Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επιστολή του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Κροντηρά για την καθυστέρηση έκδοσης των αναγκαίων εγκρίσεων από πλευράς των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, με επιστολή του στις αρμόδιες Υπηρεσίες, επεσήμανε το σοβαρότατ...




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ο Δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς, με επιστολή του στις αρμόδιες Υπηρεσίες, επεσήμανε το σοβαρότατο πρόβλημα της καθυστέρησης έκδοσης των αναγκαίων εγκρίσεων από πλευράς των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, γεγονός που πλήττει άμεσα τους επιχειρηματίες, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου και παράλληλα φέρνει σε δυσχερή θέση το Δήμο και ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο. Παραθέτουμε αυτούσιο το έγγραφο του Δημάρχου, για την κατάσταση που δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική πολιτεία:
"Προς:
1.       Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
Υπόψη Υπουργού
κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου
2.       ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων
3.       2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Κοιν.:
1.       Βουλευτές Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Βρούτση
κ. Νικόλαο Συρμαλένιο
κ. Παναγιώτη Ρήγα
2.    Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου                                                             Υπόψη κ. Χριστιάνας Καλογήρου

Έρχομαι να θέσω με την παρούσα και εγγράφως (προηγήθηκε σειρά τηλεφωνικών επαφών) το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση των εκδόσεων των σχετικών εγκρίσεων από την υπηρεσία σας, για την ίδρυση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.


Συγκεκριμένα παρατηρείται ότι η εισήγησή σας οδεύει προς το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κυκλάδων), στο οποίο γίνεται πάντοτε δεκτή. Όμως η αναμονή της λήψεως της αποφάσεως του τελευταίου (σε κάθε συνεδρίαση εξετάζεται συγκεκριμένος αριθμός θεμάτων), της καθαρογραφής της και της εκδόσεως εν τέλει της δικής σας αποφάσεως, δημιουργεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ανατρέπει τον σχεδιασμό των επιχειρηματιών λαμβανομένων υπόψη και των εξής δύο παραμέτρων:
Α. ότι μέχρι πρότινος δεν είχε αποσαφηνιστεί, αν και για ποιες περιπτώσεις απαιτείται έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πράγμα που δικαιολογεί μια σχετική άγνοια των επιχειρηματιών για το ζήτημα.
Β. για την περίπτωση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, μετά από έρευνά μας, προκύπτει ότι δεν ισχύει η πλασματική (σιωπηρή) λεγόμενη χορήγηση της εγκρίσεως, διά της παρελεύσεως απράκτου της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος, από της υποβολής της αιτήσεως.
Μία λύση θα ήταν η δική σας εισήγηση να αποτελεί εφεξής όχι εισήγηση αλλά απόφαση αφού η εισαγωγή του θέματος στο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποδεικνύεται ότι έχει απλά διεκπεραιωτικό και τυπικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα απλώς την μεγάλη έως και εξοντωτική για κάποιους καθυστέρηση. Ακόμη και αν απαιτηθεί νομοθετική μεταβολή, θα ήταν το ευκταίο. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι μόνο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμία άλλη αρμοδιότητά σας.
Άλλως, θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να ικανοποιείται το αίτημα χορηγήσεως της αδείας ιδρύσεως και λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την θετική σας εισήγηση έστω και υπό την αίρεση της εκδόσεως της οριστικής αποφάσεως με ανάλογο περιεχόμενο, εντός ενός λογικού χρονικού διαστήματος.
Σας τονίζω ότι ως νησί έχουμε μια περιοδική τουριστική έξαρση και κατά συνέπεια μια περίοδο 2-3 μηνών, από την έκβαση της οποίας πολλοί συνάνθρωποί μας επιχειρηματίες προσδοκούν την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησής τους. Στις σημερινές συνθήκες τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι και η άνω περίοδος έχει συντμηθεί σημαντικά από τους 3 μήνες στον 1,5 με 2 μήνες. Τα εμπόδια αυτά μας υποχρεώνουν να σφραγίζουμε καταστήματα, υπό το βάρος των κυρώσεων που μας απειλούν και ενώ βλέπουμε ότι καμία υπαιτιότητα δεν βαρύνει τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους εργαζόμενους στα καταστήματα και μια σειρά άλλες παραμέτρους (εμπόριο, σχέσεις μισθωτών και ιδιοκτητών, κλπ).
Παρακαλώ θερμά να κάνετε κτήμα σας την αγωνία μας και να προωθήσετε προς τον Νομικό Σύμβουλο του Υπουργείου την παρούσα ώστε να βρεθεί λύση νόμιμη και ανταποκρινόμενη σε αυτό που ο πολίτης προσδοκά από το κράτος του και που σε τελική ανάλυση είναι προς το συμφέρον και της πολιτείας μας. Σε κάθε περίπτωση, εν μέσω συνεχών εξαγγελιών για απλούστευση διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αυτό που βιώνουμε ως Τήνος, στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι απαράδεκτο.

Ο Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς”.