Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ανοιξιάτικη προσευχή στην Τήνο | ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ | kathimerini.gr

Μια εικόνα από τα «μενίρ» του Βώλακα στην ενδοχώρα της Τήνου. (Φωτογραφία: Π. Μεράκος) Με την άνοιξη να είναι στο αποκορύφωμά της, η ...

Μια εικόνα από τα «μενίρ» του Βώλακα στην ενδοχώρα της Τήνου. (Φωτογραφία: Π. Μεράκος)
Με την άνοιξη να είναι στο αποκορύφωμά της, η Τήνος αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους προορισμούς γι’ αυτήν την περίοδο. Χωρίς την πολυκοσμία του καλοκαιριού και ειδικά του Αυγούστου, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε το νησί βήμα-βήμα.

Συνυφασμένο με τη Μεγαλόχαρη και τον θρησκευτικό τουρισμό, το νησί της Τήνου τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που έρχονται να ανακαλύψουν τα καλλιτεχνικά χωριά του Βορρά, τους παραδοσιακούς οικισμούς της ενδοχώρας και τις πανέμορφες παραλίες του Νότου. Δώρα της παράδοσης και της φύσης που χαρίζονται σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τη λιγότερο γνωστή όψη του αγαπημένου κυκλαδίτικου νησιού.
Πάσχα στην Τήνο
Δεν θα μπορούσε παρά να είναι γεμάτο συγκινήσεις το Πάσχα στο νησί που έχει ταυτιστεί με τη θρησκευτική πίστη στην Ελλάδα. Πλήθος κόσμου συρρέει για να γιορτάσει το Πάσχα. Ιδιαίτερη είναι η ατμόσφαιρα όταν το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτουν, αλλά και φέτος θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλους τους επιτάφιους να συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας. Αφού ακουστούν για λίγη ώρα οι ψαλμωδίες από όλες τις ενορίες μαζί, οι επιτάφιοι παίρνουν πάλι ο καθένας το δρόμο του. Ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου, πριν γυρίσει στο ναό, σταματάει σε κοντινή παραλία, όπου ο εφημέριος, ακολουθούμενος από τους πιστούς, προχωράει μέσα στη θάλασσα. Ο φλεγόμενος σταυρός και οι αναμμένοι πυρσοί δημιουργούν μια μοναδική, κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Μετάβαση
Με πλοίο της Blue Star Ferries (Τ/18130, www.bluestarferries.gr) κάθε μέρα πλην Κυριακής με ώρα αναχώρησης 07.35 και διάρκεια διαδρομής περίπου 5 ώρες. Δρομολόγια εκτελούνται και από τη Ραφήνα. Στα τέλη Απριλίου θα αρχίσουν να εκτελούν δρομολόγια και τα ταχύπλοα.
Διαμονή
Cavos Bungalows & Studios (Αγιος Σώστης, Τ/22830-24.224, www.cavostinos.com). Τα λευκά σπιτάκια του συγκροτήματος έχουν πολύχρωμα παραθυρόφυλλα και φοίνικες για σκιά. Τα 30 studios και διαμερίσματα έχουν θέα στη θάλασσα και λιτή παραδοσιακή διακόσμηση. Διαθέτει επίσης μπαρ, ταβέρνα, γυμναστήριο και το καλοκαίρι οργανωμένη παραλία με δωρεάν ξαπλώστρες.
Favie Suzanne (Αντωνίου Σώχου 22, Χώρα, Τ/22830-22.693, www.faviesuzanne.gr). Λειτουργεί από το 1968 και είναι πάντα μια καλή επιλογή στην πρωτεύουσα του νησιού. Η ανακαίνιση, που ολοκληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια, και η επέκταση με καινούργια πτέρυγα το κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό. Τα δωμάτια χωρίζονται σε standard, deluxe και executive και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.
Νηνεμία Suites (Κιόνια, Τ/22830-22.621, www.ninemia.eu). Το εκτυφλωτικό λευκό έρχεται σε αντίθεση με την πέτρα στο εξωτερικό των κτιρίων. Οι 20 ευρύχωρες σουίτες διαθέτουν κουζίνα, καθιστικό και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα ή στο βουνό.
Σταυροδρόμια (Τριπόταμος, Τ/22830-25.443, www.crossroadsinn.gr). Τρεις μοναδικοί χώροι αναπαλαιώθηκαν, εξοπλίστηκαν με αθόρυβες νέες τεχνολογίες και περιμένουν τους εκλεκτικούς επισκέπτες της Τήνου. Το Ανώγειο, το Παλαιό Πατητήρι και το Παλαιό Ρακιζιό βρίσκονται στον Τριπόταμο, 5 χλμ. από τη Χώρα. Πέτρινες θολωτές καμάρες, τζάκι, αντικείμενα αντίκες, αλλά και ενδοδαπέδια θέρμανση, ασύρματο Ιντερνετ και πλήρης οικιακός εξοπλισμός είναι στη διάθεσή σας.
Tinos Beach (Κιόνια, Τ/22830-22.626, www.tinosbeach.gr). Παραδοσιακή αρχιτεκτονική και θέα στη θάλασσα τα χαρακτηριστικά του. Ενδιαφέρουσα η διαμονή στον περιστεριώνα, που έχει διαμορφωθεί σε πολυτελές δωμάτιο. Διαθέτει επίσης πισίνα, μπαρ, εστιατόριο και οργανωμένη παραλία το καλοκαίρι.
Οναρ (Ν. Φώσκολου 7, Χώρα, Τ/22830-25.706, www.onar.eu). Βoutique ξενοδοχείο με δίκλινα δωμάτια και σουίτες, junior και superior. Χτισμένο με θέα στο παλιό λιμάνι, διαθέτει καλαίσθητα δωμάτια σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ. Κτιστοί καναπέδες και κρεβάτια, παράθυρα που βλέπουν τη θάλασσα και μια μικρή κουζίνα είναι μερικά από τα στοιχεία και τις ανέσεις των δωματίων.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com
Φαγητό
Pranzo Osteria Cafe (Ακτή Βασ. Κωνσταντίνου, Χώρα, Τ/22830-26.002). Ατμοσφαιρικό και με cozy ατμόσφαιρα, το Pranzo κέρδισε φανατικούς φίλους από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του. Ζουμερά φιλέτα, εμπνευσμένα σπαγκέτι και δημιουργικά ριζότο αποτελούν τις κυριότερες επιλογές του μενού.
Θαλασσάκι (Ορμος Υστερνίων, Τ/22830-31.366). Στον μικρό και ήσυχο όρμο στο βόρειο μέρος του νησιού, το Θαλασσάκι φημίζεται για τα δημιουργικά πιάτα του και την ειδυλλιακή τοποθεσία, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα. Ριζότο με γαρίδες, πένες με αυγοτάραχο, χταπόδι σαβόρι, καλαμάρι ψητό και πολλές ακόμη θαλασσινές γεύσεις.
Τσαμπιά (Κιόνια, Τ/22830-23142). Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στον εξώστη κάτω από την κληματαριά. Δοκιμάστε κατσικάκι στη γάστρα, μαγειρευτά, όπως φρικασέ και γεμιστά, αλλά και τα ψητά στα κάρβουνα.
Ταρσανάς (Βίντσι, Χώρα, Τ/22830-24.667). Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού, μακριά από την πολυκοσμία. Εδώ θα δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα ημέρας, όπως λαγό στιφάδο ή γεμιστή πάπια στο φούρνο. Εκεί όμως που ξεχωρίζει η κουζίνα του Ταρσανά είναι στα ψάρια και τα θαλασσινά.
Ντουάρ (Στενή, Τ/22830-41.231). Σε ένα μικρό χωριουδάκι της ενδοχώρας, το ταβερνάκι έχει γίνει γνωστό για τα ντόπια κρέατά του και τους χειροποίη τους μεζέδες. Παραγγείλτε συκώτι, παϊδάκια και λουκάνικο.
Τips
- Προσπεράστε τη Χώρα και οδηγήστε ανάμεσα στα χωριά της ενδοχώρας. Το νησί αριθμεί συνολικά 54 χωριά, πολλά από τα οποία είναι αρκετά παραδοσιακά και γραφικά.
- Το χωριό του Πύργου στα βόρεια θεωρείται το χωριό των καλλιτεχνών. Τόπος καταγωγής πολλών γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, το χωριό συνεχίζει την αιώνια σχέση του με την τέχνη του μαρμάρου αλλά και της ζωγραφικής.
- Στον Βώλακα αξίζει να αναζητήσετε (και να φωτογραφίσετε) τις μεγάλες γκρι πέτρες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία γύρω από το χωριό και οι οποίες μοιάζουν με μενίρ.