Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο Αίολος ο ρημάδης, που δεν φταίει σε τίποτε... από το Tinos on the Run

Ο  Αίολος,  λοιπόν. Ο θεός των Aνέμων, που συμπτωματικά έχει δώσει και στην Τήνο το προσωνύμιο  «Νησί του Αιόλου!»  Και που όπως με άλλα...

Ο Αίολος, λοιπόν.
Ο θεός των Aνέμων, που συμπτωματικά έχει δώσει και στην Τήνο το προσωνύμιο «Νησί του Αιόλου!» 
Και που όπως με άλλα γνωστά ονόματα της κληρονομιάς μας (βλέπε Δίας, Καλλικράτης, Ξένιος, Καποδίστριας και λοιποί), φροντίσαμε να τον συνδέσουμε KAI AYTON με μια βρωμιά, με αυτήν των ανεμογεννητριών...

Το τί είναι σωστο για τον τόπο και τί όχι, το περιγράφουν όλοι όσοι στ΄αλήθεια νοιάζονται όχι μόνον για το νησί μα και για όλον τον τόπο, αυτό όλο που ντρεπόμαστε να ονομάσουμε πατρίδα μας.

Πάμε στις ανεμογεννήτριες;
Ας πάμε, ώρα είναι.
Ερωτώ: αυτοί που θέλουν ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες είναι Κυκλαδίτες;
Αν είναι Κυκλαδίτες, μένουν στο νησί;
Αν μένουν στο νησί, έχουν ιδιοκτησίες δίπλα στους χώρους εγκατάστασης ή όχι; Πρώτοι, λοιπόν, με δικαίωμα και προτεραιότητα στην γνώμη είναι αυτοί που θίγονται άμεσα. 

Αν και όταν μιλάμε για εδάφη που βρίσκονται επάνω σε νησιωτικές εκτάσεις σαν των νησιών που θα πληγούν ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τότε, δεν αρκεί η σύμφωνη γνώμη μόνον των «πλησιαστών» ή των ιδιοκτητών, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας.

Ρωτάω, λοιπόν: αυτοί που θέλουν να ξεμπαζώσουν άχρηστες σιδεροκολώνες στο νησί αλλοιώνοντας παράλληλα δια παντός τον χαρακτήρα του νησιού, είναι ή δεν είναι μέρος των ευνοηθέντων από το σάπιο σύστημα; 
Έχουν θησαυρίσει με παρόμοιο τρόπο σε άλλες περιοχές ή όχι;
Ο υπουργός που φέρει την ευθύνη αυτής όλης της απαλλοτρίωσης του τόπου μας, αγνοεί συστηματικά και προκλητικά τις θέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ναι ή όχι;

Μπορεί να θεωρηθεί άτομο αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος αυτός που αδιαφορεί για την Tοπική Aυτοδιοίκηση; 
Μα ποιός γνωρίζει καλύτερα τι θέλει ο τόπος από τους ίδιους τους ντόπιους;
Πώς μπορεί το κράτος να αγνοεί την επιθυμία και την βούληση αυτών των ιδίων που ανέδειξαν τους λειτουργούς του σε κυβέρνηση;
Τί σημαίνει αυτό;

Πως, "Eχουμε δημοκρατία μέχρι να εκλεγούμε και για όσο σας χρειαζόμαστε και μετά ψάξτε να μας βρείτε γιατί θα είμαστε απασχολημένοι να κάνουμε όσα μας επιβάλλουν τα συμφέροντα των εργολάβων;"

Τί στην ευχή μας κάνει να θέλουμε να πιστέψουμε το ψέμμα που μας λένε τώρα όταν όλα τα προηγούμενα ψέμματά τους όχι μόνον τάχουμε λουστεί κι’ έχουμε φορτωθεί τις συνέπειές τους για πενήντα χρόνια ακόμη, αλλά, μας κοροϊδεύουν και κατάμουτρρα μεταθέτοντάς μας ευθύνες δικές τους; 

Θυμηθείτε ότι, όταν μας έλεγαν "ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"εμείς βλέπαμε τοΜΕΛΛΟΝ και εκείνοι μένανε στο ΧΤΙΖΟΥΜΕ...

Γι’ αυτό και το μόνο τους μέλημα είναι η «ανάπτυξη» που θα μπορέσει να απασχολήσει για τον περισσότερο δυνατόν χρόνο τους εργάτες των εθνικών μας εργολάβων. 

Κρατείστε καλά στο μυαλό σας ότι, αυτή η απόφαση δεν έχει πισωγύρισμα! 
Απλώς, δεν μπορεί να ξηλωθούν τα τέρατα και να ξαναφτιαχτεί το νησί όπως ήταν! Τέλος.


Ανάμεσα σε όλες τις φωνές, ή μάλλον τις κραυγές που λένε όχι στην καταστροφή, είναι και μερικές που βλέπουν το πράγμα διαφορετικά. 
Και βέβαια, είναι απόψεις απολύτως σεβαστές και υπολήψιμες, ειδικά από την στιγμή που προέρχονται από ανθρώπους που όχι μόνον κατοικούν στο νησί, αλλά και αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους με την ίδια την επαγγελματική τους ενασχόληση.
Αλλά, οι καλές τους προθέσεις, δυστυχώς, αφήνουν ανοικτά παραθυράκια για να μας χωθούν οι «ανεπιθύμητοι».

Χρησιμοποιούν κατ' αρχάς μέρος των θέσεων της κυβέρνησης αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία για τις "ενεργειακές σπατάλες της χώρας". 
Μάλιστα, είμαστε σπάταλοι, λοιπόν.
Να μας πει όμως και κάποιος πώς δαπανάται και απο ποιούς η ηλεκτρική ενέργεια αυτή; 
Την καταναλώνω εγώ που βάζω πλυντήριο και θερμοσίφωνο και μαγειρεύω στο σπίτι μου ήτην σπαταλάει ας πούμε, μια ξενοδοχειακή μονάδα τριών χιλιάδων κλινών με τα αιρκοντίσιον στο φουλ σε όλα τα δωμάτια ντάλα καλοκαίρι; 

Όταν ένα κράτος με δέκα εκατομμύρια κατοίκους 
δέχεται δεκαοκτώ εκατομμύρια τουρίστες
εκ των οποίων το 80% πέφτουν μέσα στο κατακαλόκαιρο,
δεν θα δαπανήσει τεράστια ποσά στην ενέργεια; 

Όταν η φτηνότερη θέρμανση προέρχεται από την κατανάλωση ρεύματος γιατίτο 44% των πολυκατοικιών δεν προμηθεύτηκαν ούτε στάλα πετρέλαιο φέτοςγια να ζεσταθούν, τί θα πούμε; "Είμαστε σπάταλοι γιατί δεν θέλουμε να τουρτουρίζουμε απ΄το κρύο;"

Απλό καθημερινό παράδειγμα, και δεν το πλατειάζω γιατί τα στοιχεία για όποιον θέλει να βρει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αλήθεια και να μην παπαγαλίσει μέρος της, υπάρχουν.

Και να πώ, ρε αδέρφια, πως όταν ακούω ή διαβάζω προτάσεις και αντιπροτάσεις που σε κάθε φράση τους υπάρχει κι΄από ένα ΘΑ, είμαι σίγουρος για το ότι, ησυγκεκριμένη πρόταση δεν έχει μέλλον, παρά ροκανίζει πολύτιμο χρόνο και δίνει βήμα για αντίλογο και για να αναπτύξει τις θέσεις του ο αντίπαλος, την στιγμή που θα έπρεπε η θέση να είναι κάθετη: ΟΧΙ. 

Διαβάζω σε ανακοίνωση/θέση από φιλικό σωματείο:

«θα σέβονταιτο νησιωτικό χώρο και το μέγεθός του»
«θα μεγιστοποιούντο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες» «θα προσφέρουν θέσεις απασχόλησης στους νησιώτες και ιδιαίτερα τους νέους», 
«θα συνοδευθούν από καλά σχεδιασμένα προγράμματα».

Μα δεν πρόκειται να γίνει τίποτε από αυτά απλώς, γιατί τα λεφτά τα θέλουν τώρα, γιατι τώρα τους λείπουν! 

Στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση ναμεγιστοποιηθεί  το όφελος (περιβαλλοντικά και οικονομικά) για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από συμμετοχικές εταιρείες και όχι για να επωφεληθούν μόνο οι «γνωστοί επενδυτές»;;;;; 

Στ΄αλήθεια πιστεύετε πως οι όμιλοι  θα αφήσουν κάτι περισσότερο από τα ψίχουλα που έχουν προυπολογίσει;Μόνοι σας λέτε ότι:

ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση Εταιρείας του ομίλου συμφερόντων Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ θα αποφέρει έσοδα περίπου 150.000.000 € το χρόνο στον επενδυτή και θα αποσβέσει μέσα σε 5-6 χρόνια το κόστος επένδυσης. Από αυτά, το 1.7% θα κατευθύνεται προς τους ΟΤΑ και το 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές,ποσά που τα θεωρούμε ψίχουλα σε σχέση με το κέρδος του επιχειρηματία.

Και στην συνέχεια, για την περίπτωση που τελικώς δεν τα καταφέρουν να μας φυτέψουν τα τέρατα στις βουνοκορφές, τους δίνετε και πάτημα για να προσπαθήσουν με άλλον τρόπο! 

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μια πληρέστερη διερεύνηση των εναλλακτικών λύσεων (χωροθέτησης και πλήθους γεννητριών κάθε αιολικού πάρκου), δυνατότητα που έπρεπε να τους έχει ήδη δοθεί...

Δηλαδή, τον βιασμό δεν θα τον γλυτώσω, κάντε κάτι μήπως και ευχαριστηθώ και εγώ λιγουλάκι!

Προσπαθώντας τέλος, να θέσω το ζήτημα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων με ανεμογεννήτριες, συνδυάζω τις σκέψεις μου με την εικόνα που αποκαλύπτεται στα μάτια μας για όλους αυτούς που στην κυριολεξία κρατάνε την τύχη μας στα χέρια τους. 

Είπα την τύχη μας. Και δεν εννοώ τμόνον τα εισοδήματα. την παιδεία, την υγεία. Εννοώ την τύχη κυριολεκτικά της γης που πατάμε και που για αιώνες είναι Ελλάδα και που τώρα, κινδυνεύει να πάψει να είναι Ελλάδα ή κινδυνεύει να χαθεί. 

Γιατί όταν παραδίδεις την άμυνα της χώρας σε ανθρώπους που βάζουν τον εαυτό τους και την τσέπη τους πάνω από την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τότε τί να περιμένεις από τους υπολοίπους.

Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας δηλαδή ότι, ο Άκης και η κουστοδία του, ένας ΥΠΟΥΡΓΟΣ σχεδόν ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων του κόμματος στο οποίο ανήκει, καθόλου δεν νοιάζονταν για το άν οι φίλοι και γείτονες τούρκοι θα φτάσουν μέχρι το Βαθύ, την Κολυμπήθρα και τον Πάνορμο και αν οι Κυκλάδες ολόκληρες περάσουν σε άλλη κυριαρχία, σε κατοχή. Εκείνοι απλως θα έφυγαν έξω. Ξαναλέω: δεν έχουμε τίποτε κοινό με αυτούς. 

Εμείς, οι μεταξύ μας, που έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινά πιστεύω, κοινά θέλω λίγο ως πολύ, δεν είμαστε το ίδιο όπως αυτοί!

Αυτοί στα πρώτα δύσκολα και στα σκούρα (στα οποία η άμυνά μας θα αποδεικνυόταν ανεπαρκής, ακριβώς επειδή αυτοί είχαν διαλέξει ακατάλληλκο εξοπλισμό για να τσεπώσουν περισσότερα) θα την κάνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό και θα μας παρατηρούν να σκοτωνόμαστε κάνοντας δακρύβρεχτες εκκλήσεις στην παγκόσμια κοινότητα.
Από μπροστά, δηλαδή, γιατί από πίσω θα κάνουν κερδοφόρες μπίζνες επάνω στο νεκρό τομάρι αυτού που κάποτε ήταν η χώρα μας.

Πάμε στην ψήφο που τους χαρίζαμε τόσα χρόνια.
Τί πιστεύαμε για αυτούς όλους που μας πουλήσανε χωρίς δεύτερη σκέψη; Ο αγωνιστής, Ο δημοκράτης, ο σοσιαλιστης, ο μαχητής της δημοκρατίας, ο άνθρωπος του λαού και ξέρω γω τί άλλο προσωνύμιο είχαν προσάψει στοους εαυτούς τους και μεις το χάφταμε και το αναπαράγαμε.

Τώρα; Νιώθει κανείς την λέξη κορόιδο να έχει εμφανιστεί στο κούτελό του ως δια μαγείας; Μάλλον, όλοι μας.

Αυτοί μπήκαν φυλακή απλώς, γιατί οι συγκυρίες τόφεραν έτσι και γιατί έτσι διευκολύνεται το παιχνίδι των άλλων, που είναι ακόμη στα πράγματα. Μην ξεχνιόμαστε: 
Όπου εμείς βλέπουμε απόδοση δικαιοσύνης , εκείνοι βλέπουν έναν ανταγωνιστή λιγώτερο!