Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΝΟΥ

                                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ             Ο Δήμος ...

            

                                      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
           
Ο Δήμος Τήνου υποδέχτηκε το νέο έτος ανήμερα της Πρωτοχρονιάς με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κατάμεστο από δημότες Πνευματικό Κέντρο του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, μετά την επίσημη δοξολογία για το νέο έτος που προηγήθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Νομικού Προσώπου του Δήμου Τήνου που έψαλλε τα παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Κροντηράς, στον χαιρετισμό του, έκανε μια πολύ συνοπτική αναφορά στα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους αλλά και στα έργα που ολοκληρώνονται μέσα στο 2014. Παρακάτω, παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Δημάρχου:
«Χρόνια πολλά και καλά σε όλους. Εύχομαι από καρδιάς, σε σας και τις οικογένειές σας, ένα καλό, δημιουργικό και ανέφελο 2014. Ένα 2014 που θα επουλώσει πολλές από τις πληγές που αναμφισβήτητα άφησαν σε ανθρώπους και θεσμούς, οι τελευταίες χρονιές. Τις ίδιες ευχές απευθύνω σε όλους τους Τηνίους, όπου κι αν βρίσκονται αυτή την πρώτη μέρα του 2014. Όπως πάντα ιδιαίτερες ευχές στους ναυτικούς μας και στα στρατευμένα μας παιδιά. Και σε όλους τους λάτρεις της Τήνου, ανά τον κόσμο.
Είθισται μια τέτοια μέρα να γίνεται ένας απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και τί προσδοκούμε σαν Δήμος, για την χρονιά που μόλις μας ήλθε. Στο δεύτερο μέρος θα είμαι επιγραμματικός, γιατί το 2014 είναι προεκλογική χρονιά και θεωρώ ότι αυτό μου επιβάλλει κάποιον περιορισμό, μια τέτοια μέρα. Άλλωστε τα όσα ζήσαμε μέσα στο 2013, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό σε τί ελπίζουμε και σε τί αποβλέπουμε για το νέο έτος.
Μιλώντας για το 2013, οφείλω μια επισήμανση, με απόλυτη ειλικρίνεια. Βιώνω από την 1-1-2011, που είμαι στο τιμόνι του Ενιαίου Δήμου Τήνου, μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κάθε επίπεδο. Από το οικονομικό επίπεδο, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη, μέχρι το θεσμικό, μέσα σε μια τεράστια διοικητική μεταρρύθμιση για την οποία αποδείχτηκαν ανέτοιμοι αυτοί ακριβώς που όφειλαν να είναι έτοιμοι και ως τα ζητήματα προσωπικού, που δημιουργούν ανασφάλεια και πικρία στους εργαζομένους μας.
Είναι προφανές ότι μας έτυχαν δύσκολες εποχές και δύσκολοι καιροί. Προσωπικά είμαι στην τοπική αυτοδιοίκηση από την 1-1-1991. Στα 45 χρόνια μου, υπηρετώ το θεσμό 23 χρόνια, συμπληρωμένα σήμερα. Πάνω από τη μισή μου ζωή. Ανάλογη κατάσταση με αυτή του 2013, δεν έχω ξαναζήσει και δε βλέπω πώς θα μπορούσε να γίνει χειρότερη. Δε σας κρύβω ότι μετέχοντας στα όργανα των Δήμων (Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), γνωρίζω ότι έχουν κατά καιρούς ακουστεί ακραίες απόψεις, όπως να κλείσουν οι Δήμοι, να παραιτηθούν όλα τα δημοτικά συμβούλια και διάφορα άλλα. Ποτέ δεν ενστερνίστηκα αυτές τις απόψεις. Διακήρυξα ότι με νοικοκυριό και με αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ και όπου μπορούμε από ευρωπαϊκά προγράμματα, θα βγούμε από τη στενωπό. Σας διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος Τήνου, μέσα στο γενικότερο κλίμα, βαδίζει καλά και με σύνεση, οικονομία και προγραμματισμό. 
Τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα αν οι κυβερνώντες δεν καταλαμβάνονταν συχνά από πανικό. Αν δεν νομοθετούσαν χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες των πρωτοβουλιών τους και χωρίς μια στάθμιση της ωφέλειας που κάθε φορά προσδοκούν, σε σχέση με ό,τι θυσιάζουν. Έχουμε δεχθεί πλήγματα σοβαρά από λάθη της Κεντρικής Διοίκησης, που με μεγάλη ευκολία υπόσχονται πράγματα ή ότι θα άρουν τις συνέπειες μιας απόφασής τους και στην πορεία αποδεικνύονται ελάχιστα σοβαροί, αν όχι και ανεπαρκείς. Δεν διστάσαμε ποτέ να καυτηριάσουμε τέτοιες πολιτικές, από όπου και αν προήλθαν. 
Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν το Δήμο Τήνου, σε τοπικό επίπεδο και μόνο, για τις θέσεις που παίρνει. Ότι είναι όψιμα αντιμνημονιακός, ότι είναι υπέρμετρα αιχμηρός, ότι φτάνει σε ακραίες επιλογές. Ούτε αιθεροβάμονες είμαστε ούτε δεμένοι σε άρματα. Έχουμε εικόνα της κατάστασης αλλά και της τάξης μεγέθους του Δήμου μας και του νησιού μας. Εχουμε όμως κάνει και τις επιλογές μας: Σημαία μας είναι η Τήνος και μόνο η Τήνος. Αν χρειαστεί να συγκρουστούμε με τον οποιονδήποτε, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να συμμαχήσουμε με τον οποιονδήποτε για το καλό της Τήνου, θα γίνει, μην έχετε αμφιβολία. Το να μένεις αμέτοχος και να μην σχολιάζεις τη δεινή πραγματικότητα, δεν έχει κανένα νόημα. Καλύτερα να πας στο σπίτι σου. Το να παίρνεις θέση υπεύθυνη και να διεκδικείς, το να είσαι κόντρα σε κάθε απόφαση που αγγίζει αρνητικά, άμεσα ή έμμεσα, το νησί σου, είναι ο λόγος της ύπαρξής σου στο Δήμο.
Κυρίες και Κύριοι
Ο Δήμος που ξέραμε δεν έχει καμία σχέση με το Δήμο που διαμορφώνει σταδιακά και δυστυχώς μονομερώς, το κεντρικό μας κράτος. Μίλαγα το 2010 για Δήμους - Κυβερνεία, κατά την προεκλογική μου εκστρατεία, έχοντας διαβάσει τον Καλλικράτη. Όμως ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Δήμος θα έχει, 3 χρόνια μετά, την οικονομική και κτιριακή ευθύνη λειτουργίας μιας μικρής Δ.Ο.Υ! Ότι ο Δήμος θα πρέπει να φροντίζει σίτιση και διαμονή σε γιατρούς για να έχει ο Τηνιακός ιατρικές υπηρεσίες! Ότι ο Δήμος θα έχει δεκάδες νέες αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες που δεν μας ήταν εκ των προτέρων γνωστές και έρχονται κατά κύματα, χωρίς μέριμνα για πόρους και προσωπικό! Αν είχαμε και καλύτερους ακροατές στα Υπουργεία και στις υπηρεσίες των Αθηνών, τουλάχιστον οι Δήμοι που έχουν να επιδείξουν το δικό μας δείγμα γραφής, όλα θα ήταν καλύτερα, παρά την κρίση.
Πολλές από τις επιλογές μας, καθορίζονται και από μια άλλη αρχή. Θεωρώ ότι η κρίση αργά ή γρήγορα θα περάσει. Όπως επίσης ότι πολλά πράγματα σε αυτό τον τόπο έπρεπε να αλλάξουν. Όχι βέβαια με τη βία που επιχειρείται σήμερα αλλά δεν μπορούσαν να συνεχιστούν. Θέση μας είναι ότι η Τήνος και όταν περάσει η κρίση, πρέπει να διαθέτει εκείνα τα στοιχεία που τη διακρίνουν, που την καθιστούν ένα ξεχωριστό στολίδι του Αρχιπελάγους. Η προίκα της Τήνου είναι η ιστορία της, η λαϊκή της παράδοση, η τέχνη της, οι εκκλησίες της, η ενδοχώρα της, τα χωριά της. Δεν θα ισοπεδώσουμε τίποτα από όλα αυτά στο βωμό της κρίσης! Αντιθέτως με υπομονή και επιμονή θα τα αναδείξουμε ακόμη περισσότερο και θα βγούμε νικητές. Η Τήνος πέρασε και άλλα δύσκολα στην μεγάλη πορεία της στο χρόνο και δεν θα υποθηκεύσει τώρα το μέλλον της. Τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα θα τα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Με το Πανορθόδοξο Προσκύνημα και τη διαχρονική δυναμική του από τη μια, με την τέχνη από την άλλη και με διατήρηση της άφταστης ομορφιάς της, δώρο Θεού και έργο των προγόνων μας, θα βγει πιο δυνατή, πιο ελκυστική και θα καταξιωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Για να έχετε μια συνοπτική εικόνα του τί αντιμετωπίσαμε και τι άξιο αναφοράς επιτύχαμε, το 2013, πέρα από τη συνήθη και κοπιαστική καθημερινότητα, ακούστε τα παρακάτω.
Γενάρης
ü Αναστέλλεται η παύση λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Ελπίδες αλλά και απάνθρωπη δοκιμασία των εργαζομένων στην υπηρεσία, από το πήγαινε – έλα. Ο Δήμος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
ü Αρχίζουν οι αεροδιακομιδές, που προξενούν πανελλήνιο ενδιαφέρον γι αυτό που τόλμησε ο Δήμος Τήνου.
ü Εντάσσεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου (επέκταση).

Φλεβάρης
ü Ενόψει νέων απεργιών της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ο Δήμος επαναφέρει πρότασή του, που σήμερα οδεύει προς υιοθέτηση από τη Βουλή! Και υπάρχουν τα έγγραφα για όποιον το αμφισβητεί. Ο λόγος για το «πλοίο ασφαλείας» ώστε και εν μέσω απεργίας, το νησί να μην είναι σε ομηρία και ανασφάλεια αλλά να διαθέτει ένα δρομολόγιο τη μέρα. Δε μας νοιάζει το πλοίο, δε μας νοιάζει η ώρα ούτε αν είναι από Ραφήνα ή Πειραιά. Ένα δρομολόγιο τη μέρα για κάθε μέρα απεργίας.
ü Παρουσιάζεται η προκαταρκτική μελέτη ΧΥΤΥ Τήνου.
ü Αντίδραση για την κατάργηση της Μεταβατικής Έδρας στο Ειρηνοδικείο Τήνου, που θα σήμαινε εκατοντάδες μετακινήσεις Τηνιακών στη Σύρο, για ποινικά δικαστήρια, αντί της μετακίνησης ενός Δικαστή και ενός Εισαγγελέα, όπως γινόταν πάντα. Η κατάσταση έμεινε ως είχε.

Μάρτης  
ü Μέτρα για την ελάφρυνση των επιχειρηματιών του νησιού.
ü Ο Δήμος αποφασίζει την προμήθεια νέας αφαλάτωσης για να καλύψει τις ανάγκες από τη ζημιά σε παλιά αφαλάτωση, εξηγώντας δημόσια την κατάσταση των μονάδων αφαλάτωσης.
ü Την ίδια περίοδο, κατά την εφημερίδα «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» της Σύρου, ο Δήμος Τήνου χαρακτηρίζεται «Πρωταθλητής στο ΕΣΠΑ» στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με χαρτί και με μολύβι!

Απρίλης
ü Οι βλάβες στις αφαλατώσεις μας επιδιορθώνονται.
ü Καταγγέλλουμε έντονα την αποψίλωση του Κ.Υ. Τήνου, που εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Μάιος
ü Δωρεάν διανομή φαρμάκων και τροφίμων.
ü Προσπάθειες για καλύτερη επικοινωνία της Τήνου, με άλλους προορισμούς και έντονη διαμαρτυρία σε κάθε σκέψη για κατάργηση δρομολογίων.

Ιούνιος
ü Ο Δήμος προχωρά στη σύσταση Κοινωνικού Φαρμακείου, αναλαμβάνοντας τη στέγασή του, που λειτουργεί άψογα, με τις εγγυήσεις που παρέχει η ανάμιξη της Κοινωνικής μας υπηρεσίας.
Ιούλιος
ü Η κατάσταση στις υπηρεσίες υγείας του νησιού, μονοπωλεί το ενδιαφέρον ενόψει και του Αυγούστου. Τα προβλήματα με τις εφημερίες και οι ελλείψεις στο προσωπικό, στην πρώτη γραμμή. Όλα αυτά ανάμικτα με οργή για τη σύσκεψη στη Βουλή για την υγεία στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου χωρίς να κληθεί δήμαρχος των Κυκλάδων, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή μου κατά του κ. Κρεμαστινού, ως προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής. Το θέμα αναδεικνύω στη συνέχεια και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Αύγουστος
ü     Η κατάσταση με τις αρχαιολογικές εγκρίσεις για ένα κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν πάει άλλο. Οι καταστηματάρχες σε ομηρία, οι επιτροπές σε άδεια Αυγούστου, ο Δήμος υποχρεωμένος να σφραγίζει. Το θέμα φτάνει στον Πρωθυπουργό, με ένα απλό ερώτημα: Πώς θέλουμε ανάπτυξη με τέτοια απαράδεκτη γραφειοκρατία; Αποτέλεσμα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι περιβόητες εγκρίσεις, δεν ήταν καν αναγκαίες…

Σεπτέμβρης
ü Καταργείται η Δ.Ο.Υ. Τήνου, μετά από πολλές πολλές δεκαετίες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η Τήνος είχε εξαιρετική παρουσία, δεν τόλμησε. Το Σύνταγμα και η νησιωτικότητα αγνοήθηκαν, η Ευρωπαική Συνθήκη της Λισαβόνας το ίδιο. Οι αρμοδιότητες που υποσχέθηκαν μύθος. Οι υποσχέσεις ούτε ένας Τηνιακός στη Σύρο, πήγαν περίπατο. Αλαλούμ άνευ προηγουμένου, παρότι ο Δήμος στεγάζει και αναλαμβάνει τα λειτουργικά έξοδα του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Καλώ τον Υπουργό να έλθει στην Τήνο, να δει την αναντιστοιχία λόγων και έργων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…
ü Δημοπρατούνται τα αυτόματα συστήματα φίλτρανσης νερού, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, για 20 συστήματα σε πόλη και χωριά, ώστε η οικογένεια της Τήνου να μη χρειάζεται την προμήθεια εμφιαλωμένου νερού.

Οκτώβρης
ü Εγρήγορση για τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου. Κάποιοι βιάστηκαν να μας καταλογίσουν βιασύνη. Έπρεπε να κατατεθούν επίκαιρες ερωτήσεις από δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στη Βουλή, για να καταλάβουν τη σοβαρότητα του θέματος. Κι άλλωστε, ορισμένες αξίες δεν επιτρέπουν τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία. Και τί μας εγγυάται ότι εκεί στην Αθήνα νομοθετούν με ψυχραιμία; Διανοείται κανείς την Τήνο, χωρίς την Σχολή μας Καλών Τεχνών του Πανόρμου και με έδρα τον Πύργο; Εμείς όχι! Και δεν ανεχόμαστε η «ευγνωμοσύνη» του 1955, όπως καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση του ιδρυτικού νόμου, να μετατρέπεται σε αγνωμοσύνη λίγες δεκαετίες μετά και ενώ η Σχολή έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα… Γι αυτό και το θέμα το βάλαμε εμείς στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

ü Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Εκπροσώπηση από μένα στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων. Ο Δήμαρχος Τήνου θέτει για νιοστή φορά τα θέματα της υγείας στο πιο υψηλό επίπεδο.

Νοέμβρης
ü Δημοπρατείται το 1ο Δημοτικό Σχολείο με προϋπολογισμό 1.600.000 €. Μεγάλο έργο, που μαζί με το 3ο Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη στέγαση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη, για δεκαετίες.
ü Αγώνας για επαναφορά του ενδοκυκλαδικού δρομολογίου εκεί που να εξυπηρετεί. Το πετυχαίνουμε και μάλιστα πιο εξυπηρετικό από πριν.
ü Δημοπρατείται η νέα αφαλάτωση, 500 μ3, ενταγμένη στο ΕΣΠΑ. Μαζί με την ήδη επισκευασμένη αφαλάτωση στο Κ.Υ. Τήνου, που δίνει 750 μ3 και με τα 800 μ3 του ταχυδιυλιστηρίου της Βακέτας, που χωρίς τυμπανοκρουσίες δόθηκαν στις ανάγκες της ύδρευσης, αποκτούμε ένα πλεόνασμα 2.000 μ3 στην πόλη, πέραν των 1.500 μ3 που παραλάβαμε. Λύνεται το πρόβλημα της πόλης και των οικισμών Αγ. Βαρβάρας, Πόρτο, Κιονίων, Αγ. Μάρκου, σε 24ωρη βάση, για πολλά πολλά χρόνια.
ü Ατέλειωτη προσπάθεια ώστε το Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων να πάρει αρμοδιότητες και να περιοριστεί το πήγαινε – έλα στη Σύρο.
ü Μήνυση στον Υπουργό Υγείας και κάθε υπεύθυνο για την εγκατάλειψη του Κ.Υ. Τήνου στη μοίρα του, χωρίς γιατρούς, χωρίς συνταγογράφηση, χωρίς φροντίδα. Και δείτε τι είχε προηγηθεί όλη τη χρονιά. Ειλικρινά, όταν πήγα στην Αστυνομία να υποβάλω την μηνυτήρια αναφορά, σε εκτέλεση ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ, δεν ήξερα τί θα γίνει. Στα μάτια μου είχα ένα πράγμα, τον απλό Τηνιακό που έχει δικαίωμα στην υγεία, όσο ο κάθε Ελληνας. Αλλά και το έγγραφο του Κ.Υ. Τήνου, με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που μιλούσε για «σοβαρούς κινδύνους  στη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού». Το τί ακολούθησε δεν περιγράφεται, σε επίπεδο συγχαρητηρίων από Ελλάδα και εξωτερικό, προβολής της Τήνου και ανάδειξής της σε ένα νησί που αντιστέκεται και διεκδικεί, βρίσκοντας γρήγορα και μιμητές. Κυρίως όμως έφερε αποτέλεσμα και το θέμα –πιστέψτε με- δεν έχει κλείσει…

Δεκέμβρης
ü Βοήθημα σε συμπολίτες που έχουν ανάγκη, για 3η χρονιά. Με αξιοπρέπεια, οργάνωση και σεβασμό!
ü Οργάνωση των φορέων για να επανασυνδεθεί το ρεύμα εκεί που κόπηκε. Όχι μόνο αυτό: Και για να μην κοπεί σε όσους το δικαιούνται και συχνά δεν γνωρίζουν τις προϋποθέσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
ü Και να θυμίσω εδώ ότι ο Δήμος μας ήταν από εκείνους τους λίγους που στράφηκαν κατά του γνωστού χαρατσιού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας…
ü Εγκαινιάζεται η δράση «Σχολείο διά βίου μάθησης», ευκαιρία πραγματική για πολλούς συμπατριώτες. Στεγάζεται στο  Σχολείο της Στενής.
ü Μετά από πολλά προβλήματα στις μελέτες, όπως μας παραδόθηκαν, καταφέραμε να εγκριθεί επιτέλους η δημοπράτηση του Βιολογικού Καθαρισμού της Τήνου, που θα υλοποιηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Περιλαμβάνει δύο υποέργα, ένα που θα αφορά τους αγωγούς και ένα τη μονάδα επεξεργασίας, προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ. Η δημοπράτηση θα γίνει μέσα στο Γενάρη! Η προσπάθεια για τα Κάτω Μέρη συνεχίζεται. Αμεσα δημοπρατείται η προμήθεια ενός αυτόνομου συστήματος επεξεργασίας λυμάτων, που θα εγκατασταθεί πιλοτικά στην Καλλονή. Ως προς τον Βιολογικό των Πάνω Μερών, μελετάται από την ΕΓΝΑΤΙΑ η μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό της πόλης. Συνεχίζεται, εννοείται, η επιμελής συντήρηση του μόνου Βιολογικού του νησιού, στον Πάνορμο.
ü Δημοπρατήθηκε το Κέντρο Σίτισης, έργο που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, προϋπολογισμού 655.000 ευρώ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που θα ανακουφίσει συμπατριώτες που το έχουν ανάγκη.
ü Δημοπρατείται η αλλαγή τμήματος δικτύου ύδρευσης της πόλης, μήκους συνολικά 4 χλμ, αρχή μιας προσπάθειας αντικατάστασης του παλιού δικτύου αμιάντου ώστε στην θέση του να εγκατασταθεί δίκτυο τρίτης γενιάς, όπως ήδη έχει γίνει στα χωριά.
ü Το Υπουργείο, πιστό στις παραδόσεις μας, μας στέλνει τον μποναμά του, των δήθεν 9 υπεράριθμων υπαλλήλων μας, που θα μπουν σε κινητικότητα. Ο Δήμος μας, πρώτος αυτός, αρνείται κάθε συζήτηση, πλην  της γνήσια εθελοντικής κινητικότητας. Θέτει σε έντονο ύφος τα επιχειρήματά του, με κύριο τη νησιωτικότητα αλλά και αμφισβητεί τις μελέτες του υπουργείου. Το θέμα απαιτεί εγρήγορση.

Αυτά συνοπτικά αντιμετωπίσαμε το 2013. Αλλά ως έκτακτες καταστάσεις και άλλα ως αποτελέσματα ενός καλού προγραμματισμού. Ευχαριστώ γι αυτό, με την ευκαιρία, όλους τους συνεργάτες μου και όλο το προσωπικό του Δήμου, μόνιμο και εποχικό. Ευχαριστώ τις διοικήσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου, του Νομικού Προσώπου, δηλαδή Παιδικού Σταθμού και ΚΑΠΗ, της Κοινωφελούς Επιχείρησης, της Επιχείρησης Σφαγείου – Ελαιοτριβείου, του Λιμενικού Ταμείου, του Πνευματικού Κέντρου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ. Ευχαριστίες και για τη διοίκηση του Δημοτικού Ιδρύματος Αγίας  Τριάδος, για τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μάνθο Βίλλα και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ευχαριστώ θερμά το ΠΙΙΕΤ και την διοίκησή του. Ευχαριστώ τις εκκλησίες του τόπου μας και τους Ιεράρχες Δωρόθεο τον Β’ και Νικόλαο. Πολύτιμη η βοήθειά τους και ειλικρινής και αποδοτική η συνεργασία μας.

Για το 2014, θέλω να αναφερθώ στο ότι σύντομα θα εγκαινιάσουμε και παραδώσουμε στη νεολαία μας, το Κλειστό Γυμναστήριο της Τήνου. Είμαι περήφανος γιατί μια μέρα πήρα αποφασισμένος το βαπόρι, μετά από άπειρες συνεννοήσεις και πήγα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Πήραμε το έργο που ήταν θαμμένο και καταδικασμένο, με χίλια ρίσκα και με την κρίση να έρχεται, το εντάξαμε σε πρόγραμμα και το βλέπετε καθημερινά πού βρίσκεται… Είναι ένα έργο που αφορά όλη την Τήνο. Δεν έχει σημασία ο τόπος που έγινε. Αφορά όλα τα παιδιά της Τήνου. Δε βλέπω την ώρα να γίνουν τα εγκαίνιά του και θα το χαρώ. Θα χαρούμε και τις επιδόσεις των παιδιών, σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο αλλά δεν είναι το πρώτιστο. Θέλουμε ήθος, θέλουμε οι νέοι μας να αγκαλιάσουν μαζικά τις νέες αθλητικές δομές του νησιού, να τις κάνουν δικές τους, να εκτιμήσουν και το τελευταίο ευρώ δαπάνης. Θέλουμε να χτίσουν προσωπικότητες και χαρακτήρες  μέσα από την άθληση, αποφεύγοντας τις παγίδες που καραδοκούν παντού. Η άμυνα αυτή είναι θέμα παιδείας, χαρακτήρα και αρχών και ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστα δεμένος με αυτές τις αξίες.
Στα πλαίσια αυτά αναβαθμίστηκαν μέσα στο 2013 όλοι οι αθλητικοί χώροι των σχολείων μας, ανακαινίστηκε το αθλητικό κέντρο «Νικόλαος Κορνάρος», το νέο γήπεδο Μπάσκετ – Βόλεϊ της Στενής, μπήκε ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου Πανόρμου και κατασκευάστηκε γήπεδο ποδοσφαίρου 5 Χ 5, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο, αφού η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος ευγενικά παραχώρησε τη χρήση του χώρου για το σκοπό αυτό.
Σήμερα κλείνει και ο πρώτος χρόνος αεροδιακομιδών στο νησί, με 12 συνανθρώπους μας να έχουν μεταφερθεί μέχρι τώρα. Κάποιοι από αυτούς είναι ανάμεσά μας χάρη στη νέα αυτή υπηρεσία. Και εκεί άρχισαν πέρυσι οι μεμψιμοιρίες σε τοπικό επίπεδο. Πανελλαδικά, μας μιμήθηκαν πολλοί! Με «μπούσουλα» τη σύμβαση του Δήμου Τήνου. Δεν με πτοεί η κριτική αλλά και δεν με αγγίζει στο θέμα αυτό. Ούτε την υγεία θα παραδώσουμε σε ιδιωτικά συμφέροντα ούτε το ΕΚΑΒ θα απαξιώσουμε. Τα εξηγήσαμε, τα ιεραρχήσαμε και τα οριοθετήσαμε. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και για το 2014, πιο οικονομικό χάρη σε όρους που προνοήσαμε στη σύμβαση. Ο,τι πρέπει να γίνει για να νοιώθει ο Τηνιακός ασφαλής στον τόπο του, θα γίνει. Άλλωστε ένας τόπος για να γίνει ελκυστικός και για επενδυτές πρέπει να έχει λύσεις για τέτοια ουσιώδη θέματα, ζωής και υγείας.
  
Μέσα στο 2014, από την πρώτη βδομάδα, αρχίζει η λειτουργία του δεματοποιητή. Ενδιάμεση λύση, αναγκαία, όχι χωρίς προβλήματα λόγω ανετοιμότητας της Κεντρικής Διοίκησης, όχι χωρίς τοπικό πόλεμο από συμπολίτες… Ομως ξεκινά. Πλάι σε αυτόν, η εξέλιξη της διαδικασίας του ΧΥΤΥ και η ανακύκλωση. Παρενθετικά, η ανακύκλωση ξεκινά ολοκληρωμένη σε όλο το νησί, οι κάδοι είναι ήδη στον Άγιο Νικήτα και το ειδικό όχημα έρχεται εντός των ημερών. Στον Πύργο είναι γνωστό ότι πάει θαυμάσια. Αν σε αυτά προστεθεί και η επικείμενη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που άμεσα δημοπρατείται, συνθέτουμε ένα τοπίο καινούργιο για την Τήνο, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το αναγνωρίζουν οι πάντες, σε όποια υπηρεσία και αν μπούμε. Και για να είμαι απολύτως ευθύς, παντού τους επισημαίνω ότι αν η Τήνος είχε μείνει πίσω στο θέμα απορρίμματα, μόνο η ίδια δεν φταίει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε κάνει τη δουλειά της, η κοινωνία είχε αποδεχθεί λύσεις και την καρδάρα την έχυσε το γνωστό Χωροταξικό της Τήνου, την 27-2-2003, που τα τίναξε όλα στον αέρα. Η Τήνος σύντομα θα έχει τις λύσεις που της αρμόζουν και στον τομέα αυτό.
Για τον πολιτισμό στον τόπο θα είμαι σύντομος:
Με το ετήσιο και καταξιωμένο πανελλαδικά Φεστιβάλ, το Καλλιτεχνικό μας στέκι, τα Μουσεία μας Χαλεπά, Τηνίων Καλλιτεχνών, Κεραμικής, Κώστα Τσόκλη, Μαρμαροτεχνίας της Πειραιώς, κλπ, κάνουμε προσπάθειες. Προσπάθειες να αναδείξουμε αυτό που διακρίνει ποιοτικά και ιστορικά το νησί μας, τη μεγάλη και ανεξίτηλη προίκα του! Σημαντική και άξια συγχαρητηρίων και ευχαριστιών είναι η συμβολή όλων των Συλλόγων που με τις δράσεις τους συνδράμουν στο έργο της προβολής του νησιού μας και όχι μόνο. 
Όπως προείπα, δεν θα επεκταθώ για το 2014 διότι ενόψει των εκλογών του Μαΐου, δε θέλω ο λόγος μου αυτός να παρεξηγηθεί. Όμως θέλω να απευθύνω δύο μηνύματα:

Πρώτο, ότι μετά την πρώτη δημοτική θητεία στο νέο Δήμο και την ισόρροπη αγάπη και φροντίδα της δημοτικής αρχής για όλο το νησί, όλοι πρέπει να αποβάλουμε κάθε ίχνος τοπικισμού, αν υπάρχει ακόμα. Να αντιληφθούμε την Τήνο σαν ένα σύνολο. Παράδειγμα: Δεν μπορεί όλοι να υπερθεματίζουν της ανάγκης λύσεων για τα απορρίμματα, αρκεί η λύση να είναι σε απόσταση ασφαλείας από την δική τους περιφέρεια… Είμαστε ένας Δήμος, μια μεγάλη οικογένεια και αλληλο-συμπληρωνόμαστε. Πόλη και χωριά, μαζί. Μόνο έτσι πάμε μπροστά.

Δεύτερο, θα ήθελα στις επερχόμενες εκλογές, νέοι άνθρωποι και εννοώ νέοι στα κοινά και όχι απαραίτητα ηλικιακά, να πλαισιώσουν τα σχήματα δίπλα στα έμπειρα στελέχη, να συμμετέχουν, να προσφέρουν στην Τήνο μας, στην Τήνο της δοκιμασίας της εποχής, στην Τήνο της καρδιάς μας, στην Τήνο των ονείρων μας. Πιστεύω ότι της το οφείλουμε. Όλοι μας έχουμε ωφεληθεί από τις χάρες της και όλοι μας έχουμε απολαύσει τις ομορφιές της. Της το ανταποδίδουμε με μια πιο ενεργή συμμετοχή, με μια ωραία προσπάθεια προσφοράς, από όπου κι αν μπορέσει ο καθένας. Είναι ένα χρέος. Η δημοτική ομάδα της οποίας ηγούμαι είναι ανοικτή σε όσους θέλουν να προσφέρουν αλλά το σημαντικό είναι η συμμετοχή, σε όποια ομάδα θεωρεί ο καθένας ότι του ταιριάζει. Όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη για ένα πιο δυνατό Δήμο, για μια καλύτερη Τήνο. Κανένας δεν είναι τέλειος και ο καθένας γίνεται πιο σοφός μέσα από τη συνεργασία και τη συμπόρευση.
Σ’ αυτή την ευγενική προσπάθεια προσφοράς στο νησί των προπατόρων μας και των παιδιών μας, θα είμαι παρών και σας καλώ όλους να είστε με τον τρόπο σας παρόντες. Η Τήνος του μέλλοντός μας, έχει πολύ δρόμο και μας χρειάζεται όλους. Το αξίζει και θα ανταποκριθούμε. Γιατί η αγάπη μας για την Τήνο, έχει όρια τα όρια του κόσμου μας.
 Χρόνια πολλά σε όλους.»