Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το Αιγαίο χρειάζεται πολλά Ιθάκη

Την Κυριακή κατά την επιστροφή μας με το BLUE STAR ITHAKI, από το Καρλόβασι της Σάμου προς τον Πειραιά, είχαμε την ευκαιρία και την τιμή ν...











Την Κυριακή κατά την επιστροφή μας με το BLUE STAR ITHAKI, από το Καρλόβασι της Σάμου προς τον Πειραιά, είχαμε την ευκαιρία και την τιμή να συνομιλήσουμε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ.Δωρόθεο Β' και να μας πει 2 λόγια για το πλοίο και όχι μόνο.
thnos-2


Σεβασμιότατε πείτε μας δύο λόγια για το BLUE STAR ITHAKI.
Το BLUE STAR ITHAKI είναι το αγαπημένο πλοίο της γραμμής αυτής.
Όταν φεύγει έχουμε στεναχώριες , παρ’ όλο που έρχονται ισάξια πλοία της ίδιας εταιρίας και μας εξυπηρετούν.
Αυτό το πλοίο έχει συνδέσει την παρουσία του με την γραμμή Σύρου- Τήνου-Μυκόνου.
Είναι ένα πλοίο αξιόπλοο που παρέχει άνεση στον επιβάτη , έχει ένα ευγενέστατο πλήρωμα ακόμα και όταν εναλλάσσονται τα πρόσωπα. Οι άνθρωποι είναι όλοι τους άριστοι.
Ο Cpt Ηλίας είναι συμπολίτης μας Συριανός , τον αγαπάμε και καταφέρνει κάθε φορά να μας εντυπωσιάζει και να μας εκπλήσσει ευχάριστα.
Μέχρι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β’ εντυπωσιάστηκε εκείνη την ημέρα , όταν είδε την πλώρη του BLUE STAR ITHAKI να φτάνει κοντά στην προβλήτα , ευθεία από τον δρόμο της πλατείας , ανήμερα του Αγίου Νικολάου , για να τιμήσει τον Πολιούχο της Σύρου.
Αισθανόμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί έχουμε πλοία σαν το BLUE STAR ITHAKI στην γραμμή αυτή και που μας παρέχουν άνεση και συνέπεια. Αυτή η εταιρία έχει ευγενείς ανθρώπους.blue star ithaki5
Εγώ προσωπικά είμαι ευγνώμων γιατί ταξιδεύω σχεδόν κάθε ημέρα για τις ανάγκες της Μητρόπολης , από και προς τον Πειραιά , για να φτάσω στον τελικό μου προορισμό που είναι οι Δυτικές Κυκλάδες ή η Κέα.
Μου παρέχει πολλές διευκολύνσεις που σε άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσα να διακινηθώ. Τώρα είναι τυχερή και η Σάμος και η Ικαρία.
Έχουν ανάγκη από στήριξη και αυτά τα δύο νησιά μας και έτσι το BLUE STAR ITHAKI καλείται να τους βοηθήσει.
Θα θέλατε να ακουστεί κάτι για τα υπόλοιπα νησιά της Μητρόπολής σας;
Οι Δυτικές Κυκλάδες έχουν προβλήματα. Φέτος έχουν δυσκολίες πολλές. Ακυρώνονται δρομολόγια, τα ενδοκυκλαδικά γίνονται μετα δυσκολίας.
Παρ’ όλα αυτά τα πλοία αυτά έχουν εξυπηρετήσει πολύ κόσμο με άσχημες καιρικές συνθήκες και έχω επαινέσει πολλές φορές τους Πλοιάρχους των πλοίων αυτών.
Σε πολλά νησιά ρίχνουν τον καταπέλτη για να πάρουν και να δώσουν μόνο το ταχυδρομείο, με καιρικές συνθήκες που λες θα δέσει τώρα το καράβι;
blue star ithaki1 002Δένουν για να πάρουν ή ν’ αφήσουν έναν άνθρωπο ή ν’ αφήσουν ένα τσουβάλι πατάτες. Είναι ήρωες οι άνθρωποι αυτοί.
Αλλά φέτος τα μικρά νησιά της περιοχής μου έχουν προβλήματα.
Και μέσα σε αυτά έχω κι εγώ δυσκολίες και προσπαθώ όσο μπορώ να τα επισκέπτομαι. Εύχομαι όμως αυτά να ξεπεραστούν γρήγορα.
Τα νησιά μας είναι ωραία…είναι το ωραιότερο κομμάτι της πατρίδας μας.
Παρατηρούμε κάθε φορά, κατά την άφιξη και την αναχώρηση του πλοίου της γραμμής , όταν αυτό φτάνει στον Άγιο Δημήτριο , να τον χαιρετάει με σφυρίγματα……
Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου ευρέθη στις 25 Μαΐου 1936. Είναι εθιμοτυπικό δίκαιο από τότε όλα τα καράβια που έρχονται στην Σύρο να σφυρίζουν στον Άγιο Δημήτριο.
Ο κληρικός ο οποίος υπηρετεί εκεί ανταποδίδει με χαιρετισμό. Ο Άγιος Δημήτριος είναι το προ-πυλών του προσκυνητή που έρχεται στην Σύρο.
Και πάντοτε όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, το πλοίο θα σφυρίξει και ο επιστάτης του ναού θα βγει και θα χτυπήσει την καμπάνα.
Η καμπάνα είναι χειροκίνητη δεν είναι ηλεκτρική. Ο Cpt Ηλίας πάντως τηρεί πιστά τα έθιμα και τις παραδόσεις…
Πώς βλέπετε το έργο που επιτελούν οι ναυτικοί μας;g0206197
Το έργο που επιτελούν οι ναυτικοί μας θα έλεγα πως είναι υπεράνθρωπο. Είναι έργο Θεάρεστο.
Οι άνθρωποι αυτοί ζουν μακριά από τις οικογένειες τους , δεν έχουν δικαίωμα να εκκλησιάζονται, δεν έχουν δικαίωμα να είναι στις εορτές, για να εξυπηρετούν όλους εμάς.
Συνεχίζουν την ναυτική παράδοση της πατρίδας μας που είναι ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης της ζωής του τόπου μας.
Είναι μία κοινωνική ομάδα που χρειάζεται και πρέπει να την βλέπουμε όλοι μας με έναν διαφορετικό τρόπο.
Οι ναυτικοί μας είναι ήρωες. Από αυτόν που ρίχνει το βιλάϊ από τον καταπέλτη μέχρι αυτόν που είναι στην Γέφυρα.
Αυτοί οι άνθρωποι με ηρωϊσμό και αυταπάρνηση πολλές φορές ξεπερνούν τον εαυτό τους για να εξυπηρετήσουν τους πάντες.
Δεν έχω γνωρίσει 37 χρόνια που ταξιδεύω, από Διάκος μέχρι σήμερα , έναν κακό χαρακτήρα, έναν κακό άνθρωπο ναυτικό.
Είναι όλοι τους καλοπροαίρετοι και καλοσυνάτοι άνθρωποι.
Η σχέση των Ναυτικών μας με τον Άγιο Νικόλαο; Η εικόνα του Αγίου Νικολάου όπως ξέρουμε δεσπόζει πάντα στην Γέφυρα κάθε πλοίου μας.
Είχε πει χαρακτηριστικά ένας φίλος μου Πλοίαρχος , ένα βράδυ μέσα στην Γέφυρα με φουρτούνα που γυρίζαμε από τον Πειραιά για την Σύρο , ότι «σε αυτή την καρέκλα που κάθεστε Δέσποτα μου, έχει κάνει πολλές φορές βάρδιες ο Άγιος Νικόλαος».
Είναι μπροστά στα μάτια τους. Τον βλέπουν και τον πιστεύουν. Πολλές φορές τους δίνει φώτιση στις δύσκολες στιγμές.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν θα φανταζόντουσαν ποτέ πως θα είχαμε πλοία με τέτοιες ανέσεις , με κυλιόμενες σκάλες , με πολυτελείς καμπίνες και άλλες πολλές παροχές.
Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι και ναυτιλιακές εταιρίες οι οποίες κι αυτές με πάρα πολλές δυσκολίες σήμερα κρατούνε στις γραμμές αυτά τα αξιόπλοα πλοία. Μακάρι να υπήρχαν πολλά BLUE STAR ITHAKI να κυκλοφορούσαν σε όλο το Αιγαίο.


Πηγή : http://cyclades24.gr/