Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Θρύλοι και Παραδόσεις, Γελούδες και Ξωτ'κά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος   Καρυάς   Τήνου  και η εφημερίδα "Φωνή της Καρυάς" διοργάνωσαν  με επιτυχία την  καλοκαιρινή τους  εκ...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυάς Τήνου και η εφημερίδα "Φωνή της Καρυάς" διοργάνωσαν με επιτυχία την καλοκαιρινήτους εκδήλωση την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013, στη δροσερή πλατεία του χωριού, με θέμα "Θρύλοι και Παραδόσεις της Τήνου".
Προηγήθηκε Παράκληση στην Ενοριακή Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου από τον εφημέριο π. Μάρκο Σπ. Φώσκολο.
Εξαίρετοι ομιλητές παρουσίασαν τη μελέτη - εργασία τους, γλαφυρά και με γνώση του αντικειμένου τους, καθηλώνοντας το κοινό που με ευχαρίστηση προσήλθε στην όμορφη Καρυά της Τήνου.

Ο Φιλόλογος και πρώην Δήμαρχος Τήνου κ. Σάββας Απέργης, γνήσιος τηνιακός, γνώστης και χειριστής της τηνιακής γλωσσικής ιδιομορφίας, με ευγλωττία, στόμφο και σωστή απαγγελία αναφέρθηκε στον “Αποκριανό” του Τριαντάρου, τραγουδώντας και απαγγέλοντας στροφές και στοίχους παραδοσιακούς και αυτοσχέδιους, καταχειροκροτούμενος.
Ο Λαογράφος, Εθνολόγος κ. Αλέκος Φλωράκης, με συνειδητή επιλογή τηνιακός, ασχολούμενος επί πολλά χρόνια με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτόν της Τήνου, που έχει καταγράψει και μελετήσει τα ήθη και τα έθιμα με λεπτομέρειες, από πολλούς γνήσιους παλιούς τηνιακούς, αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές παραδόσεις της Τήνου.
Ο Τριποταμιανός και Μεσιανός στην καταγωγή κ. Ντίνος Σιώτης, Ποιητής και Εκδότης του περιοδικού «δε(κατα)» "κοσμογυρισμένος" και εμπλουτισμένος με πολιτισμούς διαφόρων λαών, χωρίς να ξεχνά και να λαχταρά την αγαπημένητου Τήνο, με “καμπανίσια” φωνή απάγγειλε με επιτυχία ποιήματα του, (και μάλιστα ένα μόλις γεννημένο πριν την εκδήλωση) προσφέροντας απόλαυση και προβληματισμό με τις λεύτερες ιδέες του και τους ποιητικούς στοχασμούς του.
Ο φίλος της Τήνου, ηθοποιός κ. Δημήτρης Καλλιβωκάς διάβασε με την ικανότητα που τον διακρίνει τηνιακά διηγήματα, σκέψεις και παραδόσεις της Τήνου, του παλιού απλού και ανέμελου καιρού.
Προλόγισε και συντόνιζε με επιτυχία την εκδήλωση ο εκδότης του περιοδικού «Τηνιακά Σύμμεικτα» κ. Κώστας Δανούσης,που με ερευνητικό πείσμα ανασκάπτει την ιστορια της Τήνου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ Μ. Ποτήρης και τα μέλη του ΔΣ φρόντισαν με επιμέλεια τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης και ικανοποίησαν το κοινό που την παρακολούθησε.
Κατά την εκδήλωση το ΔΣ του Συλλόγου βράβευσε την Αδελφότητα των Τηνίων εν Αθήναις για την πλούσια πολιτιστική δράση της και το Φιλόλογο, συγγραφέα, πρώην Δήμαρχο Τήνου κ Σάββα Απέργη, για την πολυσχιδή προσφορά του στην Τήνο.
Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση Ιερείς, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι η Υπουργός Εργασίας στη Αλβανίας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της Τήνου και ένα κοινό με ενδιαφέρον για την ιστορία και τον πολιτισμό της Τήνου.

Το παραδοσιακό κέρασμα συμπλήρωσε την όλη απόλαυση της βραδιάς.

Tiniaki.gr