Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Προς μείωση ο ΦΠΑ στην εστίαση με άμεση ενεργοποίηση του φόρου πολυτελείας

Η κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η οριστική απόφαση αναμένε...

Η κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από το Eurogroup για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η οριστική απόφαση αναμένεται εντός 10ημέρου, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως προς τον τρόπο που θα καλυφθεί η «τρύπα» περίπου 100 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν αισιόδοξοι στις Βρυξέλλες ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, θεωρώντας πως το δυσκολότερο τμήμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο αφορούσε την πολιτική πτυχή του ζητήματος, έχει ήδη ξεπεραστεί.
 Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες για να πείσει η Ελλάδα τους εταίρους της επί της αναγκαιότητας της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, απαιτήθηκαν όχι μόνο σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και κινήσεις επιπέδου κορυφής, δηλαδή στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έθεσε επιτακτικά το ζήτημα στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τελικά πείσθηκε ότι το ελληνικό αίτημα είναι ορθό και ενδεχομένως αποτελεσματικό, αφού η μείωση του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα τονώσει ως έναν βαθμό τις τουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζητούσαν και ξένες πολυεθνικές εταιρίες στον τομέα της εστίασης που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ωφεληθούν περισσότερες από 200.000 μικρές και μεγάλες αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο χώρο της εστίασης, καθώς και περίπου 9.000 μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Από φέτος ο φόρος πολυτελείας
Όπως όλα δείχνουν, το «αντάλλαγμα» που προτείνει η κυβέρνηση ώστε να πάρει το «ΟΚ» των δανειστών είναι η επιβολή από φέτος του φόρου πολυτελείας.
Ιδιοκτήτες Ι.Χ. κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ. (δίλιτρα οχήματα), σκαφών αναψυχής άνω των 6 μέτρων, δεξαμενών κολύμβησης (πισίνες), αεροσκαφών και ελικοπτέρων, θα κληθούν να πληρώσουν από εφέτος, εφόσον εγκρίνει η τρόικα τη σχετική πρόταση, αυξημένη έκτακτη φορολογία.

Όσοι κατέχουν Ι.Χ. με κυβισμό κινητήρα από 1.929 κ.εκ. ως 2.500 κ.εκ. θα πληρώσουν φόρο ίσο με το 5% του τεκμηρίου.
Αν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 2.501 κυβικά τότε θα πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού του τεκμηρίου.
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης μειώνονται κατά 30% αν το όχημα είναι ηλικίας από 5 έως 10 έτη και κατά 50% αν το όχημα είναι πάνω από 10 έτη.
Όσον αφορά τον φόρο πολυτελείας, η Εφορία δεν θα τον επιβάλει αν το όχημα είναι πάνω από 10 έτη, έστω και αν εξακολουθεί να επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη με τεκμήριο δαπάνης διαβίωσης.
Εξαιρούνται επίσης από τη νέα φορολογία τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Με φόρο πολυτελείας θα επιβαρυνθούν και τα σκάφη αναψυχής, εφόσον είναι μήκους 6 μέτρων και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο φόρος ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 10%.
Ο φόρος θα επιβάλλεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Σε πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος είναι 960 ευρώ τον χρόνο και σε πισίνα 50 τ.μ. φθάνει τα 1.600 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ