλλά ήδη γνωστές παραλίες και τα ολόλευκα σπιτάκια στο γαλάζιο φόντο. Είναι καιρός να αναδειχθούν και οι, άγνωστες για τους περισσότερους, δυνατότητες». Ο «ιός» του μονοπατιού είναι άλλωστε εξαιρετικά μεταδοτικός.


Πηγή : http://www.ethnos.gr/
TΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩTOΓΡAΦIEΣ: ZΩΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ