Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επταήμερο αφιέρωμα στη Σύρο από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Από τις 10 ως τις 17 Φεβρουαρίου ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων είχε την χαρά να διοργανώσει ένα μοναδικό Αφιέρωμα στη Σύρ...


Από τις 10 ως τις 17 Φεβρουαρίου ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων είχε την χαρά να διοργανώσει ένα μοναδικό Αφιέρωμα στη Σύρο, στο κτίριο του Τμήματος του Ελληνικού ICOMOS στον Κεραμεικό όπου φιλοξενείται ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Τα εγκαίνια έγιναν την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, όπου ο χώρος ήταν κατάμεστος από εκλεκτούς καλεσμένους, εκπροσώπους από το Δ.Σ. του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, μέλη του Ομίλου, εκπροσώπους από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της τέχνης, των γραμμάτων, κοινωνικών και εκπαιδευτικών φορέων και συμπολίτες μας που τρέφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη για το νησί.

Το Αφιέρωμα ξεκίνησε με τους εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς, από τον Πρόεδρο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO, κ. Ιωάννη Μαρωνίτη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Σύρου κ. Δημήτριο Ρούσσο. Μαζί τους χαιρέτησε το γεγονός κι η κ. Παπαμακαρίου Λίτσα, η οποία είχε την πρωτοβουλία για το όλο εγχείρημα και μας βοήθησε πολύ στον συντονισμό και την διοργάνωση. Ακολούθησε Ιστορικό Οδοιπορικό στη Σύρο μέσα από Φωτογραφικό Υλικό από την κ. Δαλεζίου Λίζα, εκπαιδεύτρια, εμψυχώτρια και εκπρόσωπο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Την παρουσίαση έκαναν οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου: Βαγιανός Κωνσταντίνος, Γουτσίκα Έρη, Γουτσίκας Νίκος και η Μανωλά Εβίνα.





Αμέσως μετά, είχαμε την τιμή για παρακολουθήσουμε την ομιλία του Πλοιάρχου Α' του Εμπορικού Ναυτικού και Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Σύρου κ. Μαμίδη Σιδερή με τίτλο: “Ναυτιλία – Επιβατικά πλοία Σύρου 1850-1995”. Μαζί του ήταν κι η Ανθυποπλοίαρχος κ. Σιβρίδη Γεωργία, που επιμελήθηκε το φωτογραφικό αρχείο. Μετά την πραγματικά καθηλωτική ιστορική αναδρομή του Καπετάνιου, που μας ανέσυρε μνήμες και συγκινήσεις, απολαύσαμε το κρασί μας και τα εδέσματα ενός μικρού μπουφέ.
Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου η κ. Ελευθερία Μεταξά μας παρουσίασε το βιβλίο “Η μοναξιά δεν έρχεται μόνη” της Βασιλικής Λεβεντάκη, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που μας μετέφερε στην ατμοσφαιρική, γεμάτη μυστήρια και πάθη Σύρο, στις αρχές που προηγούμενου αιώνα. Η Βασιλική Λεβεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Ψυχολογία, είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων, αλλά και βιβλίων για παιδιά και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).    
Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, παρακολουθήσαμε την Προβολή Οδοιπορικού Ντοκιμαντέρ για το Νησί της Σύρου με τίτλο: “Σύρα η Αρχόντισσα” σε σκηνοθεσία και σενάριο της Τσουρλάκη Κατερίνας. Ακολούθησε βραδιά γαστρονομίας από τον Σύλλογο Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” παρουσία του Προέδρου του εν λόγω συλλόγου κ. Ρούσσου Μάρκου. Μαζί του οι κυρίες Πρίντεζη Τερέζα, Πρίντεζη Τέτα και Γιαννοπούλου Λαμπρινή ετοίμασαν για μας παραδοσιακές λιχουδιές, γλυκά και παραδοσιακό φαγητό και μοιράστηκαν τις μυστικές συνταγές τους, ενώ μας κέρασαν τσίπουρο και λεμοντσέλο. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε κι ο κ. Αντώνης Γλύκας, Διευθυντής Αθλητισμού του Ομίλου μας, αλλά και Γενικός Γραμματέας των Βετεράνων του Ολυμπιακού.
Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου ο Πάτερ Ιωάννης Αγγελιδάκης, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Πάτερ Δωρόθεο Β', μας μίλησε για το Ποιμαντικό Έργο της Μητρόπολης και την σημασία του στην κοινωνικοοικονομική συγκυρία που ζούμε. Αμέσως μετά, η κ. Παραμάνη Αργυρένια, πρεσβυτέρα και μητέρα τριών παιδιών, διαιτολόγος στο επάγγελμα, μας μίλησε για την απόφασή της να ασχοληθεί με την παραγωγή των κηραλοιφών “Φύσις” και την εμπειρία της ως νέα γυναίκα που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Μας συγκίνησε και μας έδωσε δύναμη για το μέλλον, που παρά το γκρίζο που κυριαρχεί, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη φωτεινές και επιτυχημένες προσπάθειες. Στην συνέχεια απολαύσαμε παραδοσιακούς χορούς του νησιού από το εργαστήρι παραδοσιακών χορών “Η Σοφία της Παράδοσης” με έδρα την Ποσειδωνία της Σύρου. Το εργαστήρι ιδρύθηκε το 2012 από την υπεύθυνη κ. Λούβαρη Σοφία, με στόχο την διαφύλαξη των παραδόσεων του τόπου με επίκεντρο τον χορό. Οι χορευτές από "Τη Σοφία της Παράδοσης" εκτός από εξαιρετική χορευτική τεχνική, απόλυτο συγχρονισμό και ακρίβεια στον ρυθμό είχαν κέφι, ζωντάνια και μας γέμισαν με το χαμόγελό τους. Στην εκδήλωση μας τίμησε με την παρουσία του ο κ. Δομίνικος Βαμβακάρης, υιός του Μάρκου, όπου συγκινήθηκε με την συμμετοχή των Συριανών και την απόφαση του Ομίλου μας να διοργανώσει ένα Αφιέρωμα στη Σύρο.
Χοροδιδάσκαλος: κ. Λούβαρη Σοφία
Χόρεψαν οι: Βακόνδιου Νικολέττα, Ζεμέλη Δήμητρα, Καραθανασόπουλος Πέτρος, Μιχαλοβιτς Νίκος, Πρίντεζης Φραγκίσκος, Ρενιέρη Νατάσα, Ρηγούτσου Ελίνα, Ρούσσου Νατάσα και η Φρέρη Χριστίνα.




Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου ο πρωτοετής φοιτητής της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού κ. Κουμπενάς Μιχάλης μας παρουσίασε την εργασία του με τίτλο: “Ναυπηγείο Σύρου Νεώριο. Ζωντανή Ιστορία” παρουσία του καθηγητή του και καπετάνιου κ. Μαμίδη Σιδερή και της Ανθυποπλοιάρχου Σιβρίδη Γεωργία που επεξεργάστηκε και επιμελήθηκε το φωτογραφικό υλικό και αρχείο. Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε ένα σαρανταπεντάλεπτο βίντεο – αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη, τον μεγάλο ρεμπέτη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άνω Σύρο, εκεί όπου έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Ακολούθησε η 2η εμφάνιση “Της Σοφίας της Παράδοσης” που μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς του νησιού και τέλος απολαύσαμε μουσικό αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη και το Ρεμπέτικο τραγούδι.
Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, τελευταία μέρα του Αφιερώματος για την Σύρο ξεκινήσαμε με την 2η Ομιλία του Πλοιάρχου και Προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Σύρου κ. Μαμίδη Σιδερή, που μας μίλησε για τις Δράσεις του Ναυτικού Ομίλου Σύρου και για τα “Παραδοσιακά Σκάφη – Ταρσανάδες”. Παρόν ήταν ο κ. Βλαβιανός Νικόλαος, μουσειολόγος και αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διάσωση της ναυτικής παράδοσης (European Maritime Heritage), όπου μας είπε δύο λόγια σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για την διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και πώς μπορούν να γίνουν μοχλός τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική, μικρό μπουφέ και καλό κρασί. Στο ρυθμό της μουσικής χόρεψαν για ακόμη μία φορά οι χορευτές από “Την Σοφία της Παράδοσης”, που ξεσήκωσαν το κοινό και το παρέσυραν να χορέψει μαζί τους, ενώ ήταν τόσος ο ενθουσιασμός που ακόμη κι ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε για τη Σύρο και το μεράκι των Συριανών.
Μουσικοί:
Στο μπουζούκι, την κιθάρα και το τραγούδι ο Πράπας Βάιος
Στο αρμόνιο ο Αλπανίδης Ορφέας
Στο καχόν ο Γλένης Στάθης



Η είσοδος ήταν ελεύθερη και πολλοί Αθηναίοι και Πειραιώτες πέρασαν από την έκθεση για να πάρουν λίγο από το άρωμα και τον συριανό αέρα.
Στις εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και παραδοσιακών προϊόντων συμμετείχαν:
Έκθεση Εικαστικών: Ελευθερίου Γεωργία, Ευαγγέλου Κυριακή, Ζάννη Παρασκευή, Κακλέας Τρύφων, Καλοδίκη Ιωάννα, Κάρολ Τζοάνα, Λιάτου Ανεζίνα, Μαρούλη Μαρία, Μαρούλη Μαριάννα, Μαρούλης Στέλιος, Μόσχος Βασίλης, Οικονόμου Αγγελική, Παπαγεωργίου Κική, Ρεντζής Επαμεινώνδας, Τζούβελη Ευφροσύνη, Τζουβέλης Ιωάννης, Τζώρτζος Σταύρος, Φασιανού Αθηνά και η Χουσιάδα Καλλιρόη.







Διοργάνωση – Συντονισμός: Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων:
Οι εκθέσεις κι οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος ICOMOS
Φωτογράφος: Radu Buraga









Πηγή : http://www.cycladitis.gr/