Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ενημέρωση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Εθελοντές της Γνώσης’ (‘The Knowledge Volunteers’)

Ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών εκπαιδευτών διαφορετικών ηλικιών σχετικά με τις νέες τεχνολογ...


Ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών εκπαιδευτών διαφορετικών ηλικιών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες. Το βασικό αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού είναι η δημιουργία διδακτικών εργαλείων για την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η διεξαγωγή του προγράμματος είναι μια δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχή φορέων από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Διαγενεακής Αλληλεγγύης, που ήταν το 2012. Η Ελλάδα, σε αυτό το πρόγραμμα, εκπροσωπείται από το φορέα «50και Ελλάς».
Ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός «50και Ελλάς» στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα, σε μια κοινωνία ισότητας και μέσα από δραστηριότητες που αφορούν σε όλους τους τομείς της ζωής.   

Η Τήνος συμμετείχε στα πλαίσια αποκέντρωσης του προγράμματος από την Αθήνα στην επαρχία. Το πρόγραμμα στο νησί άρχισε το Μάρτιο του 2012. Οι φορείς από την Τήνο που συνέβαλαν καταλυτικά στη διεξαγωγή του προγράμματος ‘Εθελοντές της Γνώσης’ ήταν:
  • O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου, με το Δ.Σ εκείνης της χρονιάς, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν και ήρθαν σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του Σχολείου, στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν σημαντικά κατά την υλοποίηση του, ως συνεχή παροχή υπηρεσιών, καθώς και ως παρουσίες.
  • Οι Διευθυντές και το Εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων:  
    • 1ο Δημοτικό
    • 2ο Δημοτικό
    • Γυμνάσιο
  • Ο Δήμος Τήνου, μέσω του Δημάρχου κ. Κροντηρά και αρμόδιων υπαλλήλων.
Επίσης, για την σωστή υλοποίηση του προγράμματος δραστηριοποιήθηκαν σε εθελοντικό επίπεδο γονείς των παιδιών, καθώς και ιδιώτες, όπως ο κ. Μιχάλης Σανταμούρης, προσφέροντας τεχνογνωσία και αμεσότητα στα διάφορα θέματα που παρουσιάζονταν.
Τα άτομα που συμμετείχαν, ως εκπαιδευτές, ήταν μαθητές της σχολικής χρονιάς 2011-2012, στην Έκτη Δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου και στην Πρώτης Γυμνασίου. Οι εκπαιδευτές που συνέχισαν και μέχρι τις αρχές του 2013, οπότε και ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα, ήταν πια μαθητές Α΄και Β΄ Γυμνασίου αντίστοιχα. Σύνολο:15 εκπαιδευτές.
Τα άτομα που συμμετείχαν, ως εκπαιδευόμενοι, ήταν κάτοικοι της Τήνου, άνω των 50 ετών, έως και 77 ετών. Σύνολο: 18 εκπαιδευόμενοι.
Γενικά, τα μαθήματα ήταν για 8 εβδομάδες, 2 φορές την εβδομάδα για 2 ώρες (πρωί ή απόγευμα).
Προς το τέλος των μαθημάτων και μάλιστα κατά τη νέα σχολική χρονιά (2012-2013) σημειώθηκαν κάποιες απουσίες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, λόγω κάποιων υποχρεώσεων η και προτεραιοτήτων που είχαν προκύψει.
Τα μαθήματα γίνονταν με την παρουσία επαγγελματία εκπαιδευτή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ως καθοδηγητής, και με την επίβλεψη μέλους της 50και Ελλάς.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων (28 Σεπτεμβρίου έως και 1η Οκτωβρίου, οι οποίες συνδιοργανώθηκαν από το Δημοτικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Τήνου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και το Σύλλογο Γυναικών Τήνου, το πρόγραμμα ‘Εθελοντές της Γνώσης’ παρουσιάστηκε στο ΙΤΗΠ με τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους να συμμετέχουν σε ένα αυτοσχέδιο θεατρικό δρώμενο. Τις ίδιες ημέρες οι εκπαιδευτές (μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου) βραβεύτηκαν και τους προσφέρθηκε γεύμα και διασκέδαση στο χώρο του ΚΑΠΗ παρουσία των εκπαιδευόμενων μαθητών τους (ηλικιωμένα άτομα) με τα οποία ήδη είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις.
Γενικά, το πρόγραμμα ‘έτρεξε’ καλά στην Τήνο και ίσως υπάρξει στο μέλλον συνέχεια από τους ήδη εκπαιδευόμενους σε άλλα άτομα της ηλικίας τους. Η συνέχεια βέβαια θα εξαρτηθεί από τη διάθεση χρημάτων.
Ως ιδιαίτερα σημαντικό θέμα φαίνεται να αναδεικνύεται η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους, όπου μέσα από τα γραφόμενα φαίνεται ξεκάθαρα η σχέση και η αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε μεταξύ των γενεών που συμμετείχαν σε όλη την παραπάνω διαδικασία.  
                                                                             Μαρία Σ. Δελατόλα- Παγανέλη
                                                                             Μέλος Δ.Σ. της 50και Ελλάς