Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ανάσα για ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους -Θα τους δοθούν δωρεάν βιβλιάρια Υγείας -Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Με υπουργική απόφαση αναμορφώνεται και διευρύνεται η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας προωθούν τ...


Με υπουργική απόφαση αναμορφώνεται και διευρύνεται η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας προωθούν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς θα δοθούν δωρεάν 180.000 βιβλιάρια Υγείας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της real, το σχέδιο υπουργικής απόφασης που καταρτίστηκε από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου, προβλέπει την κάλυψη 22 κατηγοριών δικαιούχων, είτε πρόκειται για ανασφάλιστους είτε για ασφαλισμένους όλων των ταμείων που έχουν οφειλές απέναντι στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Οι κατηγορίες δικαιούχων νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων που πρέπει να πληρούν το κριτήριο της οικονομικής αδυναμίας είναι οι ακόλουθες:
1. Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας).
2. Ανιθαγενείς και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).
3. Πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα ανεξαρτήτως ιθαγένειας).
4. Πολίτες κρατών-μελών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (εκτός Ε.Ε) και λοιπών τρίτων χωρών και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).
5. Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).
6. Οι δικαιούχοι επικουρικής προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).
7. Όσοι διαμένουν στην Ελλάδα με καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).
8. Αιτούντες άσυλο και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα).
9. Παιδιά ή άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται σε δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας ή άλλα ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
10. Παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες ή είναι υπό Επιτροπεία ή η επιμέλειά τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε τρίτους, εφόσον οι έχοντες την επιμέλεια είναι ανασφάλιστοι ή δεν δικαιούνται παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό τους φορέα ή ο ανήλικος προστατεύεται από φορείς πρόνοιας.
11. Ασυνόδευτοι ή χωρισμένοι από τις οικογένειές τους ανήλικοι, εφόσον είναι ανασφάλιστοι και δεν δικαιούνται παροχές υγείας από τους ασφαλιστικούς φορείς του Επιτρόπου τους ή γενικότερα του προσώπου που τους εκπροσωπεί.
12. Παιδιά έως 18 ετών, τα οποία είναι ανασφάλιστα και των οποίων οι γονείς δεν δικαιούνται παροχών υγείας από το παρόν πρόγραμμα ή τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό τους Φορέα λόγω χρεών, ανεξαρτήτως του νομικού τους καθεστώτος.
13. Άτομα που φιλοξενούνται σε θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση, π.χ. ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. κλπ ή παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς.
14. Θύματα των εγκλημάτων των άρθρων 323, 323Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα (σύμφωνα με το Π.Δ.233/2003), που είναι ανασφάλιστοι και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.
15. Οι κρατούμενοι σε φυλακές, φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και φιλοξενούμενοι σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων, των εταιριών ανηλίκων (ΝΠΔΔ).
16. Άτομα που έχουν καταδικαστεί με αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους υπό επιτήρηση ή των οποίων η ποινή έχει μετατραπεί σε υποχρέωση παροχής κοινωφελούς εργασίας ή έχουν απολυθεί υπό όρους μετά από απόφαση Δικαστηρίου ή παραγγελία του δικαστή εκτελέσεως ποινών ή του αρμόδιου εισαγγελέα.
17. Αλλοδαποί που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.3875/2010 «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος…» και για όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής.
18. Αλλοδαποί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που μαθαίνουν την Ελληνική γλώσσα στο Διδασκαλείο ξένων γλωσσών της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Παν/μίου Αθηνών και αλλοδαποί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που κάνουν έρευνα σε Α.Ε.Ι. ή παρακολουθούν μαθήματα στα ιδρύματα αυτά σαν ελεύθεροι ακροατές και για όσο χρόνο διαρκεί η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ή γίνεται έρευνα στα Α.Ε.Ι. ή η παρακολούθηση των μαθημάτων ως ελευθέρων ακροατών.
19. Αλλοδαποί γιατροί υπότροφοι της Ελληνικής Κυβέρνησης που τοποθετούνται για ειδίκευση και στα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και τέκνα) και για όσο χρόνο διαρκεί η ειδίκευσή τους.
20. Αλλοδαποί που έχουν προσβληθεί από HIV ή άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και σύμφωνα με την παρ.Ε του άρθρου 11 του Ν.2955/2001 (ΦΕΚ.256 τ.Α΄).
21. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ασφαλιστικών ταμείων και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα), αλλά δεν δικαιούνται παροχών υγείας από αυτά λόγω χρεών, θεωρούνται ανασφάλιστοι και δικαιούνται υπαγωγής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τηρουμένων όλων των σχετικών προϋποθέσεων, εφόσον έχουν προχωρήσει σε δήλωση διακοπής της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. ή σε δήλωση αδράνειας στη Δ.Ο.Υ. και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τελευταία.
22. Όσων ατόμων η κατάσταση της υγείας τους απαιτεί νοσηλεία ή χρειάζονται συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή αποκατάσταση λόγω δυσίατων ή χρόνιων, ή ανίατων ή σπάνιων νοσημάτων-παθήσεων (σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις ή τις γνωματεύσεις από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές) από τα οποία πάσχουν.

Πηγή : http://on-news.gr