Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η Συντονιστική επιτροπή νησιωτικών Δήμων και Φορέων ενάντια στο μαρασμό των νησιών, ενάντια στο κλείσιμο των Δ.Ο.Υ.

Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 31/10 και 01/11 οι προγραμματισμένες συναντήσεις της αντιπροσωπείας δημάρχων, φορέων και εργαζομένων ...


Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 31/10 και 01/11 οι προγραμματισμένες συναντήσεις της αντιπροσωπείας δημάρχων, φορέων και εργαζομένων νησιωτικών δήμων όλης της ελληνικής επικράτειας. Την Τετάρτη 31/10/2012 στις 18:00 συναντήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών με τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Γ.Γ.Π.Σ. κ. Χ. Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Φ. Κουρμούσης καθώς και πολλά μέλη της. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία των Δημάρχων, είτε Αντιδημάρχων ή Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων οι παρακάτω Δήμοι: Άνδρου, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κέας, Κυθήρων, Λέρου, Λέσβου, Λήμνου, Μήλου, Μυκόνου, Παξών, Πάρου, Πόρου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Σκοπέλου, Σκύρου, Σπετσών και Τήνου. Παρευρέθησαν ακόμη αντιπρόσωποι τοπικών εμπορικών συλλόγων, συλλόγων λογιστών και άλλων φορέων των νησιωτικών περιοχών καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων των υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ.. Στην επιτροπή συμπαραστάθηκαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι), ο πολιτευτής Κυκλάδων με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ. Βασίλειος Παρασκευαϊδης και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. |Βασίλειος Κροκίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν απαντήθηκαν τα καίρια ερωτήματα των Δημάρχων και των φορέων, όσον αφορά τα κρίσιμα προβλήματα, που θα δημιουργηθούν με την κατάργηση και διακοπή λειτουργίας δεκάδων νησιωτικών Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 14/01/2013, αφού στην ουσία χιλιάδες νησιώτες, ζώντας τη δική τους Οδύσσεια, θα αναγκάζονται να μετακινούνται στις Δ.Ο.Υ. υποδοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Ο Γ.Γ.Π.Σ. κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 14/01/2012 το νέο σύστημα θα είναι σε πλήρη λειτουργία και δεν θα χρειάζεται κανένας νησιώτης να ταξιδεύει, αλλά και κανένας υπάλληλος δεν θα μετακινηθεί από τον τόπο του, ενώ πρόσθεσε πως αν δεν ισχύσει κάτι τέτοιο, ο ίδιος θα ζητήσει παράταση εφαρμογής της υπουργικής απόφασης. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, υπάρχουν ακόμη φορολογικά αντικείμενα, που δεν έχουν μηχανογραφηθεί (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές). Οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μεταφορά στην πλάτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της λειτουργίας των ΚΕΦ ή ΚΕΦΥ, τη στιγμή μάλιστα, που είναι παράνομο να αναλάβουν την κάλυψη δαπανών λειτουργίας γραφείων άλλου φορέα (εν προκειμένου του Υπουργείου Οικονομικών) και των οποίων η εύρυθμη λειτουργία για την εξυπηρέτηση των νησιωτών τίθεται εν αμφιβόλω. Οι ανησυχία των δημάρχων και των φορέων δεν μετριάστηκε, αλλά αντίθετα γιγαντώθηκε μετά τη συνάντηση και παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την ηγεσία της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, εξέφρασαν τις θέσεις τους, επιβεβαίωσαν τους φόβους τους για μηδενική εξυπηρέτηση των νησιωτών με το νέο σύστημα και εξασφάλισαν την υποστήριξη της Ομοσπονδίας στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις, που θα ακολουθήσουν.

Η Π.Ο.Ε. - Δ.Ο.Υ. μάλιστα δεσμεύτηκε για την έγγραφη παροχή όλων των στοιχείων, που απαιτούνται προκειμένου να καταφανεί, ότι η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία, ελλειπή πληροφόρηση και κακή εκτίμηση των δεδομένων, ιδιαίτερα σε βάρος των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. Την Πέμπτη 01/11/2012 δόθηκε συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των Δημάρχων με τη συμμετοχή της ΠΟΕ-ΔΟΥ σε αίθουσα, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την Ο.Τ.Ο.Ε. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε και σειρά επισκέψεων στη Βουλή. Η αντιπροσωπεία συνομίλησε με εκπροσώπους της Ν.Δ., του ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Ε.Κ.Μ., των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του Κ.Κ.Ε. Από όλα τα κόμματα εκφράστηκε η συμπαράσταση στον αγώνα των νησιωτών για τη διατήρηση των Δ.Ο.Υ., αφού ως ακρίτες και νησιώτες δικαιούνται ίσης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, ενώ αναγνωρίστηκε το δίκαιο αίτημα για την προστασία της νησιωτικότητας και η εθνική και στρατηγική αναγκαιότητα έκφρασης της εθνικής κυριαρχίας και παρουσίας της κεντρικής κυβέρνησης στα νησιά του Αιγαίου. Με το πέρας όλων των δραστηριοτήτων της, η αντιπροσωπεία των νησιωτικών Δήμων και Φορέων αποφάσισε και κοινοποίησε προς πάσα κατεύθυνση: Την εντατικοποίηση των κοινών δράσεων και κινητοποιήσεων Δημοτικών αρχών, φορέων, κατοίκων και εργαζομένων σε όλες τις νησιωτικές περιοχές και την επέκταση του δικτύου των συνεργαζόμενων Δήμων
Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την κατάργηση της υπουργικής απόφασης και την αναστολή εκτέλεσής της.