Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τήνος Τολμάμε μαζί | Διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας!

Διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας και των υπηρεσιών υγείας στο νησί!   Αποδείξαμε έμπρακτα ότι ιεραρχούμ...

Διαρκής και ανυποχώρητος αγώνας για τη στήριξη του Κέντρου Υγείας και των υπηρεσιών υγείας στο νησί!
 Αποδείξαμε έμπρακτα ότι ιεραρχούμε την υγεία εκεί που οφείλουμε, υπερπηδώντας δεκάδες γραφειοκρατικά και άλλα, πάσης φύσεως, εμπόδια. Φτάσαμε να λειτουργούμε συμπληρωματικά σε ελλείψεις και ανεπάρκειες της κεντρικής Διοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άρα και ο Δήμος Τήνου, δεν έχει αρμοδιότητα και εξουσία να επέμβει άμεσα στη στελέχωση του Κέντρου Υγείας. Η κεντρική Διοίκηση αδιαφορεί και οι τοπικές κοινωνίες στέκονται ανήμπορες μπροστά στην αδιαφορία του κράτους των Αθηνών. Εκφράσαμε την αγανάκτησή μας με μαχητικό και διεκδικητικό τρόπο και καυτηριάσαμε έντονα την ολιγωρία της κεντρικής Διοίκησης.

Και είναι τουλάχιστον παράδοξο και αντιφατικό, τη στιγμή που ως Δήμος, υπό το γνωστό οικονομικό περιβάλλον, μεριμνούμε, αγωνιζόμαστε, πρωτοπορούμε και παρέχουμε βοήθεια σημαντική σε σοβαρά περιστατικά υγείας και ατυχήματα, την ίδια ώρα να στερούμαστε τις βασικές, τις πλέον αναγκαίες και στοιχειώδεις υποδομές, στο Κέντρο Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία και να έχουμε σημαντικές ελλείψεις σε ιατρούς και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση φαρμάκων. Ενώ δηλαδή  γίνονται από το Δήμο σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, η κεντρική Διοίκηση ανέχεται, με την αδράνειά της, την οπισθοδρόμηση και την απαξίωση των κοινωνιών μας.
Σε ό,τι ήταν δυνατό, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, δράσαμε άμεσα και συστηματικά για το Κέντρο Υγείας.
-          Μεριμνήσαμε για τη συντήρηση και καθαριότητα του κτιρίου
-          Διαθέσαμε υγειονομικό υλικό, αναλώσιμα υλικά, είδη καθαριότητας, γραφική ύλη και πετρέλαιο θέρμανσης
-          Διαθέσαμε πρόγραμμα τηλεϊατρικής για καρδιολογικά προβλήματα
-          Εγκαταστήσαμε νέα κλιματιστικά στο κτίριο
-         Παρείχαμε υπηρεσία διαδικτύου και υπολογιστές για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα Αγροτικά Ιατρεία της ενδοχώρας του νησιού, όπου δεν παρέχονταν από το Νοσοκομείο Σύρου
Δεν κηρύξαμε επανάσταση στο χώρο της Υγείας, εν μέσω οικονομικής λαίλαπας. Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, σταθήκαμε απέναντι στον κάθε αρμόδιο. Αγωνιστήκαμε για ό,τι θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών υγείας στο νησί. Θέσαμε και θέτουμε επανειλημμένως υπόψη του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων υπηρεσιών, τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Τήνου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιγοστό προσωπικό του. Ένα προσωπικό με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και αυταπάρνηση αλλά και με ανθρώπινα όρια. Κι όταν νοιώσαμε ότι η σειρά των κλιμακούμενων προσπαθειών μας, του 2013, δεν αποδίδει, φτάσαμε στην κορυφαία ενέργεια της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του Υπουργού Υγείας και κάθε συνυπεύθυνου λειτουργού των Υπηρεσιών της Υγείας, καυτηριάζοντας κατά μοναδικό πανελληνίως τρόπο, τους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης του Κέντρου Υγείας. Αυτά δεν τα λέγαμε μόνο εμείς ως Δήμος. Ηλθε να τα επιβεβαιώσει έγγραφα το Κ.Υ. Τήνου, με τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκεί, όταν η πατρίδα σου ομολογεί κίνδυνο για την ασφάλεια υγείας του πληθυσμού, δεν κάθεσαι να περιμένεις. Τουλάχιστον μηνύεις και τον αρμόδιο Υπουργό ακόμα, ώστε να έχει και την ευθύνη για ό,τι ήθελε συμβεί. Να αφυπνιστεί και να ασχοληθεί με το νησί, θυσιάζοντας αν χρειαστεί κάποια από τις πάμπολλες τηλεοπτικές του «υποχρεώσεις».
Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται  Αξίζει μόνο να λεχθεί ότι κι άλλα νησιά (και ηπειρωτικές μικρές πόλεις) ζήτησαν όλες τις σχετικές ενέργειες για να προχωρήσουν όπως και μεις.
Δείτε την αγωνιώδη προσπάθεια ενός Δήμου (αναρμόδιου κατά το νόμο), για να πετύχει το αυτονόητο:
● 20/1/2011: Έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας, για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας.
● 7/5/2011: Σύσκεψη στην Τήνο με τον Υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και το Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου και πάλι για το Κέντρο Υγείας.
● 31/5/2011 Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απαράδεκτη κατάσταση του Κέντρου Υγείας.
● 7/6/2011 Διαβίβαση τεχνικής έκθεσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για τη συντήρηση των Περιφερειακών Ιατρείων στην 2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου.
● 24/8/2011: Διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας για την αιφνίδια απομάκρυνση ιατρού γενικής ιατρικής
● 10/10/2011: Έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας για την υποστελέχωση του Ακτινολογικού Τμήματος του Κέντρου Υγείας.
● 10/1/2012: Έγγραφο στο Νοσοκομείο Σύρου για την έλλειψη Χειριστή Ακτινολόγου στο Κέντρο Υγείας.
● 18/1/2012: Αίτημα στο ΠΙΙΕΤ για κάλυψη θέσης Χειριστή Ακτινολόγου στο Κέντρο Υγείας
● 23/4/2013: Έγγραφο στον Υπουργό Υγείας, στην 2η ΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου και στο Νοσοκομείο Σύρου, για άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας.
● 8/5/2013: Έγγραφο στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, ως προς την ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό του Κέντρου Υγείας.
●17/7/2013: Καταδίκη ενέργειας Βουλευτή – Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής  για τον άκομψο και προκλητικό αποκλεισμό των Κυκλάδων, από τον «χάρτη της υγείας».
● 30/7/2013: Νέο έγγραφο – επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας για την απαράδεκτη κατάσταση υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας.
● 22/8/2013: Επιστολή στον Υπουργό Υγείας για τα ζητήματα παροχής φροντίδων υγείας στα νησιά και αίτημα διοργάνωσης ημερίδας για τα αναφερόμενα ζητήματα, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας.
● 25/9/2013 Επιστολή σφοδρής διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας, για την πλήρη εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας και των νησιωτών στη μοίρα τους.
● Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς του Δημάρχου Τήνου κατά του Υπουργού Υγείας και κάθε αρμοδίου, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω της οδυνηρής χειροτέρευσης της ήδη τραγικής κατάστασης του Κέντρου Υγείας Τήνου και των υπηρεσιών υγείας στο νησί γενικά, λόγω έλλειψης ιατρών, αγροτικών ιατρών, παθολόγου και επικείμενης παύσης συνταγογράφησης. Και όλα αυτά ομολογημένα, σε έγγραφο του Κέντρου Υγείας – παραίτηση Διευθύντριας και Υποδιευθύντριας λόγω των συνθηκών.
● 26/2/2014 Διαβίβαση στο Υπουργείο Υγείας, της δίκαιης και έντονης διαμαρτυρίας κατοίκων του Πύργου για την έλλειψη αγροτικού ιατρού.
●4/4/2014 Διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας, για τη διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων
Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι οι αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το νησί όπως του αξίζει και οι υπηρεσίες της υγείας να είναι αυτές που δικαιούμαστε ως Έλληνες.