Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δεν μπορούν να πιάσουν τους φοροφυγάδες και κυνηγούν ξανά τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με μοχλό πίεσης τους φορολογούμενους, θα επιχειρήσει για μια ακόμα χρονιά το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τη φοροδιαφυγή σε εκε...

Δεν μπορούν να πιάσουν τους φοροφυγάδες και κυνηγούν ξανά τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με μοχλό πίεσης τους φορολογούμενους, θα επιχειρήσει για μια ακόμα χρονιά το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τη φοροδιαφυγή σε εκείνους τους κλάδους, που εξακολουθούν να ξεγλιστρούν από τη τσιμπίδα της εφορίας, καθώς το Περιουσιολόγιο και οι έλεγχοι αμερικανικού τύπου δεν αναμένεται να αποδώσουν καρπούς νωρίτερα από το 2015 και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ανεβάζουν τη παραοικονομία στην Ελλάδα στο 24% του ΑΕΠ, ενώ η απώλεια εσόδων υπολογίζεται στο 4,5% του ΑΕΠ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, των οποίων το πραγματικό εισόδημα εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι 1,92 φορές μεγαλύτερο από το δηλούμενο.
Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να υπογράψει την Απόφαση που θα διατηρεί για έναν ακόμα χρόνο το σύστημα υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων και θα καθορίζει ποιες από αυτές θα λαμβάνονται υπόψιν από την εφορία για την αποφυγή της ποινής του 22%.
Η πρώτη αλλαγή για το 2014 είναι ότι οι αποδείξεις θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 10% αντί στο 25% του εισοδήματος (όριο αποδείξεων οι 10.500 ευρώ). Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι οι δαπάνες σε super market δεν θα λαμβάνονται υπόψιν. Από την υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων θα εξαιρούνται ειδικές ομάδες όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με δεδομένο ότι εισόδημα τους κατευθύνεται κυρίως σε δαπάνες διατροφής.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η συλλογή των αποδείξεων να επικεντρωθεί σε επαγγελματικές ομάδες, όπου η παραβατικότητα χτυπάει "κόκκινο", όπως καταγράφεται και σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Με τη μέση φοροδιαφυγή να κυμαίνεται από τις 13.900 έως τις 29.300 ευρώ σε αυτούς τους κλάδους, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν Γιατροί, Μηχανικοί, Λογιστές- Φοροτεχνικοί, Δικηγόροι, Εργολάβοι, Δημοσιογράφοι, Εστιατόρια.


Πηγή: 
http://www.iefimerida.gr