Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επιστολή Δημάρχου στον Υπουργό Υγείας για την διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες: 2283360125 e-mail : tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                                ...


ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Πληροφορίες: 2283360125
e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                

                                      Τήνος, 4/4/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή Δημάρχου στον Υπουργό Υγείας
για την διαθεσιμότητα των οδηγών ασθενοφόρων

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο Δήμαρχος στον Υπουργό Υγείας για το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο περιήλθαν οι οδηγοί ασθενοφόρων υγειονομικών μονάδων σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Κυριακή 30/3/2014, γεγονός που αφορά και το Κέντρο Υγείας Τήνου και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές των ασθενών. Παραθέτουμε την εν λόγω επιστολή:

«Προς:
1. Υπουργό Υγείας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κοιν.:
1. Υπουργό Εργασίας,  Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  & Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Βρούτση
2. Διοικητή 2ης ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου
κ. Ιωάννη Ευδοκιμίδη
3 Βουλευτές Κυκλάδων
κ. Νικόλαο Συρμαλένιο
κ. Παναγιώτη Ρήγα
4 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
Υπόψη Γενικής Γραμματέως
κ. Χριστιάνας Καλογήρου
5.Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου
Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων & Δωδεκανήσου
6 Γενικό Νοσοκομείο Σύρου
7 Κέντρο Υγείας Τήνου
Κε Υπουργέ
 Με το σχέδιο νόμου που ψηφίσθηκε και κατέστη νόμος του κράτους την Κυριακή 30-3-2014, εκτός των άλλων, περιήλθαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οι οδηγοί ασθενοφόρων των υγειονομικών μονάδων χωρίς διάκριση, παρά την ρητή δέσμευσή σας ότι οι όποιες διαθεσιμότητες δεν θα ίσχυαν για τους εργαζομένους του κλάδου υγείας, στα νησιά.
Η νησιωτικότητα, ως συνταγματική  επιταγή, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται κενό γράμμα του νόμου, οι δε οδηγοί των ασθενοφόρων με το «οριζόντιο» αυτό μέτρο της διαθεσιμότητας, προωθούνται σε μετακίνηση τους ως οδηγών στο ΕΚΑΒ.
Σας προειδοποιούμε σε ανύποπτο χρόνο ότι θα είναι μεγάλο το χάος, όσο και οι κίνδυνοι που θα προκύψουν για την υγεία των ασθενών, τόσο στα  Νοσοκομεία  όσο και στα Κέντρα Υγείας, από την στιγμή που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων.
Και αν με το «οριζόντιο» αυτό μέτρο ευελπιστείτε να ενισχύσετε το ΕΚΑΒ, είναι βέβαιο ότι ταυτόχρονα (παραλείποντας την εξαίρεση του νησιωτικού χώρου) θα δημιουργήσετε ιδιαίτερο πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των νησιωτικών υγειονομικών μονάδων, τουλάχιστον για τον ένα μήνα της διαθεσιμότητας, αφού η αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ στα νησιά καλύπτει (κι αυτό μετά δυσκολίας) μόνο τις επείγουσες μεταφορές ενώ οι μεταφορές ασθενών τις οποίες μέχρι τώρα κάλυπταν τα κατά τόπους ασθενοφόρα, «ανατίθενται» στους ίδιους τους ασθενείς (!), τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς την ευθύνη μεταφοράς τους με ίδια μέσα, εξέλιξη που μπορεί να αποβεί επιβαρυντικό ως και μοιραίο για την υγεία τους.
Στην Τήνο ειδικά, οι συμπολίτες μας θα στερηθούν τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν οι τέσσερις (4) οδηγοί ασθενοφόρων που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Περαιτέρω το επαγγελματικό μέλλον των τεσσάρων (4) αυτών ανθρώπων και συνακόλουθα των οικογενειών τους, κρίνεται αβέβαιο. Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι για έναν μήνα δεν υπάρχουν αντικαταστάτες όσων τεθούν στη διαθεσιμότητα.
Καταθέτουμε την εύλογη ανησυχία μας αλλά συνάμα διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε:
Πρώτον, να παραμείνουν και οι 4 οδηγοί ασθενοφόρων στην Τήνο και
Δεύτερον, στην περίπτωση που εφαρμοσθούν (αγνοώντας τόσο την δέσμευσή σας όσο και την ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης της νησιωτικής Ελλάδας) όσα διαλαμβάνονται στο προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, να ληφθεί μέριμνα κάλυψης των κενών που δημιουργούνται  στις βάρδιες για τον ένα μήνα της διαθεσιμότητας, αφού ληφθεί ειδικά υπόψη ότι πλησιάζουμε στο Πάσχα, που το νησί μας δέχεται πλήθος επισκεπτών.
Σας καλούμε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος που ανακύπτει και το απόλυτα βάσιμο και ρεαλιστικό του αιτήματός μας. Μην συντελείτε, διά της αδράνειάς σας, Κε Υπουργέ, στην οριστική διάλυση των υγειονομικών δομών στο νησί, αφήνοντας να σκεφθεί κανείς ότι θα μπορούσε ποτέ μια ανάλογη υπηρεσία να ανατεθεί και σε ιδιώτες…
Παρακαλούμε για την έγκαιρη και εύστοχη παρέμβασή σας για την επίλυση του ζητήματος που μας απασχολεί από την στιγμή που διαβάσαμε το περιεχόμενο του νέου –υπό δημοσίευση- νόμου.
Ο Δήμαρχος Τήνου 
 Παναγιώτης Κροντηράς»