Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

18,4% η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα το Μάιο

Αλματώδη αύξηση σημείωσαν το Μάιο οι αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια της Ελλάδας. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 18,4% πο...

Αλματώδη αύξηση σημείωσαν το Μάιο οι αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια της Ελλάδας. Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 18,4% που μεταφράζεται σε περισσότερους από 222 χιλιάδες τουρίστες.
Συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 5% σε σχέση με πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση το Μάιο, σε ποσοστό 117,5% μάλιστα, παρουσίασε το αεροδρόμιο της Μυκόνου ενώ σημαντική χαρακτηρίζεται και η αύξηση κατά 10% των αυξήσεων στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αφίξεις στο πεντάμηνο κινήθηκαν, επίσης, σε θετικό έδαφος παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.
Ειδικότερα, οι αφίξεις τον Μάιο ήταν κατά 222.613 περισσότερες και έφθασαν σε 1,43 εκατ. Βάσει των στοιχείων τον προηγούμενο μήνα τα 16 από τα 17 αεροδρόμια με διεθνείς αφίξεις εμφάνισαν αύξηση της εισερχόμενης κίνησης. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 10% των αφίξεων στο «Ελ. Βενιζέλος». Και αυτό γιατί είναι η δεύτερη φορά μετά τον Ιούλιο του 2011 που παρατηρείται σε μηνιαία βάση ανοδική μεταβολή στον αριθμό των τουριστικών αεροπορικών αφίξεων στην Αθήνα.
Απόβαση στη Μύκονο
Η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 117,5% για τον μήνα εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, ενώ το μοναδικό που εμφανίζει μείωση είναι το αεροδρόμιο της Σάμου. Στο πεντάμηνο οι αφίξεις έφθασαν σε 2,44 εκατ. Αύξηση σημειώθηκε στα 14 από τα 17 αεροδρόμια. Η μεγαλύτερη σε ποσοστό 125,8% σημειώθηκε στη Μύκονο ενώ σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η κίνηση στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Σάμου και του Αραξου. Eξάλλου, οι o-line ξενοδοχειακές τιμές σε ελληνικούς προορισμούς για τον Ιούνιο παρουσιάζουν πτώση έως 49% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τrivago.
Ποιο είναι το σχέδιο νόμου
Μία νέα κατηγορία καταλύματος με δυνατότητα μετατροπής και μετασκευής πεπαλαιωμένων και απαξιωμένων τουριστικών μονάδων σε Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων που θα πληρούν όλες τις απαιτήσεις και προδιαγραφές με στόχο την αναζωογόνηση των επιβαρυμένων πόλεων όπως το κέντρο της Αθήνας εισάγει Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού. Το Σχέδιο που επιδιώκει την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, Επιχειρηματικοί Ομιλοι που βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων πολλών εκατ. ευρώ ή εξετάζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων στον ελληνικό προορισμό αναμένουν την ψήφιση του Νόμου προκειμένου να προσαρμόσουν τα Επιχειρηματικά τους Σχέδια στα νέα δεδομένα.
Οι αλλαγές
Το Σχέδιο που έχει, ήδη, περάσει από το στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης εισάγει την έννοια του οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων ως χώρου υποδοχής τουριστικών δραστηριοτήτων μεγάλης κλίμακας και συμπληρώνει το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Ειδικότερα, προβλέπει την απλοποίηση των προϋποθέσεων μετατροπής του υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, παρέχει κίνητρα για σύνθετο κατάλυμα με γκολφ και προβλέπει δυνατότητα χρονομεριστικής μίσθωσης σε σύνθετο κατάλυμα.
Επίσης, εισάγει την κατηγορία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας δηλαδή, μονάδων 4 και 5 αστέρων εντός σχεδίων πόλεων και οικισμών με δυνατότητα μεταβίβασης κατά κυριότητα ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τμημάτων τους σε τρίτους. Παράλληλα, προωθεί ρυθμίσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να προσαρμοσθεί προς το θεσμικό πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Προβλέπει τη δυνατότητα λειτουργικής τακτοποίησης των τουριστικών λιμένων και επιτρέπει την λειτουργία τις Κυριακές των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται εντός της χερσαίας ζώνης τους.
Τουριστικά λεωφορεία
Απελευθερώνει την πρόσβαση και άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας για την κυκλοφορία ειδικού τουριστικού λεωφορείου. Παρέχει τη δυνατότητα ενοικίασης οχημάτων 9 θέσεων τύπου μίνι μπας με οδηγό και ενισχύει τη προστασία κατόχων και δυνητικών αγοραστών χρονομεριδίων. Επίσης, προβλέπει ειδικότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την υποχρέωση για υλοποίηση έργων υποδομών ενός τουριστικού χωριού προ της μεταβίβασης δικαιωμάτων επί της εκτάσεώς του. Εξάλλου, παρέχει τη δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων σε μικρά νησιά και ορεινές περιοχές που δυσκολεύονται να επενδύσουν σε εργασίες αναβάθμισης των υποδομών τους ώστε να πληρούν τα κριτήρια απόκτησης σήματος λειτουργίας να κατατάσσονται στην κατηγορία των 2 κλειδιών.
Υπηρεσία μιας Στάσης για μεγάλες επενδύσεις
Το Σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στο υπουργείο Τουρισμού. Η Υπηρεσία θα λειτουργεί ως γραφείο μιας Στάσης στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων. Σε χώρες όπου δεν υπάρχει γραφείο εξωτερικού του ΕΟΤ αλλά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την προσέλκυση τουριστών δημιουργούνται στις πρεσβείες θέσεις τουριστικών εντεταλμένων. Επίσης, δημιουργείται Παρατηρητήριο Τουρισμού, ειδική συντονιστική επιτροπή υπό την υπουργό Τουρισμού με συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου και Γ. Γ. άλλων συναρμόδιων υπουργείων με σκοπό τον συντονισμό των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων στον τομέα του τουρισμού και επιτροπή διαχείρισης κρίσεων.
Δηλώσεις Κεφαλογιάννη
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανάκαμψη και ο ελληνικός τουρισμός είναι "αισθητά βελτιωμένος" σε σχέση με την περσινή χρονιά, δήλωσε στο CNN η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νέα Υόρκη.
H υπουργός είχε την Παρασκευή σημαντικές συναντήσεις με την ηγεσία της Air Canada Rouge, της Air Transat και της Canadian Tourism Commission στην προσπάθειά της να προωθήσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας στην καναδική αγορά.
Πηγή: Καθημερινή