Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Αποφάσεις Συνάντησης για τα Αιολικά Πάρκα | Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/2 στο ΙΤΗΠ, η κοινή συνάντηση του Δήμου Τήνου με τους συλλογικούς φορείς του νησιού για το θέμα της εγκατά...

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11/2 στο ΙΤΗΠ, η κοινή συνάντηση του Δήμου Τήνου με τους συλλογικούς φορείς του νησιού για το θέμα της εγκατάστασης των κατ΄ ευφημισμόν αιολικών πάρκων. Σκοπός, η πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση επί των παραμέτρων της υπόθεσης αυτής και ο συντονισμός των συλλόγων και ενώσεων της Τήνου, για την συμμετοχή τους στην ειλημμένη από πλευράς Δήμου απόφαση της δικαστικής προσφυγής κατά της γνωστής απόφασης ΠΕΚΑ. Είναι η απόφαση του Υπουργού, της 23/12/2013,
για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ των άλλων και στην Τήνο. Η προσφυγή προβλέπει αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ήδη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, έχει προβεί στην σχετική ανάθεση.
Μετά την προβολή ενημερωτικού (και συγκινητικού) φιλμ, για αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη (μετά την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών), ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημέρωσαν το κοινό για τις εξελίξεις επί του θέματος αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα, επιχειρώντας και μια αναδρομή στον αντίστοιχο αγώνα της δεκαετίας του 1990, όταν αποτράπηκε η τοποθέτηση των πυλώνων στο νησί. Επίσης, για το θετικό της συμπόρευσης των 4 Δήμων και της Περιφέρειας, με κοινή προσφυγή, μετά από ενέργειες του Δήμου Τήνου. Ο κ. Γιώργος Σιταράς, εκ μέρους της Δράσης Πολιτών Τήνου, αναφέρθηκε με στοιχεία και παραπομπές στις εμπειρίες και τις σύγχρονες πρακτικές άλλων κρατών, στις επιπτώσεις της εγκατάστασης αιολικών «πάρκων» στο νησί. Ακολούθησαν τοποθετήσεις του κοινού και αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής, αποτελούμενης από τους Νικηφόρο Δελασούδα - Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Επιτροπής για τα αιολικά πάρκα, Ματθαίο Βίλλα - Περιφερειακό Σύμβουλο Τήνου, Γιώργο Σιταρά - από την Δράση Πολιτών Τήνου, Χρήστο Χαρίτο - από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου–Πανόρμου και Γεώργιο Φιλιππούση - Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάμπου. Έργο, ο συντονισμός των φορέων και η αρωγή του δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την υπόθεση.
2. Η συνδρομή των συλλογικών φορέων στην προσπάθεια του Δήμου, εφόσον το επιθυμούν, με τη λήψη απόφασης των ΔΣ τους, για την προσβολή και από μέρους τους, της επίμαχης υπουργικής απόφασης.
3. Η ευρεία δημοσιοποίηση του ψηφίσματος της Δράσης Πολιτών Τήνου κατά των αιολικών «πάρκων» στην Τήνο, το οποίο, με ρητή τοποθέτηση του Δημάρχου, «συνυπογράφει» ο Δήμος Τήνου και η συλλογή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού υπογραφών πολιτών.
Οι πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια που τώρα αρχίζει, μπορούν να υπογράφουν το Ψήφισμα της Δράσης Πολιτών Τήνου, στα ακόλουθα σημεία:
● Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Τήνου
● Λιμενικό Ταμείο Τήνου -  Άνδρου
● ΚΕΠ του Δήμου Τήνου
● Τοπικές Κοινότητες του Δήμου – απευθυνόμενοι στον εκάστοτε Πρόεδρο της Κοινότητας.
Ο Σύλλογοι που επιθυμούν να λάβουν γνώση του σχετικού σχεδίου απόφασης για την προσφυγή τους κατά της άνω υπουργικής απόφασης, μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Δημάρχου: 2283360125.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αποφάσεων των ΔΣ των Συλλόγων μας, είναι η 19η Φεβρουαρίου 2014. Η συλλογή των υπογραφών θα είναι διαρκής και μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις.