Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Με αφορμή το Σχόλιο του Γιάννη Γιαμπάνη για τα Κρουαζιερόπλοια

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΜΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ :                      Αγαπητοί φιλοι γειά σας.Μελετώντας τους π...


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΜΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ

:                     

Αγαπητοί φιλοι γειά σας.Μελετώντας τους προβληματισμούς σας που είναι εύλογοι,θάθελα να το κουβεντιάσουμε λίγο μιας και για δυο χρόνια από τον Μάρτιο του 2011 είμαι πρόεδρος του λιμενικού ταμείου.
Όταν ανέλαβα σας θυμίζω ότι το μέσα και το έξω λιμάνι ήταν επιεικά άθλια από όλες τις απόψεις.
Δεν ισχυρίζομαι ότι έκανα θαύματα, αλλά με πολλή δουλειά και μεράκι έκανα αρκετές παρεμβάσεις και σε επίπεδο υποδομών αλλά και επίπεδο λειτουργίας και αισθητικής.
Το πρώτο έργο μας ήταν η ανακατασκευή του κόκκινου φάρου στο μέσα λιμάνι γιατί τον βρήκα ετοιμόρροπο και με κάγκελα προστατευτικά γιατί ήταν επικίνδυνος για τους περαστικούς.
Τα επόμενα έργα μικρά και μεγάλα ήταν:Η ανακατασκευή της πλατείας πρίν την προβλήτα στο βίντσι μπροστά στο ξενοδοχείο του Γιάννη Κανακάρη.
Η ανακατασκευή του κρηπιδώματος ,μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ράμπας στο βίντσι.
Η κατασκευή πεζοδρόμιου με μάρμαρα, φωτιστικά και τοποθέτηση έτοιμων WC στην αριστερή πλευρά του δρόμου προς το γήπεδο
Η αισθητική παρέμβαση στην άθλια εικόνα της περιοχής των βόθρων και μηχανημάτων στο βίντσι.
Η παρέμβαση στην πλατεία Ελευθερίας , δίπλα στο Πολυμέριο, που είναι σε εξέλιξη.
Η δημιουργία στάσης  για τους συμπολίτες μας που επί χρόνια δεν είχαν καμιά προστασία.
Η κατασκευή λυόμενης μαρμάρινης ψαραγοράς για να αφαιρεθούν οι παράγκες.
Η αντικατάσταση των άθλιων κάγκελων, με ανοξείδωτα στην προβλήτα των SEA  TZET.
Η προστασία του χώρου αναμονής επιβατών από τον βοριά και του κανονιού της ΕΛΛΗΣ με ειδικό plexiglass.
Η δημιουργία στοιχειώδους πεζοδρομίου από το πρακτορείο Αλοίμονου μέχρι τον ΠΥΡΣΟ.
Στο ΕΞΩ ΛΙΜΑΝΙ πιστεύω, ότι δεδομένων των συνθηκών,κάναμε ένα μικρό θαύμα για τους αντικειμενικούς παρατηρητές.
Όσοι έχουν σχέση λόγω επαγγέλματος,πολίτες και λιμενικοί,αναγνώρισαν την θετική ΑΛΛΑΓΗ.
Και εξηγώ:Θυμάστε το ΧΑΟΣ που επικρατούσε; Αν ναι έχει καλώς, αλλά επειδή υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι δήθεν έξυπνοι αντιδραστικοί, θα μου επιτρέψετε να αναλύσω λίγο το ΧΑΟΣ.
Προηγούμενο σκηνικό:Ο προβλήτας ,που τώρα κατηγορείτε, ήταν γεμάτος ΜΠΛΟΚ και μπάζια .Ο χώρος που τώρα κάναμε parking απέναντι από τα στέγαστρα, γεμάτος μπάζια,  σίδερα μπετόν, μηχανήματα άχρηστα και περίπου μισό μέτρο πιο χαμηλά ώστε με κάθε βροχή να γίνεται λίμνη.Οι χώροι αναμονής επιβατών με τους ξύλινους υψηλούς φράκτες ανάμεσά τους μοιάζουν περισσότερο με χώρους συγκέντρωσης ατίθασων ΖΩΩΝ παρά πολιτισμένων ανθρώπων που μας επισκέπτονται.   
Ο χώρος λειτουργίας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών του λιμανού, με βάση κάποια προηγούμενη μελέτη που στοίχησε 14.000 ευρω,ήταν χώρος ΜΟΝΟ parking και οι ξενοδόχοι και όσοι νοικιάζουν δωμάτια, μαζί με τους ταξιδιώτες γίνονταν ένα μάτσο χάλια,με τους λιμενικούς να μην ξέρουν πώς να βάλλουν τάξη.
Στην πόρτα εξόδου των επισκεπτών δεν υπήρχε αρκετό φώς και ο οδηγός της συρόμενης πόρτας μόνιμα σηκωμένος και επικίνδυνος .Ο διάδρομος για να οδηγηθούν οι πεζοί προς την πόλη ήταν μόνο 2,5 μέτρα φάρδος με κάποια άθλια διαλυμένα μεταλλικά κολωνάκια που υποτίθεται όριζαν τον διάδρομο.
 Όταν έστριβαν στον δρόμο που οδηγεί στο μέσα λιμάνι συναντούσαν ένα μαρμάρινο πεζοδρόμιο γεμάτο παρκαρισμένα αυτοκίνητα και αφού κατάφερναν να φθάσουν μέχρι την στροφή για να περπατήσουν στην παραλία,τους περίμενε άλλη δοκιμασία γιατί μπροστά στα παραλιακά καταστήματα δεν υπήρχε κ’αν πεζοδρόμιο εκτός από μια κίτρινη μισοσβησμένη γραμμή και ανάμεσά τους αυτοκίνητα.
Σας περιγράφω την χαώδη κατάσταση που επικρατούσε, που σαν πολίτης και γω την βίωνα, για να σας τονίσω ότι σαν Νησί δεν θα σωθούμε μόνο από τα κρουαζιερόπλοια, που και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τα δούμε στο λιμάνι,ΑΛΛΑ από την γενική εικόνα και συμπεριφορά μας προς τους επισκέπτες μας.
Όταν, όπως σας είπα, ανέλαβα, παράλληλα με τις παρεμβάσεις στο μέσα λιμάνι, προσπαθήσαμε  να αναβαθμίσουμε και να ανατάξουμε την απελπιστική κατάσταση που σας περιέγραψα.
Πρώτα αναθέσαμε στον καθηγητή του πολυτεχνείου κ Ψαριανό Βασίλη την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία εφαρμόστηκε πέρυσι.
Σημειώνω και τον ευχαριστώ και δημόσια, ότι την δώρισε στην Τήνο, γιατί η συζυγός του είναι από τον Πάνορμο και αγαπά το Νησί μας.
Σε συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δημοπρατήσαμε την μεταφορά των μπλοκ σε χώρο που ενοικιάσαμε, 2.500 ευρώ το χρόνο,και αναφέρω το ποσόν γιατί πολλές τιμές ακούγονται,για να καθαρίσουμε τον προβλήτα αφού δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν,δυστυχώς.
Πιέσαμε τον εργολάβο,αφού είχε κηρυχθεί έκπτωτος, να πάρει ότι υλικά υπήρχαν στον χώρο που τώρα είναι parking και στην συνέχεια τον διαμορφώσαμε.
Από τις αρχές του 2011 αναθέσαμε μελέτες για την ανάπλαση των χώρων αναμονής επιβατών και wc.Δυστυχώς ακόμη να τελειώσουμε με τις μελέτες και τις εγκρίσεις από τρία υπουργεία.      
Eπίσεις για να μην σας κουράζω,από τις αρχές του2012 έχουν ανατεθεί οι παρά κάτω μελέτες: για τα χωμάτινα πρανή, την ασφαλτόστρωση του parking, την διαμόρφωση του προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια, τον φωτισμό του ίδιου προβλήτα και την τοποθέτηση pillars νερού και ρεύματος και στα δυο λιμάνια, την διαμόρφωση και ανάπλαση της πλατείας στην παλλάδα μπροστά στις καφετέριες, την ανάπλαση των δύο προβλητών στο μέσα λιμάνι ώστε να είναι στην χρήση των πολιτών και όχι parking.
Επίσης έχουμε αναθέσει ειδική μελέτη για την εκβάθυνση του μέσα λιμανιού και άλλη μελέτη σε λιμενολόγο για την επισκευή  των ζημιών υποθαλάσσια σε όλες τις προβλήτες και κρηπιδώματα στο έξω και μέσα λιμάνι
Θάθελα, επειδή πολλοί με ρωτούν,να σας πληροφορήσω ότι παρότι η μελέτη για το αλιευτικό καταφύγιο είχε προχωρήσει,σταμάτησε γιατί το υπουργείο περιβάλλοντος δεν δίνει άδεια αν δεν γίνει το λεγόμενο master plan,δηλαδή μελέτες που για να γίνουν και να εγκριθούν,χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια.
Και αυτό το ξεκινήσαμε αλλά δυστυχώς αργεί πολύ.
Τελειώνοντας θάθελα να σας διαβεβαιώσω ότι κάνω το παν για να βελτιώσουμε την εικόνα μας, ώστε οι επισκέπτες μας νάρχονται και να αναχωρούν ευχαριστημένοι, αλλά και εμείς να απολαμβάνουμε την όμορφη παραλία μας.Οσο για τα κρουαζιερόπλοια νάστε σίγουροι ότι κάνουμε το παν τόσο εμείς όσο και ο Δήμος.

    ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ