Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ηθική & νομική δικαίωση για τον Δήμο Τήνου

Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα με το χαράτσι της ΔΕΗ ούτε τί πρακτικό αντίκρισμα θα έχει για τους πολίτες. Όμως το να έρχ...




Δεν ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα με το χαράτσι της ΔΕΗ ούτε τί πρακτικό αντίκρισμα θα έχει για τους πολίτες. Όμως το να έρχονται ανώτατα Δικαστήρια της χώρας και να κρίνουν αντισυνταγματική την σχετική πρακτική, δημιουργεί αισθήματα ικανοποίησης στο Δήμο της Τήνου, που αποφάσισε έγκαιρα και προσέφυγε κατά του άδικου και ισοπεδωτικού τρόπου φορολόγησης. Ενός φόρου που συνδεόταν με ένα κοινωνικό αγαθό (ηλεκτρικό ρεύμα), που συνιστούσε μια μορφή εκβιασμού και που μας απασχόλησε πολλές φορές, στην κατεύθυνση του να μην μείνει ούτε ένας Τηνιακός χωρίς ρεύμα, στο ζήτημα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, των προϋποθέσεων αυτού, κλπ.

Όταν η Τήνος «έχασε» (για μας έχασαν η πολιτεία και το αίσθημα δικαίου, πρωτίστως και μετά η Τήνος) στο ζήτημα της Δ.Ο.Υ. Τήνου, είπαμε ευθέως ότι η δικαιοσύνη δεν τόλμησε. Με την ίδια ευθύτητα σήμερα λέμε ότι η δικαιοσύνη τόλμησε και οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι. Αρκεί η απόφαση αυτή να μη μείνει στα χαρτιά, να πάρει σάρκα και οστά υπέρ των πολιτών και η πολιτεία να αντιληφθεί τον κόλαφο που -ούτως ή άλλως- συνιστά γι΄ αυτήν η άνω εξέλιξη.
Παραθέτουμε, το τόσο επίκαιρο (λόγω της άνω δικαστικής εξέλιξης) δελτίο τύπου του Δήμου Τήνου, που είχε εκδοθεί πριν ακόμη ληφθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, περί προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πραγματικά αξίζει να το θυμηθούμε όλοι:

Δελτίο τύπου του Δήμου Τήνου (Νοέμβριος 2011)
Εξ αφορμής των όσων λέγονται και γράφονται τελευταία, σε σχέση με το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), εκφράζουμε τις εξής θέσεις:
Α. Το μέτρο της επιβολής του Ειδικού Τέλους είναι κατά τη γνώμη μας άδικο, ισοπεδωτικό, αιφνιδιαστικό και παραβιάζει τη σχέση εμπιστοσύνης πολίτης – Κράτους. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο, ανεξάρτητα με τους λόγους που το υπαγόρευσαν, οι οποίοι είναι κατανοητοί.
Β. Η υπαναχώρηση της πολιτείας ως προς την αρχική εξαγγελία, σε σχέση με τις ευπαθείς ομάδες, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τη γενική αντίθεσή μας με το μέτρο. Οι άνεργοι, τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, οι πολύτεκνοι, κλπ, δεν είναι νοητό να υποχρεούνται πρώτα σε καταβολή του Ειδικού Τέλους και στη συνέχεια να αιτηθούν την επιστροφή του ή το συμψηφισμό του με άλλες υποχρεώσεις, κλπ. Αυτά δεν αρμόζουν ούτε σε συντεταγμένη πολιτεία ούτε εφαρμόζουν τις επιταγές του Συντάγματος και των νόμων για τις άνω ομάδες. Μας θυμίζει την συνταγματική ρήτρα της νησιωτικότητας, που τείνει να γίνει μια απλή καταγραφή στο Σύνταγμα, στην πράξη κενή περιεχομένου. Επιβεβλημένη, λοιπόν, η αλλαγή του νόμου ειδικά ως προς το σημείο αυτό και η εκ προοιμίου απαλλαγή των ευπαθών ομάδων.
Γ. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε διακοπή της ηλεκτροδότησης πολίτη, ως πράξη που παραβιάζει την συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτή, αν και αφορά ένα απολύτως αναγκαίο προϊόν και ένα κοινωνικό αγαθό. Αν κάτι τέτοιο επιχειρηθεί σε βάρος ατόμου – μέλους ευπαθούς ομάδος ή ατόμου που αποδεδειγμένα αδυνατεί να φέρει τέτοιο οικονομικό βάρος, έχουμε χρέος να το καυτηριάσουμε και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το αποτρέψουμε, στα πλαίσια της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.
Δ. Αυτές είναι θέσεις σαφείς και ειλικρινείς. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια φιλολογία που έχει αναπτυχτεί τελευταία, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με την άποψη που εκφράστηκε περί μη πληρωμής του Ειδικού Τέλους. Κάθε τι που λέγεται και εξαγγέλλεται, ειδικά στις μέρες μας, πρέπει να είναι προϊόν σοβαρότητας και υπευθυνότητας διότι υπάρχει κίνδυνος να καλλιεργήσει ελπίδες και τελικά να απογοητεύσει τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, δηλαδή λίγο ή πολύ το σύνολο της κοινωνίας και να εκθέσει σοβαρά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ε. Και εμείς λέμε ευθέως αντισυνταγματικό το νόμο αλλά αυτό δεν αρκεί. Όσο ισχύει, θα είναι νόμος του Κράτους και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ευχόμαστε ολόψυχα το Συμβούλιο της Επικρατείας ή όποιο άλλο αρμόδιο Δικαστήριο επιληφθεί, να σταθεί το ύψος της περιστάσεως, όμως μέχρι να συμβεί αυτό θα είναι ανεύθυνο να παρασυρθεί ο πολίτης στη μη πληρωμή, με ενδεχόμενο την επιβολή του αποκρουστικού μέτρου της διακοπής της ηλεκτροδότησής του ή τη μελλοντική πολλαπλή του οικονομική επιβάρυνση. Δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι αλλά υπεύθυνοι. Και δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως μονάδες αλλά θεσμικά και ως διοικούντες νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Η δική μας θέση, ενόψει της άνω εκδίκασης (2-12-2011) επί προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είναι η γενική αναστολή της εφαρμογής του νέου νόμου, μέχρι εκδόσεως αποφάσεως για το θέμα. Θέση ουσίας και σωφροσύνης, πιστεύουμε.
ΣΤ. Αντί της καλλιέργειας ελπίδων και της ανέξοδης εκδούλευσης του δοκιμαζόμενου λαού μας, συστήνουμε ως Δήμος Τήνου Επιτροπή Εργασίας, για τη διόρθωση των σφαλμάτων που αφορούν τις τιμές ζώνης κατά περιοχή και κατά είδος κτίσματος και όλων των άλλων λαθών που ενδεχομένως έχουν παρεισφρήσει και επιβαρύνουν ακόμη πιο άδικα τους ιδιοκτήτες.
Ζ. Ο Δήμαρχος Τήνου, με έγγραφό του προς την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, έθεσε θεσμικά το θέμα στις άνω διαστάσεις στα άνω συλλογικά όργανα, όπως θα το θέσει και σε επίπεδο συνεδρίασης των διοικητικών τους οργάνων στο άμεσο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα απασχολήσει άμεσα (κατά την επόμενη συνεδρίασή του) και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου.