Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

«Μαχαίρι» έως και 25% στις επικουρικές συντάξεις -Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι -Ολες οι αλλαγές

Νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων -με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμέν...


«Μαχαίρι» έως και 25% στις επικουρικές συντάξεις -Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι -Ολες οι αλλαγές

Νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων -με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους- προωθείται στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ).
Οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου, ενώ ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως oι μειώσεις θα είναι 25% την επόμενη πενταετία.
Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο εισφορών και παροχών για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους (Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
«Κλειδί» για το χορηγούμενο ποσό είναι το αν ο ασφαλισμένος θα βγει στη σύνταξη μέσα στη φετινή χρονιά ή από το 2015 και μετά, καθώς εφαρμόζεται ένας «μεικτός» τρόπος υπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος» τη φετινή χρονιά η κυριότερη αλλαγή αφορά στην καθιέρωση ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης 20% και όσους ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993.
Οι ανατροπές έρχονται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ουσιαστικά, όσοι επικουρικοί φορείς χορηγούσαν υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης θα πρέπει να το μειώσουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι που θα ανοίξουν φέτος την πόρτα της εξόδου.


Πηγή:
http://www.iefimerida.gr