Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Για το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου | Επιστολή – απάντηση στο έγγραφο της Ανοιχτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου Τήνου

Για το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου Επιστολή – απάντηση στο έγγραφο της Ανοιχτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου  σχετικά με τη λειτουργία ...


Για το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου

Επιστολή – απάντηση στο έγγραφο της Ανοιχτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου  σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου Τήνου απέστειλε ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, η οποία παρατίθεται παρακάτω:

«Κύριοι της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου,
Ενώ από την  αρχή κάνετε σαφές ότι δεν σας ενδιαφέρει η «πρωτοκαθεδρία» της κάθε πρωτοβουλίας αρκεί να προσφέρετε και ταυτόχρονα να ενθαρρύνετε μορφές συλλογικής δράσης και αυτοοργάνωσης, μάλλον η συνέχεια και κυρίως η ένταση των παραπόνων σας μαρτυρούν για το αντίθετο. Πάντως αυτό που επικαλείστε, δηλαδή ότι σας είναι αδιάφορο ποιος «θα φαίνεται», αφορά κυρίως εμάς, που δεν έχουμε πρόβλημα να υιοθετήσουμε κάθε θετική πρωτοβουλία (αν και ως Δήμος είχαμε ήδη απασχοληθεί με το θέμα), χωρίς να υποβαθμίζουμε ασφαλώς καμία από τις ενέργειές σας.
Ας μπουν τα πράγματα στη θέση τους:
Την ύπαρξη του Δήμου Τήνου, ως ρυθμιστικού παράγοντα του Κοινωνικού Φαρμακείου την αξίωσαν, όπως ξέρετε αλλά αποσιωπάτε, οι φαρμακοποιοί της πόλης μας.
Ο Δήμος Τήνου, διά του νομικού του προσώπου, παραχώρησε τη χρήση του χώρου για τη στέγαση του Κοινωνικού Φαρμακείου.
Ο Δήμος Τήνου εκπροσωπείται στη διοίκηση του Κοινωνικού Φαρμακείου, με τον δημοτικό σύμβουλο (έμπειρο και διατελέσαντα Δήμαρχο) Νικηφόρο Δελασούδα, με τον Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού Στέφανο Λαγουρό και με τον δημοτικό σύμβουλο Παντελεήμονα Αρμάο.
Ο Δήμος Τήνου, μέσω του καλού φίλου Παρασκευά Μαραγκού, ιατρού και ανθρώπου με έντονη κοινωνική παρουσία στην Αττική, που η παρουσία και πολύπλευρη προσφορά του κοσμεί πλέον το νησί μας, εξασφάλισε μεγάλη ποσότητα από φάρμακα. Ο ανωτέρω ήδη είναι μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Από 10-6-2013 το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου έχει διοίκηση, την 11μελή Διαχειριστή της Επιτροπή, με την οποία έχουν διοριστεί και τα τρία (3) μέλη σας, που υποδείξατε. Αυτό, η υλοποίηση της δέσμευσής μας, δεν σας ικανοποιεί; Πού εδράζονται οι ανησυχίες σας; Πρόεδρος της Επιτροπής, ο ανωτέρω δημοτικός σύμβουλος Νικηφόρος Δελασούδας.  
Από χθες 18/6, το Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργεί και ήδη χορήγησε φάρμακα.
Από το κείμενο που δημοσιεύσατε απουσιάζει το «τελεσίγραφο» των δύο εβδομάδων για να αλλάξουμε τον Κανονισμό του Κοινωνικού Φαρμακείου, κατά τις υποδείξεις σας. Κατ αρχήν δεν είμαστε αντίθετοι με βελτιώσεις στον Κανονισμό, όταν η πορεία δείξει ότι απαιτούνται. Παρόλα αυτά θα σας απαντήσουμε σε όλα όσα θέτετε γιατί είναι υπερβολικά και άδικα.
Η δέσμευσή μας υλοποιήθηκε και τα 3 μέλη από τα 11 προέρχονται από την Επιτροπή σας. Στον Κανονισμό δεν μπορεί να αναφερθεί τέτοιος περιορισμός στο κεφάλαιο που αφορά τη διοίκηση, ιδίως υπέρ μιας ομάδας χωρίς νομική προσωπικότητα, που αύριο μπορεί και να μην υπάρχει (αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Για ποιο λόγο το εκλαμβάνετε ως διατύπωση που «δε βοηθά», αδυνατούμε να κατανοήσουμε). Αλλά το πρόβλημα είναι αν αναφέρεστε ρητά στον Κανονισμό (δείτε και το άρθρο 2: «σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου, θεσμοθετείται η λειτουργία του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ») ή αν υλοποιείται η δέσμευσή μας, όπως αποδεικνύεται ότι το κάναμε; Και ποια καλύτερη ευκαιρία για σας, για μια ακόμη καταγγελία, αν αθετηθεί στο μέλλον η δέσμευσή μας; Εδώ μας «καταγγέλλετε» ενώ τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, σκεφτείτε αν τις αθετήσουμε.
Δεν θα αποφαίνεται η Διαχειριστική Επιτροπή επί των αιτημάτων των πολιτών αλλά η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Δεν είναι έργο της Επιτροπής η επεξεργασία των αιτήσεων και θα έπρεπε μόνοι σας να το αποδεχθείτε. Όλες οι άλλες αρμοδιότητες για τη λειτουργία ανήκουν στην Επιτροπή. Τα ευαίσθητα δεδομένα των αιτούντων συμπολιτών μόνο η αρμόδια Υπηρεσία μπορεί να επεξεργαστεί (ήδη έχει θέσει ότι κάθε άλλη λύση είναι μη νόμιμη), με τις εγγυήσεις που ανάλογα θέματα (υγεία, οικονομική κατάσταση, κλπ) επιβάλλουν. Και τα αιτήματα για την έκτακτη ενίσχυση συμπολιτών μας, κάθε Χριστούγεννα, η Κοινωνική Υπηρεσία τα κρίνει. Και τις αιτήσεις για θέματα ύδρευσης με επίκληση κοινωνικών λόγων, ομοίως. Και δεν μας αφορά πώς το αντιμετωπίζουν άλλοι Δήμοι. Ο κάθε Δήμος ιεραρχεί την αξιοπρέπεια των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας με βάση τις δικές του ευαισθησίες.
Η συζήτηση για τη διαφήμιση υπήρξε στιγμιαία και η απαγόρευσή της είναι αυτονόητη και δεδομένη και εκ του νόμου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί πλέον κατάκτηση της Τήνου και τόσο ο Δήμος όσο και η σύνθεση της διαχειριστικής επιτροπής αποτελούν εγγύηση. Και βέβαια τέτοια αναφορά σε διαφήμιση δεν υπήρχε καν στο δικό σας σχέδιο….
Επίσης, δεν ήταν σαφής η δημοσίευσή σας – καταγγελία κατά του Δήμου Τήνου, ως προς τη γενική συνέλευση της 16/6 και τα 12 άτομα που ψήφισαν, ώστε οριακά, να μην αποχωρήσετε από το Κοινωνικό Φαρμακείο. Και αφού ελήφθη μια τέτοια απόφαση, έστω από την πλειοψηφία μεταξύ των 12 (!), προς τί τα τελεσίγραφα;
Αγαπητοί φίλοι,
Επειδή παράλληλα με τα ανωτέρω, βλέπουμε και μια τάση γενικότερης αμφισβήτησης του Δήμου, σας δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση «καπελώματος» από πλευράς Δήμου, σε κάθε ιδέα ή δράση (σεις οι ίδιοι λέτε ότι καθημερινά ιδρύονται νέα Κοινωνικά Φαρμακεία ανά την Ελλάδα). Απλώς ο Καλλικράτειος Ενιαίος Δήμος είναι το σπίτι όλων των Τηνιακών, Τήνου και Αθήνας και όλων των φίλων του νησιού μας και οι ίδιοι επιδιώκουν και επιζητούν την παρουσία του Δήμου, σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία. Θα το αντιμετωπίσετε και σεις, όταν (ότε + αν) κάποτε κληθείτε να τον υπηρετήσετε (μια που η σφοδρότητα των επιθέσεων, έχει και άρωμα …προεκλογικό). Τότε θα καταλάβετε ότι το ευκολότερο πράγμα που είχατε να κάνετε, ήταν η έκδοση επιστολών διαμαρτυρίας.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου είναι ένα γεγονός. Θέλετε αληθινά να λειτουργήσει και να ανακουφίσει αυτούς που το έχουν ανάγκη; Ήρθε η ώρα να το αποδείξετε. Είστε κριτές της πορείας του αλλά και συνυπεύθυνοι γι αυτήν, ως μέλη, πλέον, της διοίκησής του. Ανάλογες δράσεις, που μάλιστα έχουν σχέση με φάρμακα, απαίτησαν και απαιτούν προσοχή, ειδικά από πλευράς του Δήμου, που αγκαλιάζει, στεγάζει και οργανώνει (από κοινού με σας) τη συγκεκριμένη δράση. Απαιτούν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσεκτικά βήματα ακριβώς γιατί «κτίζεται» κάτι που οφείλει να δώσει ελπίδα και να έχει μακρύ μέλλον. Και απαιτούν ασφαλώς λιγότερη καχυποψία και επιθετική διάθεση, κοι της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Ο Δήμαρχος Τήνου

                                                               Παναγιώτης Κροντηράς»