Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΑΣ για τη νησιά

Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών(ΣΑΣ)που συνεδριάζει την Πέμπτη, καλείται να δώσει λύση για πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με τ...


Κρίσιμη συνεδρίαση του ΣΑΣ για τη νησιά
Το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών(ΣΑΣ)που συνεδριάζει την Πέμπτη, καλείται να δώσει λύση για πολλά προβλήματα που έχουν σχέση με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις αρκετών νησιών της χώρας, τα οποία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
Ηδη στα χέρια των βουλευτών του νομού Λέσβου, του περιφερειάρχη και της γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου βρίσκεται επιστολή του δημάρχου Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, την οποία και πρόκειται να καταθέσουν στην συνεδρίαση του αυριανού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος περιγράφει την συνεχιζόμενη για χρόνια-άθλια απο κάθε άποψη- κατάσταση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της Λήμνου η οποία, οπως σημειώνει, έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, χωρίς κανείς αρμόδιος να δείχνει έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον για τις δραματικές συνέπειες στην ποιότητας της ζωής των κατοίκων αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού.
Επίσης στην επιστολή καταγράφονται εννέα ενδεικτικά προβλήματα που έχουν κωδικοποιήσει οι φορείς της Λήμνου, ενω ο δήμαρχος αναφέρει οτι ο υπουργός Ναυτιλίας, οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, δεν λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να τηρηθεί η τυπική νομιμότητα στην εφαρμογή των συμβάσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας των επιδοτούμενων γραμμών Β.Αιγαίου που μονοπωλιακά εξυπηρετούνται απο τη ΝΕΛ.
Ενα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα που θα κληθεί το ΣΑΣ να βρεί λύση αφορά στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου-Ικαρίας. Τα δυο νησιά τα οποία εξυπηρετούνταν απο το πλοίο της ΝΕΛ “European Express” μετά την ξαφνική ακινητοποίησή του λόγω σοβαρών παρατηρήσεων, βρέθηκαν αντιμέτωπα με σοβαρές δυσκολίες, καθώς η ΝΕΛ δρομολόγησε στην συγκεκριμένη γραμμή Πειραιάς- Σύρος- Ικαρία-Σάμος το άλλο πλοίο της “θεόφιλος” αλλά μόνο με δυο δρομολόγια την εβδομάδα.
Οι αντιδράσεις απο τους φορείς και τους κατοίκους των νησιών ήταν έντονες με αποτέλεσμα το ΥΝΑ να αναζητήσει προσωρινή λύση μέσω άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών. Ετσι η “Blue Star Ferries” ανέλαβε με το πλοίο της “Blue Star Ιθάκη” να εξυπηρετήσει για κάποιες μέρες την γραμμή.
Σύμφωνα ομως με πληροφορίες η ΝΕΛ έχει στείλει επιστολή στο ΥΝΑ μέσω της οποίας κάνει την πρόταση για συνδυαστικά δρομολόγια με τα δυο πλοία της, “European Express” και “θεόφιλος” στην επίμαχη γραμμή Πειραιάς-Σύρος-Ικαρία-Σάμος. Στην επιστολή υποστηρίζει οτι με αυτό τον τρόπο η Σάμος και η Ικαρία θα εξυπηρετούνται τρείς φορές την εβδομάδα και οχι δυο οπως συμβαίνει τώρα, ενω παράλληλα θα εξασφαλίζεται πλήρως η σύμβαση του Β.Αιγαίου με δυο δρομολόγια απο Καβάλα και ενα απο Θεσσαλονίκη.
Η πρόταση της ναυτιλιακής εταιρείας αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην συνεδρίαση του ΣΑΣ, αλλά είναι άγνωστο εαν το Συμβούλιο την αποδεχθεί, καθώς μια άλλη πληροφορία λέει πως υπάρχουν σκέψεις η γραμμή να περάσει στον έλεγχο της “Blue Star Ferries”.

Πηγή : http://www.arxipelagos.com/