Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ για τα εγκαίνια της Μονής Κεχροβουνίου στην Τήνο.

  Αν η πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου χαρακτηρίζεται από τα έθιμα και τις παραδόσεις, τη μουσική, τον χορό, τα τοπικά πανηγύρια,...


 
Αν η πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου χαρακτηρίζεται από τα έθιμα και τις παραδόσεις, τη μουσική, τον χορό, τα τοπικά πανηγύρια, τα μνημεία, την αρχιτεκτονική, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, τότε η Τήνος πρέπει να υπερηφανεύεται εκτός από όλα αυτά, την Παναγία της και τη Μονή Κεχροβουνίου.

Και αυτό γιατί πέραν του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί βασικό πλεονέκτημα της Τήνου, υπάρχει και ο πολιτιστικός πλούτος, όπως η Μονή με τους ήπιους τόνους και τη μικρή κλίμακα που κυριαρχούν παντού δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη μέσω της αρχιτεκτονικής αυτών των κτισμάτων να διαπιστώσει την αρμονική σχέση του χρήστη με το περιβάλλον και πως διατηρήθηκαν αναλλοίωτες οι αξίες στο πέρασμα των χρόνων να ανακαλύψει πάνω στα κτίσματα τα αποτυπώματα του κλίματος, της παράδοσης, των υλικών, την επιδεξιότητα του μάστορα, αλλά και την αλληλεξάρτηση του δομημένου περιβάλλοντος με τον τρόπο ζωής και της οικιστικής
μορφής και διαχείρισης.

Να εξηγήσει πώς διαμορφώθηκε μέσα στο χρόνο και το χώρο ένας τρόπος ζωής σε αξιοζήλευτο δέσιμο με το περιβάλλον, αποδεικνύοντας πως τα μοναστήρια, αν και δεν υπήρξαν προϊόν σχεδιασμού αλλά δυναμικής ανάπτυξης στη διάρκεια του χρόνου, σε συσχετισμό με τις  συνθήκες, τις λειτουργικές ανάγκες και τις δραστηριότητες των μοναχών  σε ένα περιβάλλον προστατευόμενο και ασφαλές, σεβάστηκαν το περιβάλλον ακόμα και όταν το ανάγλυφο και η κλίση του εδάφους ήταν αποτρεπτικά και τα υλικά ταπεινά.

Να διαπιστώσει πως οι διαφορετικές αρχιτεκτονικές εκφράσεις που παρατηρούνται στα μοναστήρια  ήταν αποτέλεσμα της προσαρμογής των υπαρχόντων υλικών δομής στις κλιματικές συνθήκες αλλά και την απόλυτη προσαρμογή των κατασκευών στο φυσικό περιβάλλον, να ανακαλύψει την αισθητική πληρότητα και λειτουργικότητα που μαζί με την οικοδομική αρτιότητα (δημιούργημα ανωνύμων μαστόρων) συνθέτουν την αιγαιοπελαγίτικη εκκλησιαστική  αρχιτεκτονική που σήμερα κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικά κεφάλαια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτός ο πλούτος που δεν είναι μόνο τα οικιστικά σύνολα, αλλά και ο τρόπος ζωής που δημιουργήθηκε μέσα και γύρω απ' αυτά, οι ήπιοι ρυθμοί, η μικρή κλίμακα, η ανθρώπινη διάσταση, η οντότητα και η ποιότητα, η ισορροπία, τα λιτά, τα απλά και αυτονόητα μαζί με την  ποιοτική ζωντανή  θρησκευτική παράδοση, εκφράζουν αξίες που απορρέουν από έναν τρόπο ζωής βαθιά ανθρώπινο Χριστιανικό  που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος.

Την έχει ανάγκη σήμερα ο κάτοικος και ο επισκέπτης της άχρονης ομορφιάς της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, γιατί αυτή ενσωματώνει τη ζωή στο χώρο με αξίες ηθικές και αισθητικές και κυρίως προσιτές και κατανοητές.

Αυτόν το αρχιτεκτονικό πλούτο στη Μονή Κεχροβουνίου αποφασίσαμε  να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Γι' αυτό σταθήκαμε αρωγοί στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης.
Μπήκαμε μπροστά σαν Περιφέρεια υλοποιήσαμε το έργο γιατί έτσι μόνο μπορούσε να διασφαλιστεί η ιστορική συνέχεια στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.
Θελήσαμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση και τον ανεπανόρθωτο εκφυλισμό αυτού του αρχιτεκτονικού οικοδομήματος λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψης.
Σήμερα μπορούμε όλοι να παινευτούμε πως διασώσαμε ένα ακόμη στολίδι της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
Τη Μονή Κεχροβουνίου, έναν χώρο σύμβολο της Χριστιανικής Ορθόδοξης Παράδοσης και του μοναστικού βίου, ανεξάντλητη πηγή πνευματικότητας και ιστορικής γνώσης.
 Ζωντανό μνημείο αδιατάραχτης συνέχειας αιώνων.

Κυρίες και κύριοι,

Νομίζω πως όλοι αναγνωρίζουμε πως συντελέστηκε ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης,, επανακατασκευής κατεστραμμένων τμημάτων της Μονής.
Οι αποκαταστάσεις κάνουν τα κτίσματα λειτουργικά και χρηστικά μιας και η Μονή, πέραν της πολιτισμικής αξίας, είναι και ταυτόχρονα χώρος μοναχικής ζωής και πνευματικών αξιών. 
Αποφύγαμε ακραίες αρχιτεκτονικές λύσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν νέες χρηστικές ανάγκες και διατηρήσαμε την αυθεντικότητα του κτιστού χώρου και αυτό γιατί είναι πολύ δύσκολο να προσαρμόσεις τις σύγχρονες ανάγκες σε έναν χώρο όπως η Μονή Κεχροβουνίου που είναι γεμάτος ιστορικές μνήμες.
Θέλω να συγχαρώ τους μελετητές και τους εργολήπτες για το έργο.
Τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες και τους επιβλέποντες μηχανικούς, τον περιφερειακό σύμβουλο της Τήνου τον Μάνθο Βίλλα, τον Δήμο Τήνου, μα πάνω από όλα τις χώρες που χρηματοδότησαν αυτό το έργο και τους λαούς που από το υστέρημά τους διέθεσαν τους πόρους.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δεσπότη μας Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο για το αμέριστο ενδιαφέρον του για την πορεία του έργου και τέλος την Ηγουμένη και τη μοναστική κοινότητα.