Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ . ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

  Ο Πάπας Φραγκίσκος  αφιέρωσε την κατήχηση της γενικής ακρόασης της Τετάρτης της Εβδομάδας για την ενότητα των Χριστιανών,(22 Ιαν...


 

Ο Πάπας Φραγκίσκος  αφιέρωσε την κατήχηση της γενικής ακρόασης της Τετάρτης της Εβδομάδας για την ενότητα των Χριστιανών,(22 Ιανουαρίου),  η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο, (225 Ιανουαρίου), εορτή της Μεταστροφής του Αποστόλου Παύλου
Η Εβδομάδα αυτή  είναι μία πνευματική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν, από εκατό και περισσότερα χρόνια, χρόνια οι χριστιανικές κοινότητες. Είναι  μία περίοδος αφιερωμένη στην προσευχή για την ενότητα όλων των Βαπτισμένων, σύμφωνα με το θέλημα του Χριστού: «ίνα πάντες εν ωσιν» (Ιωαν. 17,21).  
Κάθε χρόνο, μία οικουμενική ομάδα, μιας συγκεκριμένης περιοχής του κόσμου, με την καθοδήγηση  του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών  και του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, προτείνει το θέμα  και ετοιμάζει βοηθήματα  για την Εβδομάδα προσευχής. Φέτος αυτά τα βοηθήματα  προετοιμάστηκαν από  τις Εκκλησίες και τις Κοινότητες  του Καναδά και αναφέρονται  στην ερώτηση που έκανε ο Απόστολος Παύλος στους Χριστιανούς της Κορίνθου: "Μήπως διαιρέθηκε  ο Χριστός;»(Α΄Κορινθ. 1,13)
«Σίγουρα ο Χριστός δεν διαιρέθηκε, είπε ο Άγιος Πατέρας, αλλά οφείλουμε με ειλικρίνεια και πόνο να αναγνωρίσουμε, ότι οι κοινότητες  μας συνεχίζουν να ζουν  διαιρέσεις  που είναι σκάνδαλο. Οι διαιρέσεις μεταξύ των Χριστιανών  είναι πράγματι ένα σκάνδαλο. Δεν υπάρχει άλλη λέξη: ένα σκάνδαλο. «Ο κάθε ένας από σας - έγραφε ο Απόστολος -  λέει: 'Εγώ είμαι του Παύλου, Εγώ είμαι του Απολλώ, Εγώ είμαι του Κηφά, Και εγώ του Χριστού (Α΄Κορινθ. 1,12).
Ακόμη και Εκείνοι που ομολογούν ότι ο Χριστός είναι η Κεφαλή τους – υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος – δεν επαινούνται από τον Παύλο, διότι χρησιμοποιούσαν το όνομα του Χριστού για να ξεχωριστούν από τους άλλους στο εσωτερικό της ίδιας της χριστιανικής κοινότητας.
Το όνομα του Χριστού δημιουργεί κοινωνία και ενότητα, όχι διαίρεση! Εκείνος ήλθε για να δημιουργήσει την μεταξύ μας κοινωνία, όχι για να μας διαιρέσει. Το Βάπτισμα  και ο Σταυρός  είναι  τα κεντρικά σημεία αναφοράς  της χριστιανικής μαθητείας, τα οποία διαθέτουμε από κοινού όλοι οι Χριστιανοί. Αντιθέτως οι διαιρέσεις  αδυνατίζουν την πιστότητα και την αποτελεσματικότητα  της δέσμευσής μας για ευαγγελισμό  και κινδυνεύουν να αδειάσουν το Σταυρό από τη δύναμή του".
«Ο Παύλος επιπλήττει  τους Κορινθίους  για τις διαιρέσεις τους, αλλά και ευχαριστεί τον  Κύριο για το λόγο της χάρης Του, που τους δόθηκε εν Χριστώ Ιησού, διότι χάρη σε Εκείνον  εμπλουτίστηκαν με όλα τα δώρα, του λόγου και της γνώσης.
Αυτή η στάση του Αποστόλου  είναι  μία ενθάρρυνση  για μας  και για κάθε χριστιανική κοινότητα  που την βοηθά να αναγνωρίσει με χαρά  τα δώρα του Θεού, αυτά που υπάρχουν στις άλλες κοινότητες.
Παρά  τον ο πόνο των διαιρέσεων, οι οποίες δυστυχώς  ακόμη παραμένουν, ας δεχθούμε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ως μία πρόσκληση  και ας χαρούμε ειλικρινά να χαρούμε  για τις χάρες  που χορηγήθηκαν από το Θεό και στους άλλους Χριστιανούς. Έχουμε  το ίδιο Βάπτισμα, το ίδιο Άγιο Πνεύμα που μας έδωσε τη Χάρη: ας το αναγνωρίσουμε και ας χαρούμε».
«Είναι ωραίο να αναγνωρίζουμε τη χάρη με την οποία ο Θεός μας ευλόγησε και κάτι περισσότερο,  σημείωσε - ο Πάπας – να βρούμε στους άλλους χριστιανούς  κάτι  που εμείς χρειαζόμαστε, κάτι που μπούμε να λάβουμε ως ένα δώρο από τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας.
Η ομάδα των Καναδών, που προετοίμασε τα βοηθήματα για την Εβδομάδα, δεν κάλεσε τις κοινότητες  να σκεφθούν  αυτό που θα μπορούσαν να δώσουν  τους άλλους χριστιανούς, αλλά μας  προτρέπει να συναντηθούμε μαζί τους, για να καταλάβουμε  αυτό που μπορούμε να λάβουμε από τις άλλες χριστιανικές κοινότητες. Αυτό απαιτεί κάτι παραπάνω. Απαιτεί πολλή προσευχή, απαιτεί απλότητα ψυχής, απαιτεί σκέψη  και συνεχή μεταστροφή.
Ας προχωρήσουμε εμπρός, ας ακολουθήσουμε αυτό  το δρόμο προσευχόμενοι  για την ενότητα των Χριστιανών, ώστε αυτό το σκάνδαλο των διαιρέσεων μεταξύ των Χριστιανών  επί τέλους να σταματήσει".


ΚΑΝ