Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα από την Καθολική Αρχιεπισκοπή

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ Απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας τη στιγμή που προετοιμαζόμαστε να τελ...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας τη στιγμή που προετοιμαζόμαστε να τελέσουμε και να ξαναζήσουμε  το μυστήριο της γεννήσεως του Ιησού μέσα στη φτώχεια  της ανθρώπινης φύσης μας. Ένα μυστήριο που αναβιώνει με τη φτώχεια τόσων ανθρώπων που στερούνται  των υλικών αγαθών  και ζουν τις συνέπειες της γενικής οικονομικής κρίσης.
Το να μιλάει κανείς για μεγάλες αξίες και τις διδασκαλίες της πίστης, όταν μπορεί να κάνει ελάχιστα για τους φτωχούς και τους ανήμπορους, είναι αληθινά οδυνηρό για έναν ποιμένα της Εκκλησίας! Όμως είναι ακριβώς αυτές τις στιγμές  που η χριστιανική ελπίδα  μπορεί να μας βοηθήσει να κοιτάξουμε πιο μακριά με αρκετή αισιοδοξία και εμπιστοσύνη.

Η φτώχεια της εποχής μας δεν είναι μόνο υλική, αλλά προπάντων πνευματική. Κατατάξαμε μεταξύ των άχρηστων αγαθών ό,τι είναι άυλο και πνευματικό, και υπερτιμήσαμε και προτιμήσαμε τα υλικά αγαθά, τους δώσαμε άυλη αξία και σχεδόν τα θεοποιήσαμε.
Στο Μυστήριο της ενσάρκωσης του Θείου Λόγου, ό,τι ήταν άυλο έγινε και υλικό για να δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο που δεν είναι μόνο ύλη, να γίνει και πνευματικός, να εξυψωθεί και να συμμετέχει στη θεϊκή ζωή.
Αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα της ελπίδας  που πρέπει να συμμεριστούμε και να μοιραστούμε  κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Τις άγιες αυτές ημέρες σκέπτομαι ιδιαίτερα όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες:
Τα παιδιά που ζουν χωρίς τους φυσικούς γονείς τους και οι υπηρεσίες των κρατών ψάχνουν με κάθε μέσον να τους ανακαλύψουν. 
Τους νέους  που αναζητούν το δρόμο τους και συχνά προσανατολίζονται σε λάθος δρόμο,  επειδή τον αναζητούν μόνοι τους. 
Τους ηλικιωμένους που ανησυχούν για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους που δεν ακολουθούν το δικό τους χριστιανικό παράδειγμα και οι ίδιοι συχνά νιώθουν απομονωμένοι και εγκαταλειμμένοι.
Τις οικογένειες που έχασαν τη δύναμη της αμοιβαίας αγάπης που τις κρατάει ενωμένες.
Τους  αρρώστους που βρίσκονται στο κρεβάτι της ακινησίας και του πόνου  και σε όλους τους απογοητευμένους και εγκαταλειμμένους που ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη να βρουν δίπλα τους ένα συνάνθρωπό τους.

Ο Κύριος που έρχεται να πάρει πάνω Του τη δική μας ανθρώπινη φύση με όλα αυτά τα βάρη της, σίγουρα θα μας βοηθήσει να σηκώσουμε  το βάρος των βασάνων μας, ακόμη και των απιστιών μας, για να μπορέσουμε  να είμαστε πάντα ευγνώμονες  και  να αναγνωρίζουμε τα δώρα Του και την άπειρη ευσπλαχνία Του.
Συχνά αισθανόμαστε πως η κοινωνία δε μας δέχεται, όπως δεν δέχτηκε την οικογένεια της Ναζαρέτ «επειδή δεν υπήρχε τόπος στο πανδοχείο». Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα σε πολλές οικογένειες της γης που αναζητούν μακριά από την Πατρίδα τους, μια καλύτερη  δεύτερη  πατρίδα και ζητούν από τους νέους συμπατριώτες τους μια θέση στο φιλόξενο πανδοχείο της καρδιά τους.
Η Εκκλησία πρέπει να είναι ένα αληθινό πανδοχείο, φτωχό αλλά φιλόξενο και πάντα ανοικτό. Στην  Εκκλησία του Χριστού υπάρχει πάντα θέση για όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους τα Χριστούγεννα του 2013  να είναι πλούσια από έργα αγάπης και μία εορτή φιλοξενίας,  ιδιαίτερα για «τους πιο φτωχούς  από τους φτωχούς»  και τους «τελευταίους», που πρέπει να είναι στο κέντρο της φροντίδας της Εκκλησίας  και των ενοριακών μας κοινοτήτων.
Πάνω σε όλες και σε όλους επικαλούμαι  πλούσια τα πνευματικά δώρα  του Κυρίου, που πηγάζουν από την ενεργό συμμετοχή μας στην Κυριακάτικη Θεία Ευχαριστία, με την οποία πρέπει να τρέφουμε αποτελεσματικά το πνεύμα μας και να ενδυναμώνουμε την πίστη μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο προετοιμασίας για τις επερχόμενες εορτές και σε όλο το νέο έτος 2014 για να είναι ευτυχισμένο.

Τήνος  3/12/2013

+Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος