Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ε9: Υποχρεωτική η αναγραφή των ημιυπαίθριων

Σε μπαράζ αποσαφηνίσεων και διευκρινίσεων έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις απανωτές «γκάφες» σε μείζονα φορ...




Σε μπαράζ αποσαφηνίσεων και διευκρινίσεων έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις απανωτές «γκάφες» σε μείζονα φορολογικά ζητήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει στα όριά τους τους φορολογούμενους. Τελευταίο κρούσμα το έντυπο Ε9 και τα πρόσθετα στοιχεία που ζητούσε η Εφορία.


Δεν προλαβαίνει να αποσαφηνίζει το υπ. Οικονομικών μετά τις απανωτές γκάφες. Στα 100 ευρώ το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Του Κώστα Τσάβαλου


Σε μπαράζ αποσαφηνίσεων και διευκρινίσεων έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις απανωτές «γκάφες» σε μείζονα φορολογικά ζητήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει στα όριά τους τους φορολογούμενους. Τελευταίο κρούσμα το έντυπο Ε9 και τα πρόσθετα στοιχεία που ζητούσε η Εφορία.

Μεταξύ των άλλων, ζητούσε και την έκδοση κλειδαρίθμων για τα ανήλικα παιδιά που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου αυτά να δηλωθούν ξεχωριστά από τους γονείς. Η ηγεσία του υπουργείου μπορεί να υποχώρησε στο συγκεκριμένο θέμα, άφησε όμως τα μεγάλα «αγκάθια» που σχετίζονται με την αναγραφή περισσότερων στοιχείων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Οσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους θα πρέπει να τους δηλώσουν υποχρεωτικά στο Ε9. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους, παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο.

Τώρα με την υποχρεωτική αναγραφή τους, αυτομάτως αυξάνεται η επιφάνεια της κατοικίας του φορολογούμενου και το ποσόν του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στην Εφορία. Επίσης το Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα και όσοι έχουν ακίνητα (π.χ. αγροτικά κτίσματα) τα οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή πληρώνουν μειωμένο φόρο.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν φέτος Ε9

Γενικότερα για την υποβολή του Ε9 το υπουργείο διευκρινίζει ότι:

• Υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση έχουν όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014.

Εκτός όμως από αυτούς, λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ και της θέσπισης του ΕΝΦΙΑ, για να αποφευχθεί η πιθανότητα εσφαλμένου υπολογισμού του φόρου αυτού, υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχουν και:

• Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών. Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού.

• Οσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαίθριους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

• Οποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης, για να τους αναγράψει στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

• Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν από την παρέλευση της τετραετίας. Ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, κατά τα ανωτέρω.

• Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

• Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.

• Οι ΟΤΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιοριστεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από ΟΤΑ ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) για το τρέχον έτος λειτουργεί από τις 17 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, την απόφαση, με την οποία αυξάνεται από τα 10.000 στα 15.000 ευρώ το όριο των ακαθάριστων εσόδων αγροτών άνω του οποίου καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2014 η τήρηση στοιχείων υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Με την απόφαση καθίσταται σαφές ότι διατηρείται και η παράμετρος της λήψης επιδοτήσεων έως 5.000 ευρώ.


Τέλος, στα 100 ευρώ διαμορφώνεται από 1-1-2014 το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, ανεξαρτήτως της περιόδου που αφορούν.


Πηγή : http://www.efsyn.gr/