Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ανάσταση στη Σπηλιά της περιφέρειας Κώμης Τήνου

Την  Πέμπτη  του  Πάσχα  9 Μαΐου 2013,  όπως   τηρείται   από   πολύ  παλιά , "Αν έστησαν "  στη  Σπηλιά της περιφέρειας Κώμη...


Την Πέμπτη του Πάσχα 9 Μαΐου 2013, όπως τηρείται από πολύ παλιά, "Ανέστησαν" στη Σπηλιά της περιφέρειας Κώμης Τήνου, στην πρώην ενοριακή εκκλησία του οικισμού Σπηλιάς. Την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τέλεσαν ο εφημέριος Κώμης π. Δημήτρης Δαλέζιος και ο εφημέριος Αγίου Νικολάου Χώρας Τήνου π. Μάρκος Γ. Φώσκολος. Συμμετείχαν στη Λειτουργία ενορίτες κυρίως της Κώμης, ετεροδημότες από την Αθήνα και ευλαβείς της Σπηλιώτισας από τη Χώρα Τήνου.
Η εκκλησία αυτή ήταν διπλού δόγματος, ανατολικού και δυτικού και περιέχει 2 κόγχες με την Παναγία, ανατολικού ρυθμού και ένα νεότερο αλτάριο στο κέντρο, δυτικού ρυθμού.
Ανήκει στην ενορία Αγίου Ιωάννη Κώμης Τήνου, από τον καιρό της μετανάστευσης των κατοίκων της περιοχής, προς την Κώμη κυρίως, και την παύση ως ενορίας.
Παλαιότερα κατά την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κάθε Πέμπτη του Πάσχα, οι ευλαβείς της Παναγίας, κάτοικοι της Κώμηςκαι άλλων γειτονικών χωριών έφερναν τα φαγητά τους και έτρωγαν στους γύρω από την εκκλησία υπαίθριους χώρους.
Φέτος, το Δ.Σ. του Συλλόγου Κώμης Περάστρας, Μοναστηρίων, προσφέρει κέρασμα.
Όπως μας πληροφόρησε ο ιστορικός ερευνητής π. Μάρκος Φώσκολος, με τη φροντίδα του Συλλόγου Κώμης, θα εκδώσουν βιβλίο σχετικό με την πρώην ενορία και χωριό της Σπηλιάς εντός του ερχομένου καλοκαιριού. 

Περισσότερες Φωτογραφίες Εδώ

Tiniaki.gr