Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Λίγες σκέψεις από το Πάσχα στην Τήνο…

Την Μεγάλη Εβδομάδα γνωρίσαμε στην Τήνο την Άννα. Μια εξαιρετική κοπέλα, καλλιεργημένη με ήθος και ευπρέπεια . Ήλθε στην Τήνο με μι...


Την Μεγάλη Εβδομάδα γνωρίσαμε στην Τήνο την Άννα.
Μια εξαιρετική κοπέλα, καλλιεργημένη με ήθος και ευπρέπεια .
Ήλθε στην Τήνο με μια φίλη μας από το Παρίσι για να προσκυνήσει την Εικόνα της Μεγαλόχαρης και να περάσει το Πάσχα στο Νησί.
Μίλησε αρκετά με τη γυναίκα μου και μαζί μου και  την παρακάλεσα να μου γράψει για τον tiniakos.biz λίγα λόγια για το Πάσχα στην Τήνο.
Μου έδωσε το λόγο της τον οποίο και τήρησε.
Την ευχαριστώ πάρα πολύ και ελπίζω να χαρούμε και άλλα γραπτά της.
Ρένος Αθηναίος.

Γράφει η Άννα Μανωλά.
Πάσχα στην Τήνο… στην «νύφη των Κυκλάδων», στο νησί των ανέμων και των περίτεχνων περιστεριώνων…
Χριστός Ανέστη! Η ιερότητα των λέξεων μεταφέρεται από στόμα σε στόμα…
Ανάσταση είναι Αγάπη, είναι φλόγα τρεμάμενη που αντιστέκεται στο αιγαιοπελαγίτικο αεράκι που περιδιαβαίνοντας τις Κυκλάδες, αγκαλιάζει και χορεύει με τις φλογίτσες τωνκεριών, που πλήθος πιστών κρατά στην πλατεία της Χώρας της Τήνου.
Μεγάλη γιορτή για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που όπως θέλει ο ποιητής ποτέ δεν πεθαίνει… Οι Έλληνες παραμερίζουν τις δυσκολίες, δημιουργούν στιγμές χαράς, μέσα από την καθημερινότητά τους… η οικογένεια, οι ανθρώπινες σχέσεις, η συνάντηση με φίλους τα κόκκινα αυγά, τα ευωδιαστά τσουρέκια, τα περίτεχνα κουλουράκια, το αρνί και το λαχταριστό κοκορέτσι στις σούβλες και όλα τα υπέροχα πασχαλιάτικα εδέσματα, ηολάνθιστη πολύχρωμη φύση, συνθέτουν τον πίνακα αυτής της μεγάλης γιορτής…
Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση γιορτάστηκε και φέτος, σε αυτόν τον Άγιο τόπο, η πιο χαρμόσυνη εορταστική περίοδος του χρόνου, ξεχωρίζοντας για την ιδιαιτερότητα των εθίμων, προσελκύοντας πιστούς από κάθε γωνιάτης Ελλάδας, για να ζήσουν μια αλλιώτικη εμπειρία.
Πόλος έλξης όχι επωνύμων και κοσμικών, μα πονεμένων ψυχών που ανηφορίζουν προς τηνΜεγαλόχαρη προσμένοντας ένα θαύμα στο άγγιγμα της θαυματουργής εικόνας της.
Η απαράμιλλου κάλλους ομορφιά της, συμβαδίζει με την εξίσου μοναδικότητα εορτασμού του Άγιου Πάσχα. Αξίζει να σας αναφέρω τη βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής, κάτι πουειλικρινά με συγκλόνισε…  περίτεχνα ανθοστόλιστοι επιτάφιοι, συγκεντρώθηκαν σε μια εξέδρα, στο λιμάνι της Χώρας, όπου έψαλλαν τα εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου. Ενώ, όλοι οι επιτάφιοι επέστρεψαν στους ιερούς ναούς τους, ο Επιτάφιος του Ενοριακού Ναού ΑγίουΝικολάου με τον εφημέριό του, ακολουθούμενος και από πλήθος πιστών, προχώρησε προς μια παραθαλάσσια περιοχή, λίγο έξω από το λιμάνι, όπου οδηγούμενοι μέσα στη θάλασσα, μαζί έψαλλαν τρισάγιο, σε ανάμνηση όσων χάθηκαν για πάντα.
Και η αυλαία κλείνει, με τη γιορτή της «Αγάπης», που απλόχερα οι κάτοικοι της Τήνου σου προσφέρουν με λόγια και πράξεις, φεύγοντας από τον τόπο αυτόν ανάλαφροι από πίκρες και στενοχώριες, μα γεμάτοι από ελπίδα και προσμονή για το θαύμα, ότι «οι καλύτερεςημέρες έρχονται», λόγια, που κράτησα σαν επίλογο, από μια γλυκύτατη Κυρία…
Κάποιοι άνθρωποι, πραγματικό σε κερδίζουν χωρίς να κάνουν τίποτε το εντυπωσιακό… ειςτο επανιδείν…
Άννα Μανωλά
Tiniakos.biz