Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μπακαλιάρος με χόρτα βουνού και κάπαρη από τον Chef Ειρηναίο Αράθυμο

Μπακαλιάρος με χόρτα βουνού και κάπαρη Υλικά: 1 φύλλο μπακαλιάρου παστού 3 τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες 3 κρεμμύδια ξερά ψ...



Μπακαλιάρος με χόρτα βουνού και κάπαρη


Υλικά:

1 φύλλο μπακαλιάρου παστού
3 τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
2 κιλά χόρτα βουνού(ζοχούς, καυκαλήθρες, μυρώνια)
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 κ.γ. κάπαρη
μισό λεμόνι


Εκτέλεση:


Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε τον μπακαλιάρο,κομμένο κομμάτια, μέσα σε μια λεκάνη με νερό(αλλάζουμε το νερό τουλάχιστον δυο φορές)και τον ξαρμυρίζουμε. Την επομένη μέρα καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο και τον στραγγίζουμε από τα νερά.
Παράλληλα καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα,τα βράζουμε για δέκα λεπτά σε κοχλάζον νερό και έπειτα τα σουρώνουμε(δεν ρίχνουμε τα χόρτα μαζί με το νερό γιατί μπορεί να έχουν χώμα και να μας δημιουργήσουν πρόβλημα,τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα.)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο(εφόσον έχει ζεσταθεί ο πάτος του σκεύους που χρησιμοποιούμε)και εν συνέχεια σοτάρουμε το κρεμμύδι και έπειτα το σκόρδο), σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε δυο ποτήρια νερό χλιαρό για να μη σταματήσουμε το βρασμό. Βάζουμε τις τομάτες και τα χόρτα μαζί, τα αφήνουμε πέντε λεπτά να σιγοβράσουν, προσθέτουμε τη κάπαρη και το μπούκοβο. 
Μετά από ένα τέταρτο βρασμού τοποθετούμε πάνω από τα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα αφήνουμε να βράσουν ένα τέταρτο της ώρας μέχρι το ψάρι να είναι έτοιμο.
Σερβίρεται ζεστό και με χυμό λεμονιού.


*Συμβουλή: επειδή ο μπακαλιάρος, παρά το  ξαρμύρισμα έχει αρκετό αλάτι, δοκιμάζουμε πρώτα και μετά βάζουμε αλάτι αν χρειάζεται.Επίσης προσοχή στο νερό που θα προσθέσετε γιατί τα χόρτα έχουν την ιδιότητα να βγάλουν υγρά καθώς και οι τομάτες.



'Στην Ισπανία βράζουν το μπακαλιάρο σε γάλα και τον σερβίρουν με πουρέ πράσου και αυγό ποσέ.'

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Και κάτι ακόμα: 'Ο ποιητής και ο μάγειρας χρησιμοποιούν το νου'