Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Με εξέχουσα και δυναμική παρουσία η ΑΕΝ Πλοιάρχων Σύρου στο Συνέδριο Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο ναυτικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαρτίου, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. ...



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο ναυτικής εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Μαρτίου, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.
Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, ο Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Βουλευτής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κύριος Δρίτσας Θεόδωρος, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ καπτα Γιώργος Βλάχος, ο εφοπλιστής Παναγιώτης Τσάκος καθώς και ο κ. Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν αρκετοί ακόμα φορείς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, καθώς και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών.
Δυναμική παρουσία στο Συνέδριο είχε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού /Πλοιάρχων/ Σύρου, όπου παρακολούθησε την διημερίδα για την ναυτική εκπαίδευση με αντιπροσωπεία 9 σπουδαστών συνοδευόμενοι από τον Διοικητή, τον Αναπληρωτή Διευθυντή, και τρεις καθηγητές της Σχολής. Η Σχολή, παρακολουθώντας το σύνολο των εισηγήσεων, διαμόρφωσε τα συμπεράσματα από την έκβαση του Συνεδρίου, το οποίο θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την εξυγίανση και αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Εκφράστηκε η θέληση για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των Σχολών καθώς και των παρεχόμενων σε αυτές υπηρεσιών ενώ ειδική βαρύτητα δόθηκε στο θέμα των αναλυτικών προγραμμάτων.

Εμφανίζονται από αριστερά: Κων/νος Σουφλέρης (Τμηματάρχης ΔΕΚΝ-Α΄), Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Ευρυβιάδης Σαπουνάς (Τμηματάρχης ΔΕΚΝ-Β΄), Γεώργιος Λιμάκης, Μιχαήλ Τζιώτης, Δημήτριος Δραγώνας, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Νικόλαος Πολέμης (Διοικητής ΑΕΝ/ΣΥΡΟΥ), Πλοίαρχος Λ.Σ Αλέξανδρος Θεοφανόπουλος (Διευθυντής ΔΕΚΝ), Κων/νος Μανάφης (Σύμβουλος Εκδόσεων Ιδρύματος Ευγενίδου), Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου), Γεώργιος Χριστοφόρου, Γέωργιος Δούναβης (Αναπ/τής Διευθυντής ΑΕΝ/ΣΥΡΟΥ), Υποναύαρχος Λ.Σ Αχιλλέας Ματσάγγος (Επόπτης Ναυτικής Εκπαίδευσης), Νικόλαος Δημητριάδης, Ελένη Μπεναρδή, Ιωάννης Φραγκιάς (Καθηγητής Αγγλικής), Γεώργιος Ζεϊμπέκης, Ευάγγελος Τσινός, Μάριος-Ιωάννης Παπαδόπουλος
Στους χαιρετισμούς κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ευγενιδείου Ιδρύματος κύριος Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, αναφέρθηκε στην συμβολή του Ιδρύματος στην ναυτική εκπαίδευση και στις προσπάθειες που έγιναν για την ανάδειξη των προβλημάτων στις ΑΕΝ της χώρας. Παρουσία του Υπουργού Παιδείας, δήλωσε την στήριξη της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης με κάθε δυνατό μέσο. Με την σειρά του ο Υπουργός Παιδείας τόνισε για ακόμα μία φορά το γεγονός ότι η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής Οικονομίας.
Την ανάγκη για διαρκή εξυγίανση και τις προσπάθειες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με την θέληση του Υπουργείου να αναβαθμιστεί η δημόσια ναυτική εκπαίδευση.
Στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 25 εισηγήσεις από εκπροσώπους Σχολών, εταιρειών, σπουδαστών/στριων Α.Ε.Ν, και διαφόρων άλλων φορέων. Οι εισηγήσεις κινήθηκαν γύρω από τα αναλυτικά προγράμματα των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, και τις αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή πλέον, μετά και τις τροποποιήσεις της Διεθνούς Σύμβασης S.T.C.W (MANILA 2010). Συγχωνεύσεις μαθημάτων, προσθήκη νέων μαθημάτων καθώς και μείωση ωρών είναι οι τροποποιήσεις του προγράμματος καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών στις Α.Ε.Ν. Σημαντικότερη τροποποίηση είναι η σημαντική μείωση των διδακτικών ωρών του μαθήματος των Ναυτικών Αγγλικών ενώ το modelcourseτου Ι.Μ.Ο προβλέπει τις τριπλάσιες ώρες!
Σημαντική αναφορά έγινε και στο θέμα των ναυτοδιδασκάλων, οι οποίοι αποτελούν μία σημαντική έλλειψη στις ΑΕΝ, με άμεσο αποτέλεσμα την απουσία γνώσεων και εμπειριών γύρω από τη ναυτική τέχνη και την ναυτοσύνη μέσα στις σχολές. Σε αυτό έρχεται να συμπληρωθεί και ο ελάχιστος αριθμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στις σχολές με τους ωρομισθίους να αποτελούν την εύκολη λύση σε κάθε ακαδημαϊκό έτος, αλλά με καθυστερήσεις.
Ο αριθμός των εισακτέων και το θέμα της απορρόφησης από τις εταιρείες, βρέθηκε στην ατζέντα πολλών εκ των ομιλητών του συνεδρίου, με βασική ανησυχία αυτών να αποτελεί η μελλοντική εξέλιξη των σπουδαστών όταν αυτοί δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το 12μηνο της υποχρεωτικής θαλάσσιας υπηρεσίας ως δόκιμοι πλοίαρχοι. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι σημαντικός αριθμός σπουδαστών/στριων δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό ταξίδι στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε και γύρω από το θέμα της Ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης των σχολών και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους σπουδαστές, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής απολαμβάνουν μόνο οι σπουδαστές των ΑΕΝ Μακεδονίας, Ασπροπύργου και Κρήτης, ενώ ενέργειες για την δημιουργία των υπηρεσιών αυτών γίνονται αυτή την περίοδο και στις ΑΕΝ Σύρου και Χίου. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται το Mar Edue-class, πλατφόρμα υποστήριξης των μαθημάτων των σχολών, όπως το mystudies ή άλλες πλατφόρμες που υποστηρίζουν ηλεκτρονικά τα μαθήματα των Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι όλης της χώρας. Η δυνατότητα για την υποστήριξη αυτών των υπηρεσιών παρέχεται από τις υπηρεσίες του κράτους και είναι στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε Α.Ε.Ν για να τα δεχθεί και να τα υποστηρίξει προς διευκόλυνση τόσο των γραμματειών των σχολών, όσο και των σπουδαστών/στριων.
Η θέση της γυναίκας στα πλοία, ήταν ένα ακόμα θέμα που συζητήθηκε, με την εισήγηση σπουδάστριας από την Α.Ε.Ν Κρήτης. Η εισήγηση κινήθηκε γύρω από τις δυνατότητες των γυναικών στην υπηρεσία της θάλασσας και των πλοίων και στην ανάγκη να ξεπεραστεί η όποια αντίληψη θέτει την γυναίκα εκτός των πλοίων, και του κατά πολλούς ανδρικού αυτού ναυτικού επαγγέλματος.
Η δημιουργία ενός Ενιαίου κέντρου μετεκπαίδευσης των ναυτικών, χρηματοδοτούμενου από εφοπλιστές, ήταν επίσης ένα θέμα που απασχόλησε το συνέδριο με άμεσο αποτέλεσμα την πληρέστερη εκπαίδευση και κατάρτιση των ναυτικών.
Αποτέλεσμα των κλειστών θυρών για τους νέους είναι η μείωση των ενεργών αξιωματικών οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 11.000, την στιγμή που το έτος 2000 ήταν 18.000. Σε αυτό συνεισφέρει η μείωση των θέσεων εργασίας, αλλά και η μειωμένη εισαγωγή σπουδαστών στις ΑΕΝ. Χαρακτηριστικά, στις ΑΕΝ εισάγονται κάθε χρόνο περί τα 1.300 άτομα, την στιγμή που αίτηση εισαγωγής πραγματοποιούν 5.000! Παράλληλα με αυτό, η κατοχή του πτυχίου Αγγλικής Γλωσσομάθειας, τουλάχιστον επιπέδου Β2, ως προαπαιτούμενο δικαιολογητικό για την εισαγωγή στις Α.Ε.Ν είναι ένας παράγοντας που από εδώ και πέρα θα επηρεάσει σημαντικά την εισαγωγή των ενδιαφερομένων στις Α.Ε.Ν.
Τέλος, η αναβάθμιση του εγχειριδίου Κ.Ε.Π και της εκπαίδευσης επί του πλοίου, ήταν το αντικείμενο που απασχόλησε περισσότερο την τελευταία συνεδρία. Όπως εκτενώς αναφέρθηκε ο σπουδαστής και πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Σύρου, Τσινός Ευάγγελος, το Κ.Ε.Π πρέπει να αναβαθμιστεί και να αφαιρεθούν στοιχεία που δεν αντιπροσωπεύουν τις σύγχρονες τεχνολογίες επί του πλοίου καθώς και η πρότασή του για την εξ ολοκλήρου μετάφραση του ΚΕΠ 1 κατά 50% στα Αγγλικά καθώς και του ΚΕΠ 2 κατά 70%. Παράλληλα προτάθηκε και η ύπαρξη διαφορετικών εγχειριδίων για κάθε τύπο πλοίου, ιδίως για το ΚΕΠ 2, καθώς κρίνεται σημαντική η εν μέρει εξειδίκευση του σπουδαστή στο δεύτερο εκπαιδευτικό ταξίδι στον τύπο πλοίου που θα ακολουθήσει.

Γύρω από αυτό κινήθηκε επίσης και το θέμα της έκδοσης του εγχειριδίου ΚΕΠ στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, με σημαντικότερη δήλωση αυτή του κυρίου Μανάφη Κων/νου – Συμβούλου Εκδόσεων Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος στη λήξη του Συνεδρίου δήλωσε ότι η Αγγλική γλώσσα είναι απαραίτητη στα πλοία αλλά πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία μας, και να μην αφήσουμε την Ελληνική γλώσσα αλλά να πορευτούμε μαζί με αυτήν. Σε αυτό βάσισε και την πρότασή του προς την Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης για έκδοση δίγλωσσου εγχειριδίου Κ.Ε.Π.
Ως απόρροια των ανωτέρω, εκτιμάται ότι το Συνέδριο είχε μια θετική έκβαση που θα βοηθήσει στην εξυγίανση και αναβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς που αυτή περιλαμβάνει. Ήταν μια καλή αρχή για την καταγραφή των προβληματισμών και η εισήγηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης και αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης και της επ΄ έργω εκπαίδευσης στα πλοία.
Οι σύνεδροι σπουδαστές της ΑΕΝ/ Πλοιάρχων/ Σύρου:
Νικόλαος Δημητριάδης
Δημήτριος Δραγώνας
Γεώργιος Ζεϊμπέκης
Γεώργιος Λιμάκης
Ελένη Μπεναρδή
Μάριος-Ιωάννης Παπαδόπουλος
Μιχαήλ Τζιώτης
Ευάγγελος Τσινός – Πρόεδρος Συλλόγου Σπουδαστών ΑΕΝ/ΠΛ/Σύρου.
Γεώργιος Χριστοφόρου

Κείμενο: Νίκος Δημητριάδης για το arxipelagos.com
Πηγή : http://www.arxipelagos.com/