Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δημοτική κίνηση «ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ» Δελτίο Τύπου

«ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ»                                                                      Τήνος, 15 Φεβρουαρίου 2014      δημοτική κίν...«ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ»                                                                      Τήνος, 15 Φεβρουαρίου 2014
     δημοτική κίνηση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιδρύεται σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2014 στην Τήνο η δημοτική κίνηση «ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ» με στόχο την παρέμβασή της προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών και την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των επερχόμενων εκλογών του Μαΐου. Η κίνηση είναι ανεξάρτητη από κομματικές, συντεχνιακές, εκκλησιαστικές ή άλλες εξαρτήσεις. Για την διασφάλιση και της οικονομικής αυτοτέλειας τα μέλη και οι φίλοι της κίνησης θα καλύψουν τα έξοδα της κίνησης.

Η κίνηση αποτελείται από ισότιμα μέλη και οι αποφάσεις για την ανάδειξη των υποψηφίων και του επικεφαλής λαμβάνονται στην ολομέλεια της κίνησης που θα πραγματοποιείται τουλάχιστον ανά εβδομάδα. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές και δημόσιες. Η κίνηση ιδρύεται με αφετηρία τις παρακάτω αρχές:

1.       Συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση και τον έλεγχο της δημοτικής εξουσίας (συνελεύσεις χωριών – κοινοτήτων – γειτονιάς, τοπικά δημοψηφίσματα, καθιέρωση του θεσμού του συμμετοχικού προϋπολογισμού κ.α.) καθώς και στον καθορισμό των αναγκών αλλά και την προώθηση λύσεων. Έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή και δημιουργική παρουσία της νέας γενιάς σε όλες τις δημοτικές δραστηριότητες.
2.       Κοινωνική αλληλεγγύη σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες πολιτών ή μεμονωμένων ατόμων που βιώνουν ποικίλες μορφές δυσχέρειας (ανεργία, φτώχια, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, ρατσισμό).
3.       Πρόταξη του γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος σε βάρος των ιδιοτελών μεγάλων ή μικρών ιδιωτικών συμφερόντων και υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών από το ξεπούλημά τους και τη δωρεάν-απρόσκοπτη χρήση τους με δημοτική μέριμνα. Αποτροπή της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης κοινωφελών δημοτικών υπηρεσιών.
4.       Ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων που μας κατέστησαν πολίτες β’ κατηγορίας και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την οριστική τους αντιμετώπιση. Διεκδίκηση της εφαρμογής του συνταγματικού και ευρωπαϊκού κεκτημένου για την νησιωτικότητα (ακτοπλοϊκό, υγεία, παιδεία, υποδομές).
5.       Ενθάρρυνση, καθιέρωση και προβολή ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν όλες τις πτυχές της πλούσιας πολιτισμικής μας παράδοσης και κληρονομιάς.
6.       Προστασία του μοναδικού φυσικού τοπίου του νησιού μας και των οικισμών του νησιού μας. Διαφύλαξη ό,τι πολυτιμότερου μας χάρισε η τύχη, του να γεννηθούμε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Προώθηση ήπιας μορφής ανάπτυξης και δόμησης. Προστασία και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.
7.       Ενίσχυση κάθε προσπάθειας αειφόρου ανάπτυξης μέσω της πρωτογενούς παραγωγής με ολιστικό σχέδιο για την αναζωογόνηση των αγροτικών συνεταιρισμών με σκοπό την προώθηση των προϊόντων. Παράλληλα ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης των επαγγελματιών. Ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αγροτουρισμού (πολιτιστικές διαδρομές, αναρρίχηση, surfing κ.α.)
8.       Σχέδιο άμεσης πιστοποίησης ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών για την αύξηση της απορρόφησης πόρων και της υλοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων με ταυτόχρονη αποτροπή σπατάλης χρημάτων προς τρίτους για το σκοπό αυτό.
9.       Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων με στρατηγικά σχέδια δράσεις, αξιοποιώντας πάντα το δημόσιο χώρο προς όφελος των πολιτών. Αναζήτηση και προώθηση λύσεων για τα χρόνια προβλήματα του νησιού (λιμάνι, πόσιμο νερό, βιολογικοί καθαρισμοί, σκουπίδια κτλ.)
10.   Δημοτικές ψηφιακές υπηρεσίες με καινοτόμες εφαρμογές (δημοτική ιστοσελίδα για την ηλεκτρονική επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών, απομακρυσμένη προσβασιμότητα). Σε καμία περίπτωση η αυτοματοποίηση των υπηρεσιών δεν σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας αλλά αντίθετα αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με τον βέλτιστο τρόπο σε περισσότερο παραγωγικές θέσεις στον ίδιο το δήμο.
Μετά την επικύρωση από την ιδρυτική αυτή συνέλευση, οι παραπάνω θεματικές ενότητες / αρχές  μοιράστηκαν προς επεξεργασία στα μέλη με σκοπό την σταδιακή κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού που θα επικυρωθεί επίσης από την ολομέλεια με ορίζοντα μέσα στον επόμενο μήνα.
Η συνέλευση εξέλεξε συντονιστική επιτροπή που αποτελούν οι (αλφαβητικά):
Παναγιώτης Αλικάρης, Γιάννης Βιδάλης, Βαλεντίνα Γαβριελάτου, Σάββας Δάβιος, Πέτρος Κουσουνάδης, Γρηγόρης Μαρτούλας και Βαγγέλης Μπακτής η οποία αναλαμβάνει πέραν του συντονισμού και της ενημέρωσης και την εκπροσώπηση της κίνησης μέχρι νεότερης απόφασης από την συνέλευση. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής θα συναντώνται τουλάχιστον μία επιπλέον φορά μέσα στην εβδομάδα.
Την κατάρτιση του ψηφοδελτίου αναλαμβάνουν η συντονιστική σε συνεργασία με όλα τα μέλη της κίνησης. 
Για την διευκόλυνση της επικοινωνίας δημιουργήθηκε η διεύθυνση email: koino.tinion@gmail.com
Θα ακολουθήσουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ανακοινώσεις για τις δράσεις της κίνησης «ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ» στο νησί. 

Η συντονιστική επιτροπή