Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Προσωρινές πινακίδες οχημάτων με 1,90 ευρώ

Της Λινας Γιανναρου Και όμως, ο Μιχάλης Λιάπης θα μπορούσε να ζεστάνει τη μηχανή του πολυτελούς αυτοκινήτου του, απολύτως νόμιμα...


Της Λινας Γιανναρου
Και όμως, ο Μιχάλης Λιάπης θα μπορούσε να ζεστάνει τη μηχανή του πολυτελούς αυτοκινήτου του, απολύτως νόμιμα, με μόλις 4 ευρώ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του 2003 του υπουργείου Οικονομικών, επιτρέπεται η κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας που βρίσκεται σε ακινησία μέχρι δύο ημέρες τον μήνα με χρήση προσωρινών... χαρτονένιων πινακίδων κυκλοφορίας, των λεγόμενων πινακίδων «Μ», που χορηγούνται από τις ΔΟΥ έναντι 1,90 ευρώ για κάθε ημέρα.
Σύμφωνα με υπαλλήλους εφοριών, ουρές σχηματίζουν καθημερινά οι οδηγοί που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους για φορολογικούς λόγους και επιθυμούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. «Δίνουμε μέχρι και 10 προσωρινές πινακίδες την ημέρα, όταν μέχρι πέρυσι δίναμε τόσες κάθε χρόνο» λέει στην «Κ» εργαζόμενη στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου.
 
Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αφορά τα ανάριθμα αυτοκίνητα που πρέπει να μετακινηθούν από τον τόπο αγοράς ή τελωνισμού στον τόπο ταξινόμησης, για έλεγχο ΚΤΕΟ ή για μετάβαση σε συνεργείο, καθώς και τα ενάριθμα που βρίσκονται σε ακινησία για δοκιμή του κινητήρα, επισκευή ή κίνηση με σκοπό την πώλησή τους. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να μετακινεί νόμιμα το αυτοκίνητό του 24 ημέρες τον χρόνο καταβάλλοντας το ποσό των 48 ευρώ και γλιτώνοντας παράλληλα τα τέλη κυκλοφορίας. (Ωστόσο, οι κάτοχοι οχημάτων μεγάλου κυβισμού δεν αποφεύγουν τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αφού αυτός που καταβάλλεται τον Ιανουάριο θα αφορά το 2013).
 
Μολονότι οι έφοροι αντιλαμβάνονται ότι οι αιτήσεις για χορήγηση πινακίδας «Μ» δεν εμπίπτουν πάντα στις παραπάνω περιπτώσεις, κάνουν συχνά τα «στραβά μάτια» προκειμένου να διευκολύνουν τους πολίτες που δεν έχουν άλλη λύση. «Ξέρουμε ότι δεν τις χρειάζονται για να βάλουν μπρος τον κινητήρα, όπως ο... υπουργός, αλλά για να πάνε καμιά βόλτα, αλλά τι να γίνει όταν υπάρχει τόση ανάγκη» εξηγεί στην «Κ» υπάλληλος εφορίας της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, λόγω αυτής της κατάχρησης, το υπουργείο προσανατολίζεται σε αναθεώρηση της διάταξης.
 
Την ίδια στιγμή έντονη παραμένει η κίνηση στις εφορίες για κατάθεση πινακίδων. Τους τελευταίους 12 μήνες κατατέθηκαν συνολικά περισσότερες από 370.000 πινακίδες, με τον ρυθμό να έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες (η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, όπως και αυτή για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας). Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχαν κατατεθεί 260.000 πινακίδες.
 
Για τη δήλωση «ακινησίας» του οχήματος απαιτείται η προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας, των πινακίδων, φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος (που να αποδεικνύεται ο κάτοχος του Ι.Χ.), απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2013, υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο και αστυνομική ταυτότητα. Οσοι επιθυμούν να τα επανακυκλοφορήσουν εντός του 2014, θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας. Ειδάλλως, η χάρτινη πινακίδα με τη σήμανση «Μ» τους εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων για δύο ημέρες τον μήνα...


Πηγή : http://www.alfavita.gr