Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δραματική συρρίκνωση υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Τήνο

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων    ΑΝΑΦΟΡΑ         Για τον κ. Υπουργό Υγείας Θέμα: Δραματική συρρίκνωση ...

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων  
ΑΝΑΦΟΡΑ
        Για τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δραματική συρρίκνωση υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Τήνο
Ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, καταθέτει αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, με θέμα την «Σήμα Κινδύνου για το Κέντρο Υγείας Τήνου», στην οποία περιγράφεται η δεινή κατάσταση στο χώρο της υγείας στο νησί λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό.

Επισυνάπτεται η επιστολή
Παρακαλούμε για την απάντηση σας και τις ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά

Αθήνα, 02.08.2013
Ο καταθέτων Βουλευτής
Νικόλαος Συρμαλένιος


ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Πληροφορίες: 2283360125
e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                

                                      Τήνος, 31/7/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμα Κινδύνου για το Κέντρο Υγείας Τήνου

Ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, για ακόμη μια φορά και με δεδομένη τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Τήνου, κάνει έκκληση στον αρμόδιο Υπουργό για άμεση παρέμβαση:

«. Υπουργό Υγείας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
2. Διοικητή 2ης ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου
κ. Ιωάννη Ευδοκιμίδη
3. Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
4. Κέντρο Υγείας Τήνου

Κοιν.:
Βουλευτές Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Βρούτση
κ. Νικόλαο Συρμαλένιο
κ. Παναγιώτη Ρήγα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ενόψει του μηνός Αυγούστου 2013, ως υπεύθυνη αρχή του τόπου, αν και χωρίς δικαιοδοσία στα θέματα του Κέντρου Υγείας, εκπέμπω προς εσάς σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί από την άποψη των υπηρεσιών υγείας, στο νησί μας.


Α. Δύο (2) ιατροί Γενικής Ιατρικής καλούνται να εκτελούν 15 ημέρες εφημερία έκαστος τον μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ορίων αντοχής και δυνητικού κινδύνου ιατρικού σφάλματος. Δικαιούμενοι ανθρωπίνως ρεπό την επόμενη ημέρα, το Κέντρο Υγείας αδυνατεί να κλείνει ραντεβού σε ασθενείς!
Β. Ιατρός ακτινολόγος δεν υπάρχει αν και η πληροφορία είναι ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Χειριστής Ακτινολογικού επίσης δεν υπάρχει και η θέση καλύπτεται επικουρικά, όχι όλες τις ώρες και ημέρες, από το Σύλλογο Φίλων Κέντρου Υγείας «Νικόλαος Κόγκος». Φοβάμαι όμως ότι η γραφειοκρατία δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει έγκαιρα την άφευκτη ανάγκη να τοποθετηθεί στο Κέντρο Υγείας, ει δυνατόν σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι για το παραμικρό είναι «υποχρεωτική» η μετάβαση στην Σύρο.
Γ. Από οκτώ (8) αγροτικούς ιατρούς, το νησί διαθέτει αυτή την στιγμή  τρεις (3) και οι δύο (2) εξ αυτών μελετούν το ενδεχόμενο παραίτησής τους. Μάλιστα όλοι οι αγροτικοί ιατροί που μας έχουν απομείνει, αγωνίζονται στο Κέντρο Υγείας και όχι στην ενδοχώρα του νησιού.
Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά άλλα όμως περιορίζομαι σε αυτά που κυριολεκτικώς «καίνε» τώρα που φεύγει ο Ιούλιος και έρχεται ο μήνας με τον μεγαλύτερο φόρτο για το νησί και φυσικά το Κέντρο Υγείας του, με αποκορύφωμα τις εορτές, εθνικής και θρησκευτικής φύσεως, της Τήνου.Κύριε Υπουργέ,

μετά τα διαβήματά μου -εδώ και δυόμιση χρόνια- για τα θέματα της υγείας στην Τήνο, το πλέον λογικό θα ήταν να μην δώσω συνέχεια, ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά, παρά την εξάντληση του ιατρικού προσωπικού και την αφόρητη και απερίγραπτη ταλαιπωρία των Τηνίων και των φίλων της Τήνου. Δεν έχω όμως αυτό το δικαίωμα σιγής διότι ως Δήμος Τήνου έχω ιεραρχήσει την υγεία και την ζωή στην πρώτη θέση. Και όχι με λόγια αλλά εμπράκτως. Αναζητήστε σχετικά τί συνέβη στην Τήνο με αυτό που αποκάλεσαν τα ΜΜΕ πανελληνίως, ως «Δημοτικό ΕΚΑΒ». Επομένως δικαιούμαι αλλά και υποχρεούμαι, παρά την όποια απογοήτευσή μου, να θέσω το ζήτημα, πλέον, στον Υπουργό Υγείας, ως τελευταία ελπίδα να περάσουμε έναν σχετικό ανθρώπινο από πλευράς ιατρικών υπηρεσιών Αύγουστο χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο υγείας, οι πολυπληθείς επισκέπτες μας και με ένα σχετικό αίσθημα ασφάλειας.
Από την Τήνο φεύγει, καθώς φαίνεται, η Δ.Ο.Υ και ίσως και άλλες υπηρεσίες. Τα κτυπήματα που έχει δεχθεί τα τελευταία 2,5 έτη είναι καίρια. Δεν είναι ώρα να θέσω ερωτήματα του τύπου: «τί τουρισμό θέλουμε;», «για ποια τοπική ανάπτυξη μιλάμε;» και «πού πελαγοδρομεί η συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας;». Μπορώ όμως με ρεαλισμό να θέσω ότι η εξακολούθηση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης μέσα στον μήνα Αύγουστο ισοδυναμεί με έκθεση σε δυνητικό κίνδυνο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, των μονίμων κατοίκων της Τήνου συμπεριλαμβανομένων.
Παρακαλώ να σταθμίσετε το σήμα κινδύνου που σας εκπέμπω και να ενεργήσετε ακαριαία, όπως το πράξατε σε άλλες περιπτώσεις, για να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς σε ό,τι επιτάσσει το καθήκον της πολιτείας και σε ό,τι δικαιούται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς».