Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

O Ρ. Καραλής μας μιλάει για την Τήνο και το Έξωμερια Trail Race!

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι Κυκλάδες, και συγκεκριμένα το νησί της Τήνου, θα φιλοξενήσουν τον πρώτο τους αγώνα ορεινού τρεξίματος, το "...

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι Κυκλάδες, και συγκεκριμένα το νησί της Τήνου, θα φιλοξενήσουν τον πρώτο τους αγώνα ορεινού τρεξίματος, το "Έξωμερια Trail Race''. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Πανόρμου Τήνου, σε μια διαδρομή 20,5 χιλιομέτρων, η οποία διασχίζει μεγάλο μέρος του νησιού μέσα από πέτρινα καλντερίμια και χωμάτινα μονοπάτια που περνάνε από παραδοσιακά χωριά, μοναστήρια, ανεμόμυλους και ξωκλήσια, έχοντας την θέα του Αιγαίου και τις μυρωδιές του θυμαριού, της μέντας, του φασκόμηλου, της ρίγανης και της κάπαρης.


Ο αγώνας δεν έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ένα απλό αθλητικό γεγονός, αλλά ταυτόχρονα έχει σκοπό και την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τήνου. Για τον λόγο αυτό έχει οργανωθεί και ένα καινοτομικό πρόγραμμα εθελοντικού καθαρισμού των αιωνόβιων, χειροποίητων μονοπατιών του νησιού με τις πεζούλες και τις ξερολιθιές. 

Ο Ρόμπερτ Καραλής - υπεύθυνος διοργανωτικής ομάδας πολιτιστικού συλλόγου Πύργου-Πανόρμου Τήνου - στον οποίο ανήκε και η αρχική ιδέα για την πραγματοποίηση του “Έξωμερια Trail Race'', μας μιλάει για τον αγώνα και τις οργανωτικές και τεχνικές λεπτομέρειες του, το εθελοντικό πρόγραμμα του Ιουλίου, τον τρόπο που αγκαλιάζουν το γεγονός οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού, τις εκπλήξεις για τους αθλητές, τις παράλληλες εκδηλώσεις του αγώνα και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, στην συνέντευξη του στο Advendure.


[Advendure]: O  Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Πανόρμου Τήνου έχει όπως διαβάζουμε ήδη μια πολύ εντυπωσιακή παρουσία σε πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής του νησιού της Τήνου. Προχωράει τώρα και στην διοργάνωση αγώνα ορεινού τρεξίματος. Μίλησε μας λίγο για την έμπνευση που σας οδήγησε στην διοργάνωση του Έξωμερια Trail Race και για τους σκοπούς και το όραμα που έχετε για τον νέο αυτό αγώνα.

[Ρόμπερτ Καραλής]: Στους σκοπούς του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύργου Πανόρμου Τήνου είναι η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τα χειροποίητα μονοπάτια που στέκουν αγέρωχα στους αιώνες και η εγκατάλειψη τους τα τελευταία χρόνια ήταν και ένας προβληματισμός του Συλλόγου μας. Η ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών διαδρομών με το συνδυασμό ενός αθλητικού γεγονότος είχε ως αποτέλεσμα την διοργάνωση του 1ου  αγώνα ορεινού τρεξίματος με την επωνυμία "Εξωμερια Trail Race'' και του εθελοντικού προγράμματος καθαρισμού των μονοπατιών από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Πανόρμου Τήνου. Το όραμα μας είναι η ο αγώνας να σημάνει και την μοναδικότητα της διοργάνωσης  σε ένα ουτοπικό κυκλαδίτικο τοπίο, την καθιέρωση του και με το τέλος της διοργάνωσης οι αθλητές να έχουν μαγευτεί πραγματικά από  τις πολιτιστικές διαδρομές της περιοχής.



[Advendure]: Προσφέρεται η Τήνος για αγώνα trail running; Δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες για τα τεχνικά στοιχεία της διαδρομής και για τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι αθλητές που θα έρθουν για να τρέξουν τον αγώνα.

[Ρόμπερτ Καραλής]: Η Τήνος είναι ο ιδανικός προορισμός για αγώνα trail running! Το έδαφος της Τήνου είναι γενικά ορεινό με υψόμετρο που δεν ξεπερνά τα 729 μέτρα. Στο Εξωμερια Trail Race η μέγιστη υψομετρική διαφορά είναι 250 μετρα.  Δεν υπάρχουν δάση και μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το επικλινές του εδάφους στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, έτσι ώστε οι αγροί να παρουσιάζουν εικόνα μεγάλων σκαλοπατιών, τα λεγόμενα «πεζούλες» ή «χαλιά», που διαχωρίζονται από χαμηλούς μαντρότοιχους, τους τράφους από «ξερολιθιές». Γι' αυτό το χαρακτηριστικό της η Τήνος χαρακτηρίστηκε από τον Κ. Καστοριάδη ως «χειροποίητο νησί»! Οι Αθλητές που θα λάβουν μέρος στον αγώνα θα τρέξουν μια διαδρομή ιστορικής και πολιτιστικής αναδρομής περνώντας από 4 χώρια της Εξωμεριας, διπλά σε μνημεία της φύσης και του ανθρώπου! Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής αποτελείται από πέτρινα καλντερίμια με σκαλιά, ενώ ελάχιστα είναι τα χιλιόμετρα με χωματόδρομο ή άσφαλτο.




[Advendure]: Για τη διοργάνωση ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος χρειάζονται γνώσεις σε σχέση με πολλά ζητήματα, όπως η χάραξη της διαδρομής, η σωστή τοποθέτηση των σταθμών ανεφοδιασμού, τα χρονικά όρια εγκυρότητας και άλλα βασικά ζητήματα. Η οργανωτική ομάδα έχει εμπειρία από διοργάνωση αγώνων; Πως θα αντιμετωπίσετε αυτά τα βασικά ζητήματα;

[Ρόμπερτ Καραλής]: Ο αγώνας Έξωμερια Trail Race, διοργανώνεται για πρώτη φόρα από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου Πανόρμου, Τήνου! Η ιδέα ενός τέτοιου αγώνα ήρθε από το μέλος του συλλόγου μας, Ρόμπερτ Καραλή και υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Αμέσως συγκροτήθηκε ομάδα προετοιμασίας του Εθελοντικού Προγράμματος Ιουλίου με σκοπό το καθαρισμό των μονοπατιών της διαδρομής του αγώνα καθώς και ομάδα προετοιμασίας του αγώνα του Σεπτεμβρίου. Η προετοιμασία μιας τέτοιας διοργάνωσης είναι ομαδική υπόθεση και αντιμετωπίστηκε από όλους με την αντίστοιχη υπευθυνότητα! Με την πολυετή εμπειρία και συμμέτοχη του κ. Καραλή σε αγώνες δρόμου και βουνού, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε και να συνδυάσουμε το ορεινό τρέξιμο με τη φιλοξενία και τις διακοπές στη Τήνο! Θέλαμε η διαδρομή να είναι «ζωντανή»! Ο κάθε αθλητής να νιώθει τη φιλοξενία των κάτοικων της Εξωμεριας, ενώ ταυτόχρονα να τρέχει σε μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από την άγρια ομορφιά της! Κάθε σταθμός ανεφοδιασμού στη διαδρομή των 20,5 χλμ, έχει να πει και τη δική του ιστορία! Χωριά, μοναστήρια, ανεμόμυλοι και ξωκλήσια θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους αθλητές. Καμπάνες, χειροκροτήματα, σφυρίγματα και παραδοσιακοί «δυνατοί» ήχοι θα ακούγονται την ημέρα του αγώνα για μια ξεχωριστή εμπειρία!



[Advendure]: Όπως φαίνεται από τις πρώτες κιόλας φωτογραφίες - αλλά όπως άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε - το κυκλαδίτικο τοπίο είναι εντυπωσιακό. Δώσε μας μια εικόνα του φυσικού τοπίου που θα συναντήσουν οι δρομείς στην Τήνο.

[Ρόμπερτ Καραλής]: Ο τίτλος για το φυσικό τοπίο της Τήνου είναι «άγρια ομορφιά»! Ο δυνατός βοριάς, το ανοιχτό Αιγαίο και η έλλειψη δέντρων στη περιοχή διαμορφώνουν μια εικόνα που θα φάνταζε γυμνή. Τα πετρόχτιστα σκαλιά «πεζούλες» όμως μεταμορφώνουν το νησί σε ένα έργο τέχνης. Ένα πέτρινο έργο τέχνης! Το βλέμμα των αθλητών θα παρασυρθεί από τα εκατοντάδες πετρόχτιστα σκαλιά που σχηματίζουν τη Τήνο, αλλά οι μυρωδιές είναι αυτές που σαγηνεύουν! Θυμάρι, μέντα, φασκόμηλο, ρίγανη και κάπαρη διάσπαρτα σε κάθε χωράφι, σε κάθε καλντερίμι και μπαχτσέ.




[Advendure]: Ένα στοιχείο που μας εντυπωσίασε είναι το εθελοντικό πρόγραμμα που έχετε φτιάξει, με σκοπό να καθαριστούν και αποκαταστηθούν τα αρχαία και νεότερα μονοπάτια που περιλαμβάνονται στη διαδρομή του αγώνα. Πρωτοποριακή ενέργεια που σίγουρα δεν την έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα και θυμίζει λίγο κάποια προγράμματα Αγροτουριστικού περιεχομένου!  Δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες ώστε να καταλάβουμε ακριβώς πως θα λειτουργήσει και τι περιμένετε από αυτό.

[Ρόμπερτ Καραλής]: Για τη διοργάνωση του 1ου αγώνα Έξωμερια Trail Race, δημιουργήσαμε μια διαδρομή ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Από τα 20 χλμ της διαδρομής, τα 15 χλμ αποτελούνται από καλντερίμια εκατοντάδων ετών και δυστυχώς πολλά από αυτά έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για παρά πολλά χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η φύση να πάρει τον έλεγχο και να κλείσει τα καλντερίμια με θυμάρια, σκίνους, πικροδάφνες, καλαμιές και βάτους. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα, οι «πεζούλες» έχουν καταστραφεί και το πέρασμα κρίνεται επικίνδυνο. Με τη δημιουργία του Εθελοντικού Προγράμματος για το μήνα Ιουλίου, δίνουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, να έρθουν στη Τήνο για τις διακοπές τους, προσφέροντας τους δωρεάν διαμονή, διατροφή και τρόπους μετακίνησης στο νησί μας.

Το εθελοντικό πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθαρισμό και την συντήρηση των μονοπατιών του νησιού!Το εθελοντικό πρόγραμμα αποσκοπεί στον καθαρισμό και την συντήρηση των μονοπατιών του νησιού!

Το Δημοτικό Σχολειό του Πύργου θα λειτουργήσει ως Κέντρο Εθελοντισμού προσφέροντας τις εγκαταστάσεις του. Αίθουσες διδασκαλίας θα μετατραπούν σε χώρους διαμονής ενώ τα μπάνια θα εξοπλιστούν με χώρο για ντους. Θα κατασκευαστεί επίσης χώρος μικρού μαγειρείου και τραπεζαρίας. Για τη διατροφή των εθελοντών θα λειτουργήσει ο χώρος σίτισης των φοιτητών του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών στο Πύργο όπου κάθε εθελοντής θα έχει ένα δωρεάν γεύμα ημερησίως!

Η εθελοντική εργασία θα είναι καθημερινή και πρωινή! Κάθε εθελοντής έχει 3 συνεχόμενες ημέρες δουλειάς και μια ημέρα ρεπό. Η δουλειά διαρκεί 4-5 ώρες και αφορά το κλάδεμα, τσάπισμα και καθάρισμα των καλντερίμια. Σε συγκεκριμένα σημεία, Τηνιακοί τεχνίτες θα βοηθήσουν και θα εκπαιδεύσουν όποιον ενδιαφέρεται για την παλιά και παραδοσιακή τεχνική χτισίματος μιας «πεζούλας». Ο εθελοντισμός είναι μια συνεργασία μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται στα πλαίσια του προγράμματος. Διαμορφώνονται δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που θεωρούμε απαραίτητα σε μια εποχή που η νεολαία μας στρέφεται στους υπολογιστές και τα ψηφιακά παιχνίδια. Ο αγώνας της Έξωμεριας και το εθελοντικό πρόγραμμα καθαρισμού μονοπατιών θέλουμε να γίνει θεσμός για το τόπο μας και κάθε χρόνο να υποδεχόμαστε νέους και παλιούς φίλους και να παράγουμε πολιτιστικό και περιβαλλοντολογικό έργο!




[Advendure]: Πως πήγε η επίσκεψη σας στην Μήλο, όπου οργανώθηκε από τον Ε.Π.Ο.Σ Φυλής σε συνεννόηση με τον Δήμο Μήλου εθελοντικό πρόγραμμα με σκοπό το καθαρισμό/αποκατάσταση και σηματοδότηση καλντεριμιών;

[Ρόμπερτ Καραλής]: Με την ανακοίνωση του Εθελοντικού Προγράμματος καθαρισμού των καλντεριμιών στη Τήνο, ήρθαμε σε επαφή με τον ορειβατικό σύλλογο Ε.Π.Ο.Σ Φυλής με σκοπό τη συνεργασία και τη παροχή εθελοντικής βοήθειας. Αντί αυτού, η προσφορά του συλλόγου ήταν η παροχή της τεχνογνωσίας στη διοργάνωση και εργασία ενός εθελοντικού προγράμματος. Μας προσκάλεσαν στη Μήλο όπου ολόκληρο το νησί κινητοποιήθηκε και συνεργάστηκε για να φιλοξενήσει 45 εθελοντές του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής!

Η πρωτοβουλία του προγράμματος της Μήλου ήταν του τουριστικού γραφείου «Αθηνά» και σε συνεργασία με το Δήμο Μήλου, το σύνδεσμο Ξενοδόχων, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού και την ομάδα Εθελοντισμού Μήλου, μας βοήθησαν, μας εκπαίδευσαν, μας ξενάγησαν  και μας διασκέδασαν για 5 μέρες με όλα τα έξοδα μας πληρωμένα! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου Πανόρμου, εκπροσωπήθηκε από 3 μέλη που σε καθημερινή βάση εργαστήκαν εθελοντικά και με το χαμόγελο στα πρόσωπα βοήθησαν  στη διάνοιξη και το καθαρισμό αρχαίων και νέων μονοπατιών σε διάφορες περιοχές της Μήλου. Η εμπειρία ήταν μοναδική και είναι από τα σπουδαιότερα παραδείγματα συνεργασίας ενός τόπου και των κάτοικων του!



[Advendure]: Ένα από τα βασικά προβλήματα των αγώνων που γίνονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, και ιδιαίτερα σε νησιά ή ακριτικές περιοχές, είναι το συνολικό υψηλό κόστος συμμετοχής για τον αθλητή (μεταφορά, διαμονή κτλ…). Πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε, ώστε να δώσετε την ευκαιρία σε πολλούς αθλητές να επισκεφτούν την Τήνο και να τρέξουν στον αγώνα; Δώσε μας κάποιες πρώτες πληροφορίες για τις παροχές του αγώνα προς τους αθλητές.

[Ρόμπερτ Καραλής]: Σίγουρα το βασικότερο πρόβλημα σε έναν αγώνα εκτός Αθηνών είναι το κόστος μετακίνησης και διαμονής. Για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, η διοργάνωση του αγώνα θα συνεργαστεί με το πρακτορείο Running Greece. Το Running Greece είναι ένα πρακτορείο για αθλητές του εξωτερικού που επισκέπτονται τη χώρα μας για να λάβουν μέρος σε αθλητικές διοργανώσεις και αναλαμβάνει τη μετακίνηση, διαμονή και συμμέτοχη τους στον αγώνα! Φέτος και για πρώτη φορά, θα αναλάβει όλα τα ανώτερο για τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στον αγώνα Εξωμερια Trail Race. Διήμερα και τριήμερα πακέτα μετακίνησης και διαμονής θα αναρτηθούν στη σελίδα του Running Greece και κάθε αθλητής θα μπορεί να διαλέξει το τρόπο μετακίνησης και το χώρο διαμονής του, όλα με τη καλύτερη δυνατή τιμή. Κάθε επισκέπτης που θα κλείσει τη συμμέτοχη του μέσω του Running Greece θα έχει τη δυνατότητα όταν φτάσει στο λιμάνι της Τήνου, να επισκεφτεί τη Παναγιά της Τήνου καθώς και να απολαύσει μια ξενάγηση κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο χωρίο διαμονής του!

Εκτός από τη χρονομέτρηση του αγώνα, οι φωτογραφίες των αθλητών και του αγώνα θα διατεθούν δωρεάν στο internet 6 ημέρες μετά τον αγώνα. Με το τερματισμό του, κάθε αθλητής θα παραλάβει ένα μοναδικό και χειροποίητο μετάλλιο! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα έπαθλα του αγώνα θα είναι κατασκευασμένα από ντόπιους μαρμαρογλύπτες! 14 καλλιτέχνες έχουν αναλάβει τη κατασκευή ενός επάθλου ο καθένας, από μάρμαρο! Κάθε έπαθλο θα διαφέρει από το άλλο και θα αντιπροσωπεύει τη τεχνοτροπία και έκφραση του κάθε γλύπτη!



[Advendure]: Θα υπάρξουν και κάποιες παράλληλες δραστηριότητες αθλητικού, ψυχαγωγικού ή/και πολιτιστικού χαρακτήρα για τους αθλητές και τους συνοδούς τους;

[Ρόμπερτ Καραλής]: Με την έναρξη του αγώνα, η οποία θα δοθεί με έναν μοναδικά εκκωφαντικό τρόπο, οι αθλητές θα περάσουν τρέχοντας μέσα από το χωριό του Πύργου με κατεύθυνση τη κεντρική πλατεία του χωριού και τον υπέρ-αιωνόβιο πλάτανο της. Εκεί θα είναι συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι του Πύργου για να υποδεχτούν, χειροκροτήσουν και ενθαρρύνουν τους αθλητές! Κατά τη διάρκεια της διαδρομής κάτοικοι χωριών, αγρότες και κτηνοτρόφοι στα χωράφια τους, τουρίστες και διοργανωτές θα εμψυχώνουν τους αθλητές στη προσπάθεια τους! Παράλληλα στη κεντρική πλατεία του Πύργου θα διεξαχθούν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους! Με τη λήξη του αγώνα και το τερματισμό του τελευταίου αθλητή, ξεκινά γλέντι με φαγητό και ποτό προς τιμήν των αθλητών και με τη συμμέτοχη των εθελοντών, κάτοικων και διοργανωτών!




[Advendure]: Έχετε μέχρι στιγμής θετική ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία για τον αγώνα, αλλά και το εθελοντικό πρόγραμμα; Πως πάει η διαδικασία εξεύρεσης χορηγών τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο;

[Ρόμπερτ Καραλής]: Μέχρι στιγμής η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του συλλόγου μας και αυτό φαίνεται με την προσφορά εργασίας στο εθελοντικό πρόγραμμα καθώς και τη διάθεση χορηγίας σε ήδη ανάγκης του αγώνα. Ο Δήμος Τήνου άνοιξε το δρόμο με τη χορηγία εξοπλισμού για το εθελοντικό πρόγραμμα ενώ θα υπάρξει συνέχεια με την ανακοίνωση κι άλλων χορηγών για τη διοργάνωση του Έξωμερια Trail Race. Η διαδικασία εξεύρεσης χορηγών στη περιοχή της Τήνου είναι περιορισμένη αλλά πιστεύουμε ότι με το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει και τις παροχές προς τους αθλητές και επισκέπτες, δίνουμε τη δυνατότητα σε χορηγούς από όλη την Ελλάδα, να μας προσεγγίσουν και να μας βοηθήσουν στο έργο μας!



[Advendure]: Το καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος είναι πλέον γεμάτο αγώνες, σχεδόν ολόκληρη την περίοδο από την Άνοιξη μεχρι και τον Χειμώνα. Γιατί  προτιμήσατε τον Σεπτέμβριο για το Έξωμερια Trail Race και γιατί να επιλέξει κάποιος αθλητής να έρθει να τρέξει στην Τήνο;

[Ρόμπερτ Καραλής]: Η λέξη νησί για τον Έλληνα, συνήθως σημαίνει διακοπές! Ο συνδυασμός ενός ορεινού αγώνα με το κυκλαδίτικο νησί της Τήνου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άσκηση και διακοπές! Ο μηνάς Σεπτέμβρης προσφέρει καλό καιρό για έναν αγώνα, χωρίς υπερβολική ζέστη, το αεράκι των Κυκλάδων και φυσικά τη ζεστή πλέον θάλασσα! Οι αθλητές που θα έρθουν στο Έξωμερια Trail Race θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να κάνουν το μπάνιο τους σε μια από τις 4 παραλίες του Πανόρμου και να ξαπλώσουν στις αμμώδεις παραλίες τους!

Δημήτρης Τρουπής
Photo ©: Έξωμερια Trail Race

http://www.advendure.com/