Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η παρουσίαση του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό στην Σαντορίνη | Υπεγράφει το "Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού" μεταξύ του Ξ.Ε.Ε. και της Ε.Ξ.Θ και του Δήμου Θήρας

Ένα σημαντικό εργαλείο του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό είναι η δημιουργία ενός θεσμού, του Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού που επι...


Ένα σημαντικό εργαλείο του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό είναι η δημιουργία ενός θεσμού, του Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού που επιχειρεί να φέρει κοντά τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τους ανθρώπους και τη συσσωρευμένη γνώση κάθε τόπου, λειτουργώντας έτσι δηλαδή ως ένα εργαλείο παραγωγής σχέσεων. 
Το ΤΣΕΠ (Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού) αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της παρέμβασης του ΞΕΕ, διότι αφού κάνει το πρώτο βήμα σε κάθε περιοχή, παρουσιάζοντας ένα προσχέδιο του χαρτοφυλακίου της περιοχής, το κάνει αντικείμενο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς. 
Ξενοδόχοι, παραγωγοί, αγρότες, βιοτέχνες, μαγείροι, δημοσιογράφοι, λέσχες γαστρονομίας, τοπική αυτοδιοίκηση, εμπορικά επιμελητήρια θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κάτω από την καθοδήγηση του ΞΕΕ και της τοπικής ένωσης ξενοδόχων τηρώντας την ακόλουθη διαδικασία. 

Η τοπική ένωση ξενοδόχων κάθε περιοχής, παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλέσει μια περιφερειακή συνάντηση όπου ο αρμόδιος χειριστής του προγράμματος από πλευράς ΞΕΕ παρουσιάζει μετά από σχετική προετοιμασία το γενικό πρόγραμμα αλλά και το προτεινόμενο σε γενικές γραμμές χαρτοφυλάκιο κάθε περιοχής. Το καταθέτει για συζήτηση και εμπλουτισμό. Κύριος στόχος του Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού είναι η προβολή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου που θα στηρίζεται στους πρεσβευτές κάθε τόπου. Και ποιοι είναι αυτοί;
Τα προϊόντα ΠΟΠ (προστατευμένης ονομασίας προέλευσης), τα ΠΓΕ (προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης) τα ΕΠΙΠ. Οι ξενοδόχοι, που θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα, οι αρχιμάγειροι που θα υλοποιήσουν δημιουργικές τοπικές συνταγές, οι ερευνητές οι συγγραφείς γαστρονομικών εκδόσεων και οι τοπικές λέσχες γαστρονομίας που θα διαμορφώσουν με τις γνώσεις τους το περιεχόμενο αλλά και τον μύθο κάθε χαρτοφυλακίου, οι τοπικοί παραγωγοί και βιοτέχνες, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων ή οργανισμών συναφών μ’ αυτή τη δράση. Κοντολογίς θα συμμετάσχουν όσοι έχουν συμφέροντα και όσοι έχουν μεράκι.
Όλοι αυτοί να γνωρισθούν, να ανταλλάξουν απόψεις να θέσουν προϋποθέσεις συνεργασίας και συνεργιών. 
Ο ρόλος των τοπικών δημοσιογράφων εδώ είναι σημαντικός. Θα πρέπει να εντοπίσουν τους δημιουργούς, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τον κόσμο.
Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του ελληνικού κοινού. Οι Έλληνες καταναλωτές πρώτοι πρέπει να επιβραβεύσουμε και να στηρίξουμε όλες τις καλές προσπάθειες διεκδικώντας και απαιτώντας ελληνικά τοπικά προϊόντα ποιότητας στο ελληνικό πρωινό. Η αξιοποίηση του γαστρονομικού μας πλούτου σαν εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον εάν θεωρήσουμε ότι αφορά πρώτα και κύρια τον εαυτό μας, την ποιότητα της ζωής μας, τον πολιτισμό της καθημερινότητάς μας και τον πλούτο της πατρίδας μας. 
Το «Ελληνικό Πρωινό» (www.greekbreakfast.gr ), μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας και να δώσει τη δυνατότητα να συνδεθούν ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό αλλά και να αποκτήσει η χώρα μας άλλο ένα τουριστικό προϊόν. 
Το Ελληνικό Πρωινό είναι μια πρωτοβουλία του Ξ.Ε.Ε. που έχει ζυμωθεί εδώ και καιρό στους κόλπους του και η οποία αποκτά πλέον περιεχόμενο, εικόνα και συγκεκριμένη στρατηγική” όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε: Γιώργος Τσακίρης. 
Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, υλοποιώντας το πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού» διοργάνωσε το πρωινό του Σαββάτου 11 Μαίου 2013 εκδήλωση με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού στη Σαντορίνη», στους χώρους του Αρχοντικού Μαρκεζίνη, στην Μεσαριά. 
Στόχος της εκδήλωσης, ήταν η έναρξη εφαρμογής στην πράξη του «Τοπικού Συμφώνου Ελληνικού Πρωινού στην Σαντορίνη», το οποίο όπως είναι ήδη γνωστό αποσκοπεί αφενός στη γνωριμία των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τις γεύσεις του τόπου και αφετέρου στη διασύνδεση του τουριστικού με τον πρωτογενή τομέα, ώστε τα οφέλη που προσπορίζεται ο πρώτος, να διαχέονται στο δεύτερο και γενικότερα στην τοπική κοινωνία. 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μπουφές με το  «Ελληνικό Πρωινό Σαντορίνης», υπήρξε παράλληλη έκθεση των τοπικών προϊόντων του νησιού που μπορούν να το υποστηρίξουν, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ομιλίες με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ελληνικού Πρωινού Σαντορίνης» και κεντρικό ομιλητή τον υπεύθυνο του project για όλη τη χώρα και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γιώργο Πίττα. 
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένα όλα τα ξενοδοχεία, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, καθώς και μονάδες εστίασης που προσφέρουν πρωινό. 
Οι εκπρόσωποί τους που παρευρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα που έχει η ένταξη του «Ελληνικού Πρωινού Σαντορίνης» στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να λάβουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε απορίες και ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. 
Εκτός από τους επαγγελματίες του τουρισμού, την έκθεση  επισκέφθηκε και αρκετός κόσμος που είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί για το “Σαντορινιό πρωινό” και παράλληλα να πραγματοποιήσει γευσιγνωστικές δοκιμές των προϊόντων που το υποστηρίζουν, μιας και στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετές τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, συμμετέχοντας ενεργά με τοποθετήσεις στις εργασίες της ημερίδας, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Φτακλάκη, ο δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Τσακίρης, ο υπευθυνος του προγράμματος κ. Πίττας, ο διευθυντής της Santo Wines κ. Δημόπουλος, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Σελήνη κ. Χατζηγιαννάκης,  η διατροφολόγος κ. Αλεφραγκή  Ελευθερία  καθώς και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. 
Για πληροφορίες σχετικές με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης (κ. Μανώλης Καραμολέγκος τηλ.6944737744, email.karmano@otenet.gr  ). 
Τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Τσακίρη καθώς και του κ. Πίττα, υπεύθυνου του προγράμματος “Ελληνικο Πρωινό”, μπορείτε να τις διαβάσετε στην σελίδα της πρωτοβουλίας, στην διευθυνση : http://www.greekbreakfast.gr/
Οι χώροι και η αίθουσα του “Αρχοντικού Μαρκεζίνη” που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ζητήθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας και τον Δήμο Θήρας και παραχωρήθηκαν δωρεάν από την οικογένεια Πατηνιώτη. 
Η Ένωση Ξενοδόχων Θήρας στο εξής και από αυτό το μέιλ, θα σας ενημερώνει σχετικά με τις επόμενες προσκλήσεις για συνεδριάσεις και τις δραστηριότητές της. 
Σε περίπτωση που επιθυμείτε τα μέιλς να αποστέλονται στην προσωπική σας διεύθυνση θα σας ζητούσαμε να μας ενημερώσετε γι αυτήν. 
Για κάθε πληροφορία σχετικά με την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας και τις αρμοδιότητες και δραστηριότητές της, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. 
Σας ευχαριστούμε πολύ κι ευχόμαστε καλό καλοκαίρι και επιτυχία στις δραστηριότητές σας. 
Για την Ένωση Ξενοδόχων Θήρας, 
Το Δ.Σ.