Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες: 2283360125 e-mail : tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                           ...




ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Πληροφορίες: 2283360125
e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                

                                      Τήνος, 19/2/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση Δημάρχου στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου για την έλλειψη αγροτικού ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο Πύργου:

Προς:
τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου
Αγαπητοί συμπολίτες,

Έχω συμμεριστεί από την πρώτη στιγμή πλήρως την κραυγή αγωνίας σας για την έλλειψη αγροτικού ιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο του Πύργου. Η ανησυχία από κοινού με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, είναι κοινή για όλους μας. Αδιανόητο ένα Περιφερειακό Ιατρείο που εξυπηρετεί τόσους οικισμούς να μη στελεχώνεται από αγροτικό ιατρό, έστω για την απλή συνταγογράφηση, σε μια εποχή που η κοινωνία μας δοκιμάζεται και εξαντλούνται οι αντοχές της.
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ο Δήμος Τήνου έχει θέσει και θέτει επανειλημμένως υπόψη του Υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων υπηρεσιών τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Τήνου, τα συνακόλουθα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιγοστό αλλά καθ΄ όλα πρόθυμο και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος προσωπικό του και τις συνέπειες αυτών των ελλείψεων. Και όταν ένοιωσε ότι η σειρά των κλιμακούμενων προσπαθειών μας, του 2013, δεν αποδίδει έφτασε στην κορυφαία ενέργεια της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του Υπουργού Υγείας και κάθε συνυπεύθυνου λειτουργού των Υπηρεσιών της Υγείας, καυτηριάζοντας κατά μοναδικό πανελληνίως τρόπο, τους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού, εξαιτίας της κατάστασης του Κέντρου Υγείας, όπως άλλωστε προέκυπτε και από έγγραφο του τελευταίου. Αναμένουμε όλοι με αγωνία τις εξελίξεις επί της μηνυτήριας αναφοράς μας, που υπήρξε πρωτοπόρα ενέργεια αλλά πλέον δεν είναι μόνη αφού και άλλα νησιά έσπευσαν να μας μιμηθούν.
Σας παραθέτουμε τις ενέργειες του Δήμου Τήνου επί του θέματος, μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο:
● 23/4/2013: Έγγραφο στον Υπουργό Υγείας, στην 2η ΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου και στο Νοσοκομείο Σύρου, για άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας.
● 8/5/2013: Έγγραφο στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας, ως προς την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας, με προσωπικό.
● 30/7/2013: Έγγραφο – επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας για την απαράδεκτη κατάσταση υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας.
● 22/8/2013: Επιστολή στον Υπουργό Υγείας για τα ζητήματα παροχής φροντίδων υγείας και αίτημα διοργάνωσης ημερίδας για τα αναφερόμενα ζητήματα, σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας.
● 25/9/2013 Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας, για την πλήρη εγκατάλειψη του Κέντρου Υγείας και των νησιωτών στην μοίρα τους.
● Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς του Δημάρχου Τήνου κατά του Υπουργού Υγείας και κάθε αρμοδίου, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω της οδυνηρής χειροτέρευσης της ήδη τραγικής κατάστασης του Κέντρου Υγείας Τήνου, λόγω έλλειψης ιατρών, αγροτικών ιατρών, παθολόγου και επικείμενης παύσης συνταγογράφησης. Για του λόγου το αληθές, σας επισυνάπτουμε όλες τις ανωτέρω επιστολές.
Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, άρα και ο Δήμος Τήνου δεν έχουν αρμοδιότητα και εξουσία να επέμβουν άμεσα στην στελέχωση του Κέντρου Υγείας. Η Κεντρική Διοίκηση αδιαφορεί και οι τοπικές κοινωνίες στέκονται ανήμπορες μπροστά στην αδιαφορία τους. Η αγανάκτησή σας είναι και εύλογη και απόλυτα δικαιολογημένη αλλά δυστυχώς ο Δήμος μας, που εκφράζει τα ίδια συναισθήματα με μαχητικά και διεκδικητικά έγγραφα και ενέργειες, καυτηριάζει και αυτός την ολιγωρία της Κεντρικής Διοίκησης, όμως δεν απολογείται γι αυτήν.
Άλλωστε, εκεί που μπορούσε, πρωτοτύπησε και στον τομέα της υγείας. Υπερβαίνοντας δεκάδες εμπόδια και ασχολούμενος δύο χρόνια για να το επιτύχει, δημιούργησε το «δημοτικό - ιδιωτικό ΕΚΑΒ», όπως όχι ο ίδιος αλλά τα ΜΜΕ της χώρας αποκάλεσαν το καινοτόμο πρόγραμμα αεροδιακομιδών, που πρωτοποριακά εφάρμοσε. Έδωσε λύσεις σε προβλήματα ζωής, με την υπηρεσία αυτή, 12 ανθρώπων, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, μέσα στο 2013.
Ο Δήμος Τήνου έμπρακτα απέδειξε ότι ιεραρχεί την υγεία εκεί που οφείλει, υπερπηδώντας δεκάδες γραφειοκρατικά και άλλα, πάσης φύσεως εμπόδια και λειτουργώντας συμπληρωματικά σε ελλείψεις της κεντρικής διοίκησης. Ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο, για μια σειρά νησιωτικών Δήμων, που πήραν τα πάντα έτοιμα και τα εφάρμοσαν και αυτοί, γεγονός που μας γεμίζει ικανοποίηση γιατί όλα τα νησιά και κυρίως τα στερούμενα Αεροδρομίου, δίνουν και πάντως οφείλουν  να δίνουν κοινό αγώνα.
Και είναι τουλάχιστον παράδοξο και αντιφατικό, τη στιγμή που ως Δήμος, υπό το γνωστό οικονομικό περιβάλλον, μεριμνούμε, αγωνιζόμαστε, πρωτοπορούμε και παρέχουμε βοήθεια σημαντική σε σοβαρά περιστατικά υγείας και ατυχήματα, την ίδια ώρα να στερούμαστε τις βασικές, τις πλέον αναγκαίες και στοιχειώδεις υποδομές, στο Κέντρο Υγείας μας και να έχουμε σημαντικές ελλείψεις στους αγροτικούς μας ιατρούς. Την ίδια ώρα που γίνονται από το Δήμο βήματα προς τα εμπρός, η κεντρική διοίκηση να ανέχεται, με την αδράνειά της, την οπισθοδρόμηση.
Και η δική σας συλλογική διαμαρτυρία θα σταλεί αμέσως στον Υπουργό Υγείας, ως μια ακόμα προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κεντρικής διοίκησης, με την ελπίδα κάποτε να ευαισθητοποιηθεί η τελευταία στην αγωνία των νησιωτών.
Με εκτίμηση,
ο Δήμαρχος Τήνου

Παναγιώτης Κροντηράς