Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΠΝΟ: Ατομικές συμβάσεις ζήτησαν οι ακτοπλόοι

Ακαρπη απέβη η συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και αντικε...


Ακαρπη απέβη η συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και αντικείμενο την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σύμφωνα με στελέχη της ΠΝΟ, στη συνάντηση τέθηκε πρώτη φορά θέμα εφαρμογής ατομικών συμβάσεων εργασίας, μείωσης μισθών του ξενοδοχειακού προσωπικού κατά 15%, αλλά και μείωσης κατά το ήμισυ του ημερομισθίου σε όσους κάνουν αντικαταστάσεις. Η διοίκηση της ΠΝΟ απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις του ΣΕΕΝ.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογεώργος έκανε λόγο για «προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών». Οπως υποστήριξε, η κατάρρευση της ακτοπλοΐας, τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο καθεστώς της απελευθέρωσης, με τραγικές συνέπειες για τα νησιά και τους κατοίκους, καθώς έχουν συρρικνωθεί ο ακτοπλοϊκός στόλος και τα δρομολόγια, ενώ έχει καταργηθεί η 10μηνη λειτουργία και επάνδρωση των ακτοπλοϊκών πλοίων.
Ακόμη, ο κ. Νταλακογεώργος επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στο χώρο της ακτοπλοΐας, που θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά και στη ναυτική εργασία.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα και στην ποντοπόρο ναυτιλία, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τη διοίκηση της ΠΝΟ, εξέφρασε την πρόθεσή του να μην αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, καλώντας τους ναυτεργάτες να βρουν συμβιβαστική λύση με το ΣΕΕΝ.

Πηγή : http://www.enet.gr/