Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το ΠΕΠ Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας 2014-20 & το ‘Καλάθι Νοτίου Αιγαίου’

Στην παρουσίαση του Νέου ΕΣΠΑ 2014-20 από το ΥΠΑΑΝ, ανακοινώθηκε η εκχώρηση του 33% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις Αιρετές Περ...



Στην παρουσίαση του Νέου ΕΣΠΑ 2014-20 από το ΥΠΑΑΝ, ανακοινώθηκε η εκχώρηση του 33% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις Αιρετές Περιφέρειες. Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στη Σύρο, στη θεσμική επιτροπή της Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνης Χατζηιωάννου, παρουσίασε την Α’ φάση των 37 από τα 38 (ολοκληρώνεται οσονούπω και της Ρόδου) σχέδια Ανάπτυξης της Γεωργίας της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας στο Νότιο Αιγαίο ανά νησί...


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα καλάθια των αγροτικών προϊόντων των περιφερειών της χώρας, είναι μελέτες καταγραφής, αξιολόγησης  και προώθησης των πρωτογενών και μεταποιημένων παραγωγών με βάση τους νόμους 4015/2011 & 4056/2012 – ‘Πιστοποίηση τυποποίηση, εμπορία & εξαγωγή αγροτικών προϊόντων’, προκειμένου να  αποτυπωθούν τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα κάθε περιοχής με αιχμή τα προϊόντα  ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου με προτεραιότητα αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο λεγόμενο ‘Καλάθι των προϊόντων’ στηρίζονται και προωθούνται στις τοπικές αγορές και το εξωτερικό με συνέπεια σε κάθε εκδήλωση που συμμετέχει τόσον η Περιφέρεια  όσον οι Δήμοι  και  οργανωμένοι παραγωγικοί φορείς  του Νοτίου Αιγαίου από το 2011,  έναρξη της λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας στην χώρα μας,  και μάλιστα με δικούς της αποκλειστικά πόρους. 

    Είναι επίσης γνωστό ότι στην χώρα μας τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης  από το 1981 που η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  είναι Εθνικά και τα διαχειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας.

Το αυτό συμβαίνει και με το τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013 το οποίο επίσης διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων  (Υπ.Α.Α&Τ) μέσω της Διαχειριστικής Αρχής του.

Όπως σ’ όλη την χώρα  έτσι και στο Νότιο Αιγαίο, τα Σχέδια βελτίωσης  παραγωγής των αγροτών , οι φάκελοι ένταξης στα προγράμματα  Μεταποίησης , το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών κλπ , υποβάλλονται μέσω των περιφερειών ή απευθείας στο  Υπ.Α.Α&Τ το οποίο αξιολογεί τελικά  και εντάσσει ή  απορρίπτει τις υποβαλλόμενες αιτήσεις.  

Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και ο περιφερειάρχης Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ,  πρωτοστάτησαν τόσον στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων  όσο και στις συναντήσεις της Ένωσης Περιφερειών της Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με τον πρωθυπουργό της χώρας για την εκχώρηση μέρους του  Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 στις Αιρετές Περιφέρειες της χώρας. 

Από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, προτού ανακοινωθεί από τα υπουργεία  η εκχώρηση του 1/3 του ΠΑΑ 2014-20 (συνολικού ύψους για την χώρα 4,2 δις €) στις Αιρετές Περιφέρειες , η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας της περιφέρειας μας,  ξεκίνησε με δικές της αποκλειστικά δυνάμεις την εκπόνηση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Αλιείας (ΠΕΠΑΑ) 2014-20.

Στην παρουσίαση του Νέου ΕΣΠΑ 2014-20 από το ΥΠΑΑΝ στις 9 Δεκεμβρίου,  ανακοινώθηκε η εκχώρηση του 33% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις Αιρετές Περιφέρειες.  

Στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου 2013 στην Σύρο,  στην θεσμική επιτροπή της Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε την Α’ φάση των 37 από τα 38  (ολοκληρώνεται οσονούπω και της  Ρόδου) σχέδια  Ανάπτυξης της Γεωργίας της Κτηνοτροφίας και της Αλιείας στο Νότιο Αιγαίο ανά νησί ,  τα οποία από τα μέσα Ιανουαρίου 2014 τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  κοινωνικούς   εταίρους και κυρίως παραγωγούς και μεταποιητές  για την κατάθεση των προτάσεών τους . 

Η ανάπτυξη , προβολή και προώθηση των προϊόντων του ‘Καλαθιού του Νοτίου Αιγαίου’  που παρουσιάσθηκε επισήμως τον Φεβρουάριο του 2013,  όπως είναι φυσικό  αποτελεί κυρίαρχο στόχο του ΠΕΠΑΑ 2014-20, στην βάση της υλοποίησης επιτέλους και στην χώρα μας προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης , σε επίπεδο Αιρετής Περιφέρειας όπου οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι , οι αλιείς και οι μεταποιητές και της περιοχής μας δεν θα απευθύνονται πλέον στο ΥπΑΑΤ αλλά μόνο στις υπηρεσίες της Περιφέρειές μας.

Στο ΠΕΠΑΑ 2014-20 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τα 18 προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της περιοχής μας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 100 συνολικά της χώρας,  καθώς και τα προϊόντα με ιστορία , παράδοση και τεχνικές καλλιέργειας που τα καθιστούν μοναδικά στην Ελλάδα και στον κόσμο,  βρίσκονται στον πυρήνα της σχεδιασμένου,  οργανωμένου  και μεθοδικού εγχειρήματος ανάπτυξης και προβολής τους,  στην βάση της συνολικής προσπάθειας ποιοτικής αναβάθμισης του Νοτίου Αιγαίου ως τόπου μόνιμης διαβίωσης και εξαιρετικού τουριστικού προορισμού. 

Πηγή : http://www.naxos-news.gr