Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Με Λαμπρότητα τελέστηκε το Χρίσμα από την Αρχιεπισκοπή Νάξου Τήνου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα χθες 23 Ιουνίου 2013,  στις 6.30 μμ  τελέστηκε η   Αρχιερατική Θεία Συλειτουργία της   Πεντηκοστής   στον Καθεδ...


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα χθες 23 Ιουνίου 2013, στις 6.30 μμ τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Συλειτουργία της Πεντηκοστής 
στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην  Ξινάρα 
όπου ο Σεβασμιότατος και ο ιερός κλήρος με την επίθεση των χεριών  τους αλλά και την προσευχή τους ζήτησαν από τον Κύριο να στείλει το Άγιο Πνεύμα στα  12 παιδιά της εκκλησιαστικής μας επαρχίας, της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου Τήνου. 


Γονείς και Ανάδοχοι όλοι μαζί, προσευχήθηκαν στον Κύριο μας,  Ιησού Χρηστό για αυτά τα αγγελούδια για αυτή την ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της Ζωής τους.


Ο ναός κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι θέλησαν να λάβουν μέρος στη θεία Λειτουργία και στη μετάδοση του Μυστηρίου του Χρίσματος στα  παιδιά τα οποία είχαν κατηχηθεί για το σκοπό αυτό  καθ’ όλη την κατηχητική χρονιά.
Τα παιδιά, οι γονείς αλλά και οι  ανάδοχοι,  έλαβαν ενεργό μέρος στην ιερή Ακολουθία  και όλα έγιναν με τάξη και ιερή λαμπρότητα ικανοποιώντας το πλήθος των πιστών που ήταν παρόντες.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους  ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βίλας Ματθαίος, ο Δήμαρχος Τήνου  Κροντηράς Παναγιώτης, Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι. 


Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και μεταξύ άλλων είπε:

"Κάθε φορά που κάνουμε ανάμνηση της Πεντηκοστής, 
καλούμαστε όχι απλώς να ανανεώσουμε την πίστη μας στο Άγιο Πνεύμα, 
αλλά και να το επικαλούμαστε πάνω μας και πάνω σε όλη την Εκκλησία. 
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από την ενεργό 
παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας.
Είναι το Άγιο Πνεύμα που μοιράζει στα μέλη της Εκκλησίας την ποικιλία των χαρισμάτων 
και την ποικιλία των διακονιών, όπως μας είπε πριν από λίγο ο Απόστολος Παύλος. 
Στην Εκκλησία του Χριστού είναι ανάγκη να διακρίνουμε τα χαρίσματα που υπάρχουν 
στα μέλη της και να τα αξιοποιούμε, ώστε να τίθενται μέσα από την ποικιλία των 
διακονιών στην υπηρεσία όλης της Εκκλησίας, αλλά και της ευρύτερης ανθρώπινης κοινωνίας."

"Η Εκκλησία μας σύντομα θα ανανεωθεί 
και με την ιερατική χειροτονία των δύο 
Διακόνων. Ήδη ο π. Ιωάννης Σκλάβος, 
ολοκλήρωσε τις σπουδές του, είναι εδώ 
και με χθεσινό έγγραφό μας τον 
διορίσαμε  «υπεφημέριο» της Ποιμαντικής 
Ενότητας Στενής,  
Β΄ Εκκλησιαστικό Παραστάτη της νεολαίας 
μας και του αναθέσαμε και άλλα 
δευτερεύοντα καθήκοντα. 
Εντός των ημερών αναμένουμε και τον 
Διάκονο π. Γεώργιο Παλαμάρη, ο οποίος
όμως ολοκληρώνει τις σπουδές του το Φεβρουάριο του 2014 
και αυτό το καλοκαίρι θα εργαστεί ως υπεφημέριος στη Νάξο.

Ζητώ από όλη την Εκκλησία να συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια ανανέωσης της.
 Υπάρχει κάποια καθυστέρηση και αρκετές προτάσεις μας προς αυτήν  
την κατεύθυνση δυστυχώς δεν στηρίχτηκαν και αποφάσεις δεν τηρούνται 
με αποτέλεσμα οι επιλογές μας να περιορίζονται μόνο στις ανώδυνες 
και σε εκείνες που δεν έχουν ψυχικό κόστος. 
Το Άγιο Πνεύμα ας μας κάνει όλους πιο θαρραλέους!
Είθε το Άγιο Πνεύμα να καθοδηγεί κι αυτά τα παιδιά μας που σήμερα 
γιορτάζουν τη δική τους Πεντηκοστή. 
Να αυξάνουν σε ηλικία και σε σοφία Θεού, 
ώστε να γίνουν και αυτά αληθινοί μαθητές του Χριστού. 
Να τα οδηγεί στο δρόμο του Θεού που περνά μέσα από την Εκκλησία του Χριστού." 

Ευχόμαστε στους γονείς των παιδιών «Να ζήσουν και το Άγιο Πνεύμα να τα φωτίζει πάντα στη ζωή τους, ώστε να γίνουν καλοί  Χριστιανοί», στους αναδόχους « Πάντα Άξιοι» και στον Ιερό Κλήρο «Εις έτη Πολλά, Υγιεινά και καλήκαρπα».

Στο τέλος της τελετής ο Σεβασμιότατος έδωσε αναμνηστικά δώρα στα παιδια που έλαβαν το Χρίσμα.

Μετά από τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε από τους γονείς των παιδιών πλούσιο κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.
Ευχαριστούμε πολύ το Φωτογραφείο «Φωτογονία»  του Γιώργου Βιδάλη για την αποστολή των φωτογραφιών.

Διαβάστε ολόκληρο τον λόγο του Σεβασμιότατου.


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ 2013

Πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα ο λαός του Ισραήλ κάθε χρόνο ενθυμείτε το δώρο που έλαβε  στο όρος Σινά μέσω του Μωυσή. Αυτός ο νόμος δόθηκε στο λαό πάνω σε δύο μαρμάρινες πλάκες με την εντολή να τον τηρεί και να τον διδάσκει και στους άλλους λαούς.
Πενήντα ημέρες  μετά την Ανάσταση η Εκκλησία ζει τη δική της Πεντηκοστή.
 Με τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος πάνω της αρχίζει και η αποστολή της: «Όπως με έστειλε ο Πατέρας έτσι και εγώ στέλνω εσάς». Οι μαθητές του Ιησού στέλνονται μέσα στον κόσμο να φέρουν την καλή αγγελία. Να βεβαιώσουν πως  έφθασαν ο καιρός της σωτηρίας. Τώρα ο κάθε χριστιανός μπορεί να λάβει την άφεση των αμαρτιών του, να λάβει την ειρήνη του Χριστού και με τη χορήγηση του Αγίου Πνεύματος, να γνωρίσει   και να  αγαπήσει τον Αληθινό  Ένα και Τριαδικό Θεό. Να τηρήσει  και να κηρύξει το νόμο που το Άγιο Πνεύμα χάραξε στην καρδιά του με το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.
Η φωτιά, η δυνατή βοή, ο βίαιος άνεμος που τραντάζει τις πόρτες του υπερώου, οι γλώσσες φωτιάς  που διαμοιράζονται στον κάθε ένα, μας υπενθυμίζουν  την Παντοδυναμία του Θεού, όπως αποκαλύφθηκε στο Μωυσή  πάνω στο όρος Σινά  με αστραπές και βροντές. Όλα αυτά όμως αποκτούν και ένα νέο συμβολισμό: ο άνεμος που εισχωρεί παντού δηλώνει το πνεύμα του Θεού που εισχωρεί παντού και προπάντων στην καρδιά του ανθρώπου, για να την κάνει ευαίσθητη και όργανο της αγάπης. Η φωτιά είναι εκείνη που καίει, καθαρίζει και δημιουργεί μία νέα ύπαρξη, ένα νέο άνθρωπο, τον άνθρωπο που δεν είναι μόνο ύλη αλλά και πνεύμα. Λιώνει και εξαφανίζει το φόβο, τη δειλία και δίνει θάρρος για να αναγγέλλονται με παρρησία τα μεγαλεία του Θεού.
Κάθε φορά που κάνουμε ανάμνηση της Πεντηκοστής, καλούμαστε όχι απλώς να ανανεώσουμε την πίστη μας στο Άγιο Πνεύμα, αλλά και να το επικαλούμαστε πάνω μας και πάνω σε όλη την Εκκλησία. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από την ενεργό παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας. 
Είναι το Άγιο Πνεύμα που μοιράζει στα μέλη της Εκκλησίας την ποικιλία των χαρισμάτων και την ποικιλία των διακονιών, όπως μας είπε πριν από λίγο ο Απόστολος Παύλος. Στην Εκκλησία του Χριστού είναι ανάγκη να διακρίνουμε τα χαρίσματα που υπάρχουν στα μέλη της και να τα αξιοποιούμε, ώστε να τίθενται μέσα από την ποικιλία των διακονιών στην υπηρεσία όλης της Εκκλησίας, αλλά και της ευρύτερης ανθρώπινης κοινωνίας.
Ζούμε το έτος της Πίστεως, είναι ο κατάλληλος καιρός για να αναζητήσουμε αυτά τα χαρίσματα, ώστε εκείνοι που έχουν την ευθύνη για την διάκριση αυτών των χαρισμάτων να αναζητήσουν τρόπους για να αξιοποιήσουν. Ελπίζω πριν από το τέλος  αυτού του έτους της πίστεως να φθάσουμε σε συγκεκριμένες πράξεις χορήγησης ειδικών διακονημάτων με τη χειροθεσία σε άτομα τα οποία προετοιμάστηκαν και κρίνουμε ότι όχι μόνο διαθέτουν χαρίσματα αλλά έχουν και τα απαραίτητα προσόντα για να τα ασκήσουν προς όφελος της Εκκλησίας. Αυτά θα τα αναζητήσουμε ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τις νέες της τοπικής μας Εκκλησίας.
Εύχομαι η προσεχής συνάντηση της καθολικής Νεολαίας Ελλάδος στην Τήνο από τις 28 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, στα πλαίσια της παγκόσμιας συνάντησης των Καθολικών νέων στο Ρίο ντε Τζανέιρο,  να είναι μία ευκαιρία ανανέωσης της δραστηριότητας της νεολαίας μέσα στη  Εκκλησία μας
Η Εκκλησία μας σύντομα θα ανανεωθεί και με την ιερατική χειροτονία των δύο Διακόνων. Ήδη ο π. Ιωάννης Σκλάβος, ολοκλήρωσε τις σπουδές του, είναι εδώ και με χθεσινό έγγραφό μας τον διορίσαμε  «υπεφημέριο» της Ποιμαντικής Ενότητας Στενής,  Β΄ Εκκλησιαστικό Παραστάτη της νεολαίας μας και του αναθέσαμε και άλλα δευτερεύοντα καθήκοντα. Εντός των ημερών αναμένουμε και τον Διάκονο π. Γεώργιο Παλαμάρη, ο οποίος όμως ολοκληρώνει τις σπουδές του το Φεβρουάριο του 2014 και αυτό το καλοκαίρι θα εργαστεί ως υπεφημέριος στη Νάξο.
Ζητώ από όλη την Εκκλησία να συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια ανανέωσης της. Υπάρχει κάποια καθυστέρηση και αρκετές προτάσεις μας προς αυτήν  την κατεύθυνση δυστυχώς δεν στηρίχτηκαν και αποφάσεις δεν τηρούνται με αποτέλεσμα οι επιλογές μας να περιορίζονται μόνο στις ανώδυνες και σε εκείνες που δεν έχουν ψυχικό κόστος. Το Άγιο Πνεύμα ας μας κάνει όλους πιο θαρραλέους!
Είθε το Άγιο Πνεύμα να καθοδηγεί κι αυτά τα παιδιά μας που σήμερα γιορτάζουν τη δική τους Πεντηκοστή. Να αυξάνουν σε ηλικία και σε σοφία Θεού, ώστε να γίνουν και αυτά αληθινοί μαθητές του Χριστού. Να τα οδηγεί στο δρόμο του Θεού που περνά μέσα από την Εκκλησία του Χριστού.
Και εσείς αγαπητοί γονείς και ανάδοχοι αναλογιστείτε τη σοβαρότητα των ευθυνών που ανανεώνετε σήμερα. Ευθύνη όχι μόνο για την φυσική ζωή των παιδιών σας αλλά προπάντων για εκείνη που αρχίζει με το βάπτισμα και επισφραγίζεται σήμερα με το Μυστήριο του Χρίσματος.

Ας κατέλθει το Πνεύμα  το Άγιο και μέσα στις καρδιές όλων μας, ας κατέλθει πάνω στις ενορίες μας για να γίνουν ενοριακές κοινότητες και εκεί να βιώνεται και στη συνέχεια να αναγγέλλεται το Μυστήριο της σωτηρίας.Αμην

Smardakito.blogspot.com