Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Τα υδροπλάνα έρχονται όχι όμως για τις Κυκλάδες

Τα υδατοδρόμια έρχονται όχι όμως για τις Κυκλάδες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις ως τώρα εξελί...

ydroplano
Τα υδατοδρόμια έρχονται όχι όμως για τις Κυκλάδες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις ως τώρα εξελίξεις για τη δρομολόγηση υδροπλάνων.

Έπειτα από ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων - Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου - το νέο επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων και τη δρομολόγηση υδροπλάνων έχει ήδη ολοκληρωθεί με τον νέο νόμο 4146 ο οποίος ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2013 από τη Βουλή.

Ήδη αναρτήθηκε στο πρόγραμμα «Διαύγεια» η σχετική εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων σχετικά με τις οδηγίες, τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προϋποθέσεις που ορίζονται για την αδειοδότηση και μεταβίβαση αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων, αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο νόμος προβλέπει ότι απαιτούνται 65 εργάσιμες ημέρες, για να βγει μια άδεια από την ημέρα που θα υποβληθεί ο τεχνικός φάκελος στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Έχουν μείνει πίσω οι Κυκλάδες

Σήμερα πολλοί οργανισμοί λιμένος και λιμενικά ταμεία έχουν ζητήσει αδειοδότηση για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Πάντως, από τις Κυκλάδες μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει κινήσεις. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας έχει ζητήσει ήδη την αδειοδότηση τεσσάρων υδατοδρομίων τα οποία αφορούν την Κέρκυρα, τους Παξούς, την Ερείκουσα και τους Οθωνούς.

Επίσης άδεια για υδατοδρόμιο έχουν ζητήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου, ο οργανισμός Λιμένος Βόλου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Σκύρου, το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ρεθύμνου και το δημοτικό λιμενικό ταμείο Ζακύνθου.

Όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των υδατοδρομίων, οι οργανισμοί λιμένος θα μπορούν να προχωρήσουν σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση μισθώματος της χρήσης τους έπειτα από διαγωνισμό σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει την ανάλογη εμπειρία και γνώση.

Εντύπωση προκαλεί ότι από το νομό Κυκλάδων δεν υπάρχει κινητικότητα, ούτε έχουν γίνει οργανωμένα βήματα για τη δημιουργία υδατοδρομίων, παρά το γεγονός ότι τα υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό μέσο διασύνδεσης των νησιών με την Αττική και με άλλες περιοχές.

Πηγή : http://cyclades24.gr/