Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μέχρι την Παρασκευή οι δηλώσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, έχει δώσει η κυβέρνηση στους οφειλέτες των τραπεζών, για να υποβάλουν στις τράπεζες υ...


Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014, έχει δώσει η κυβέρνηση στους οφειλέτες των τραπεζών, για να υποβάλουν στις τράπεζες υπεύθυνη δήλωση, για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Καμία πρόταση των εμπόρων και βιοτεχνών για βελτιωση του νόμου δεν έγινε δεκτή.

Μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις των οφειλετών για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους,βάσει του νόμου 4224/2013. Στο μεταξύ, κανένα αίτημα των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Η προθεσμία αυτή, ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόκειται για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 4224/2013 (άρθρο 2, παρ. 2α), αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ.
Η προθεσμία ορίζει ότι «κατά τη διάρκεια απαγόρευσης του πλειστηριασμού οι οφειλέτες έχουν υποχρέωση υποβολής στον δανειστή με κάθε πρόσφορο μέσο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 13 του ν. 2479/1997 (Α΄ 67), στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή της πλήρωσης των παραπάνω προϋποθέσεων και λεπτομερής αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ τους τελευταίους είκοσι τέσσερις (24) μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης της παρούσας υποπαραγράφου μέχρι 31.1.2014, ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού».
Καμία πρόταση δεν έγινε δεκτή
Στο μεταξύ σε απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης στη ΓΣΕΒΕΕ, γίνεται αντιληπτό ότι καμία πρόταση για βελτίωση του νόμου δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:
*Δεν περνά η πρόταση να απαλλάσσεται ο οφειλέτης από το υπόλοιπο του δανείου αν το ποσό του πλειστηριασμού είναι μικρότερο από το οφειλόμενο ποσό, λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων. Το σκεπτικό είναι ότι οι δανειολήπτες έχουν αρκετά νομικά όπλα για να υπερασπίσουν την υπόθεσή τους…
*Δεν περνά η πρόταση να διευρυνθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με το σκεπτικό ότι αυτό ήταν πάντοτε το καθεστώς και το δημόσιο είχε πάντα αυτό το δικαίωμα.
*Διευκρινίζεται ότι το κριτήριο των λογαριασμών καταθέσεων πάνω από 15.000 ευρώ, «αφορά σε κάθε φυσικό πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιεί το υπό πλειστηριασμό ακίνητο ως κύρια κατοικία του και δεν καταλαμβάνει νομικά πρόσωπα».
*Διευκρινίζεται ότι, «η έννοια της κύριας κατοικίας όπως έχει κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις και τη νομολογία δε συνδέεται αποκλειστικά με την απόκτηση της πρώτης κατοικίας».
*Διευκρινίζεται ότι «ο Ν. 4224/2013 δεν αφορά μόνο απαιτήσεις από Πιστωτικά Ιδρύματα αλλά αφορά όλες τις απαιτήσεις».

Πηγή : http://www.enet.gr/