Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Συμμετοχή των Κυκλάδων στο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου «Ελληνικό πρωινό» με γεννήματα της κυκλαδικής γης 11-6-13

Με στόχο την προώθηση και την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία, προχωρά με ταχείς ρυθμούς από την έναρξη κιόλας της τουρι...

Με στόχο την προώθηση και την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία, προχωρά με ταχείς ρυθμούς από την έναρξη κιόλας της τουριστικής περιόδου, η υλοποίηση του προγράμματος «Ελληνικό πρωινό» που έχει σχεδιαστεί από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).

Ήδη στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία των Κυκλάδων, σε Αμοργό, Κέα, Άνδρο, Ίο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σαντορίνη επιδιώκοντας την ένταξη της γαστρονομίας στην καθημερινότητα του ξενοδοχείου αλλά και τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος των νησιών, μέσω της δημιουργίας μιας ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας βασισμένης στα προϊόντα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κάθε τόπου.

Από τη γη των Κυκλάδων στο πρώτο γεύμα της ημέρας

Οι ειδικοί επιμένουν ότι το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας έχοντας ανυπολόγιστα θετικά οφέλη για τον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, περίπου οι μισοί Έλληνες παραλείπουν στην καθημερινότητά τους το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ένα καλό πρωινό είναι υπεύθυνο για την εξισορρόπηση του οργανισμού και την εκκίνηση του μεταβολισμού, ενώ δυναμώνει τον οργανισμό προστατεύοντάς τον από ιώσεις ή κρυολογήματα και βελτιώνει τη μνήμη. Πόσω δε μάλλον, αν αυτό το πρωινό αποτελείται από αγνά προϊόντα της κυκλαδίτικης γης. Παξιμάδια, ονομαστά τυριά των Κυκλάδων, άνυδρες ποικιλίες λαχανικών και άγρια χορταρικά, ελιές, όσπρια, σταφύλι, αφεψήματα βοτάνων, λουκούμια, παστέλι ή αμυγδαλωτά συνθέτουν, μαζί με πολλά άλλα προϊόντα, τη γαστρονομική κυκλαδίτικη παλέτα, θυμίζοντας στους επισκέπτες ότι στην καρδιά του Αιγαίου πελάγους οι αγνές πρώτες ύλες συνδυάζονται μεταξύ τους με φαντασία και δημιουργικότητα, οδηγώντας στην παρασκευή γευστικών και θρεπτικών πρωινών συνταγών.

Η φιλοσοφία του «Ελληνικού Πρωινού»

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πίττα, υπεύθυνο του προγράμματος, η απόφαση του ΞΕΕ να προσεγγίσει όσο πιο δημιουργικά αλλά και ρεαλιστικά την εφαρμογή του ελληνικού πρωινού, αποσκοπεί στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας ως έναν από τους πιο καθοριστικούς και αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού. Υπ’ αυτήν την έννοια, στόχος του προγράμματος είναι το «ελληνικό πρωινό» να αποτελέσει τμήμα της «γαστρονομικής διπλωματίας», να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ξενοδοχειακό προϊόν αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες των ξενοδοχείων να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα.

Το «Ελληνικό πρωινό» είναι δυνατόν να διαμορφώσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα για κάθε τόπο, μέσω της οποίας μπορεί να διαφοροποιηθεί αλλά και να επιβιώσει τουριστικά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης του τουρισμού.

Στόχος του ΞΕΕ είναι σύντομα το ελληνικό πρωινό να υιοθετηθεί από όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, ανεξαρτήτως κατηγορίας και περιοχής, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει το καθένα, και να μην περιοριστεί μόνο στα ελάχιστα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών.

Τοπικά Σύμφωνα ελληνικού πρωινού

Στους κεντρικούς στόχους του προγράμματος του ΞΕΕ συγκαταλέγεται η προώθηση της τοπικής συνεργασίας ξενοδόχων με τους παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων, που μακροπρόθεσμα αναμένεται πως θα προσθέσει κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτόν ήδη συγκροτούνται τα «Τοπικά Σύμφωνα Ελληνικού Πρωινού» με στόχο να έλθουν κοντά αγαθά, υπηρεσίες, άνθρωποι και η συσσωρευμένη γνώση κάθε τόπου, λειτουργώντας ως εργαλείο παραγωγής σχέσεων.

Τα τοπικά σύμφωνα θεωρούνται ως το «βαρύ πυροβολικό» της παρέμβασης του ΞΕΕ, καθώς, αφού γίνει το πρώτο βήμα σε κάθε περιοχή, με την παρουσίαση ενός προσχεδίου του χαρτοφυλακίου της, στη συνέχεια γίνεται αντικείμενο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Ξενοδόχοι, παραγωγοί, αγρότες, βιοτέχνες, μάγειροι, δημοσιογράφοι, λέσχες γαστρονομίας, τοπική αυτοδιοίκηση, εμπορικά επιμελητήρια κ.ά., εμπλέκονται στο πρόγραμμα υπό από την καθοδήγηση του ΞΕΕ και της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. Στις Κυκλάδες ήδη τέτοια σύμφωνα έχουν συγκροτηθεί σε Νάξο και Θήρα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα νησιά. Ταυτόχρονα έχει ολοκληρωθεί το «χαρτοφυλάκιο» για το ελληνικό πρωινό της Μυκόνου, το οποίο θα ενταχθεί στο τοπικό σύμφωνο του νησιού.

Οι διακρίσεις των Κυκλάδων

Δεκατέσσερα ξενοδοχεία από εννέα νησιά των Κυκλάδων λαμβάνουν τη διάκριση στην εκδήλωση βράβευσης του “Ελληνικού Πρωινού”.

Πρωταγωνιστές είναι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αμοργού, της Μυκόνου, της Ίου, της Πάρου, της Κέας, της Μήλου, της Νάξου, της Σαντορίνης και της Άνδρου.

Η επιχείρηση La Perla Villas στην Οία της Σαντορίνης, προσφέρει στο πρωινό γεύμα, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από φούρνο της περιοχής δίνοντας έμφαση σε φρέσκα τυροπιτάκια και μηλοπιτάκια. Το Vedema Resort της Σαντορίνης, προβάλλοντας το κυκλαδίτικο στοιχείο, σερβίρει στο πρωινό του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνει βότανα αυτοφυή για ροφήματα αλλά και ντοματίνια από την τοπική παραγωγή του νησιού. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Villa Renos στην άκρη της Καλντέρας, προσφέρει τοπικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής. Στα Φηρά, στο Aressana Spa Hotel & Suites τον μπουφέ κοσμούν πολλά τοπικά προϊόντα του νησιού όπως το χλωρό τυρί, το απόχτι και τα αρσενικά σύκα που προσφέρονται σαν μαρμελάδα. Επίσης, στο Heliotopos Hotel στο Ημεροβίγλι στο ελληνικό πρωινό έχει επάξια τη θέση της η σαντορινιά φάβα με την κάππαρη.

Στην Κέα στον μπουφέ του ξενοδοχείου Karthea συναντά κανείς μέλι τζιώτικο αλλά και φρούτα εποχής από το ιδιόκτητο περιβόλι, ενώ στο Portiani Hotel στη Μήλο σερβίρεται η παραδοσιακή μελόπιτα, τα τοπικά τυριά και η ιδιαίτερη καρπουζόπιτα.

Στο Swiss Home Hotel στην Πάρο πρωταγωνιστούν οι πίτες με φρέσκα χορταρικά, αλλά και τα ντόπια τυριά και τέλος, στο χωριό Λεύκες στο ξενοδοχείο Lefkes Village δοκιμάζει κανείς παραδοσιακό ψωμί και γευστικότατα κουλουράκια με μούστο, κανέλα, μαστίχα και σουσάμι.

Ταξιδεύοντας μέχρι την Αμοργό, στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, ο επισκέπτης δοκιμάζει παραδοσικό ζυμωτό ψωμί, κουλουράκια κανέλας, λαχανικά βιολογικής προέλευσης, από τον κήπο του ξενοδοχείου, αλλά και φαβατοκεφτέδες και ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Στην Ίο στο Liostasi Ios Hotel & Spa, οι τουρίστες απολαμβάνουν την παραδοσιακή πρασόπιτα και φυσικά το ξινοτύρι. Στο Μπατσί της Άνδρου και συγκεκριμένα στο Krinos Suites Hotel προσφέρεται μία σειρά από παραδοσιακά τυριά όπως βολάκι, πετρωτή και κοπανιστή ενώ στο Archipelagos Hotel στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου στο προσκήνιο βρίσκονται η λούζα, η κοπανιστή αλλά και η τυρόπιτα με τυροβολιά. Στη Χώρα της Νάξου στο Renetta Hotel προτιμώνται όλα τα παραδοσιακά προϊόντα και περισσότερο τα γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού.