Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Πρωτοβουλία αγώνα ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα στη Νάξο

Η σύσταση πρωτοβουλίας αγώνα με τη φιλοδοξία της καθολικής συμμετοχής κατοίκων, συλλόγων και φορέων για να μην υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη ε...

Η σύσταση πρωτοβουλίας αγώνα με τη φιλοδοξία της καθολικής συμμετοχής κατοίκων, συλλόγων και φορέων για να μην υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νάξο, αποφασίστηκε κατά την ενημερωτική συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης μετά από πρωτοβουλία της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου.


Η ενημερωτική συζήτηση έγινε στην αίθουσα του Συλλόγου Κορωνιδιατών Χώρας Νάξου
Στη συζήτηση, πήραν μέρος κάτοικοι, μέλη της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου, ο πρόεδρος των Μελάνων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων από το Φιλώτι, το Κουρουνοχώρι, τη Μονή, μελισσοκόμοι, μέλη και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Πολίτες για τα Νησιά μας".

Όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση που έγινε, στη Νάξο, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν  30 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 69MW στις θέσεις: Βουρλά 7 και Ξυλόκαστρο 7, πάνω από τον Άγιο Θαλλέλαιο στην περιοχή των Μελάνων, 12 στην κορυφή Καβαλάρη, βορειοανατολικά της Αγιασού και 4 στη θέση Στρωτή, στο Κανάκι, σε περιοχές Natura όπου υπάρχουν σημαντικά υπό εξαφάνιση αρπακτικά όπως ο γυπαετός και ο σπιζαετός.

Επισημάνθηκε, ότι συνολικά η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε Τήνο, Άνδρο, Πάρο και Νάξο αφορά στην εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 218,5MW και ύψους 113 μέτρων, μαζί με το πτερύγιο. Μαζί με αυτές θα τοποθετηθούν υπόγεια και υποβρύχια δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης, μήκους 464,4χιλιομέτρων και θα κατασκευαστούν 7 υποσταθμοί.

Τονίστηκε, ότι θα υπάρξει συνεργασία για το συντονισμό κοινών ενεργειών και με τα υπόλοιπα νησιά.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, όπως έχει αποφασίσει θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης για τα αυγκεκριμένα αιολικά πάρκα.
Κατά την ενημερωτική συζήτηση αποφασίστηκε η στήριξη της προσφυγής στο ΣτΕ για το παραπάνω έργο που έχει αποφασίσει η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ακόμη, ότι το όλο θέμα ανάγεται στην πολιτική οικονομία και τα μεγάλα συμφέροντα των επιχειρηματιών, ενώ το όφελος, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες είναι μηδαμινό.



Ο επικεφαλής των Πολιτών για τα Νησιά μας, Βασίλης Βρούτσης, τόνισε. ότι το ζήτημα εντάσσεται στη γενικότερη προωθούμενη πολιική ιδιωτικοποίησης νευραλγικών τομέων, όπως είναι και οι υδάτινοι πόροι και πρέπει να δημιουργηθεί ευρύτερο μέτωπο αντίδρασης σε αυτήν την πολιτική.

Ήδη έχει συνταχθεί ενημερωτικό έντυπο, που συνυπογράφουν: Δράση Πολιτών Τήνου, Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Σύρου, Αυτόνομη κοιν. ομάδα “Ασπάλαθος” Πάρου, Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου.

Όπως αποφασίστηκε, μέσα από τη σύσταση πρωτοβουλίας αγώνα ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, θα είναι και η ενημέρωση των κατοίκων των χωριών της Νάξου και η κλιμάκωση του αγώνα.


Πηγή : http://www.naxos-news.gr/