Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Αιολικά Πάρκα στην Τήνο. Η άποψη του Παντελή Αρμάου, Δημοτικού Συμβούλου

                                                                                                         Αθήνα  26  Ιανουαρίου 2014 ...

                                                                                                         Αθήνα  26  Ιανουαρίου 2014


Θέμα: ΜΠΕ έργου κατασκευής Αιολικών Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Αγαπητέ Πρόεδρε και Συνάδελφοι
 
     Ατύχημα που είχα προ πενθημέρου και η ως εκ τούτου προγραμματισμένη ιατρική μου επίσκεψη, δεν μου επιτρέπουν να παραστώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου.  Κρίνω όμως αναγκαίο να τοποθετηθώ επί του θέματος της κατασκευής των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο  θεωρώ μείζον θέμα για το νησί μας αλλά και τα άλλα 3 μεγάλα νησιά των Κυκλάδων.(Άνδρος, Νάξος, Πάρος).

     Όπως είχα τοποθετηθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του 2011, που και πάλι είχε συζητηθεί το θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, η θέση μου είναι αντίθετη προς τους επιβαλλόμενους σχεδιασμούς του Υπουργείου, αγνοώντας τους πάντες μηδέ τις γενικές ρυθμίσεις και διατάξεις που και το ίδιο σε προγενέστερο χρόνο έχει θεσμοθετήσει. Συνοπτικά επιτρέψτε μου να διατυπώσω μερικές σκέψεις τις οποίες ασφαλώς και πολλοί άλλοι, όλο και συχνότερα εκφράζουν:
     1. Αλήθεια, σε εποχές που η κοινωνία στενάζει, οι κοινωνικές παροχές υποβαθμίζονται, η Ελληνική πολιτεία έχει του πόρους να δαπανήσει μερικές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ για τη διασυνδετική γραμμή μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος στην Αττική και για την επιχορήγηση των «επενδυτικών» ομίλων;
     2. Η δήθεν φθηνή πράσινη-αιολική ενέργεια ολοένα και αμφισβητείται και το διαπιστώνουμε στην πράξη πια. Η παραγόμενη ενέργεια δεν αποθηκεύεται και απαιτούνται παράλληλα συμβατικές μονάδες εφεδρείας, άρα δεν υπάρχει υποκατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Επίσης στην πρόοδο του χρόνου προλειαίνεται το έδαφος με τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών με δημόσιους πόρους και πολιτικές και ρυθμίσεις π.χ. εντυπωσιακές αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ, ώστε να «επενδύσουν» οι  μεγάλοι όμιλοι κερδοσκοπώντας.  
     3.  Το επιχείρημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι μύθος. Ο εξοπλισμός και η τεχνολογία είναι εισαγόμενα και μόνο κάποιες θέσεις δημιουργούνται στο στάδιο της σύντομης κατασκευής.
     4. Σε ότι αφορά τη δημοκρατική νομιμοποίηση δεν μετράνε στην απόφαση του Υπουργού οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των 4 Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών και η κατά πλειοψηφία απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Για οποιασδήποτε μορφής διαβούλευση πριν τη σχετική έγκριση, ούτε λόγος να γίνεται. Ούτε  για τη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν υπάρχει χρόνος.
     5. Ο Υπουργός που ενέκρινε τη ΜΠΕ είναι ο αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος; Το προστατεύει το περιβάλλον των νησιών με τα εκτός κλίμακας, «φαραωνικού τύπου» επενδυτικά σχέδια και τα συνοδά τους έργα, με πλήρη αγνόηση της φέρουσας ικανότητας.
     6. Η διαφημιζόμενη παραμένουσα  ωφέλεια και αποδοτικότητα προς τις τοπικές κοινωνίες και φορείς γενικώς είναι μικρή έως ασήμαντη.
     7. Η καταστροφή του περιβάλλοντος του νησιωτικού τοπίου, του χειροποίητου όπως το περιέγραψε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, είναι δεδομένη και μη αμφισβητήσιμη, και συνεπώς η συμβατή με το περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη στη βάση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων θα είναι όνειρο ….νυκτός.  Χάθηκαν τα ξερονήσια και τα ακατοίκητα νησιά μας.
     Στο δια ταύτα  η πρότασή μου, (η οποία δεν είναι όχι σε όλα, αλλά στη συγκεκριμμένη εκτός κλίμακας των νησιών μας προγραμματιζόμενη «επένδυση») συνοψίζεται:
     Με το δεδομένο ότι οι ανάγκες της Τήνου είναι λίγο πιο πάνω από τα 10ΜW θα μπορούσε να προγραμματισθεί η εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών που αντιστοιχούν σε ισχύ που θα είναι κάτω των 20MW  και με μεγέθη που προσιδιάζουν στα νησιά μας(μικρού μεγέθους). Η εγκατάσταση βέβαια θα πρέπει να γίνει σε χώρο που ενδείκνυται επιστημονικά-ερευνητικά και δεν θα θίγει περιβαλλοντικά.
     Επί του προκειμένου, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση πρέπει να απορριφθεί και να γίνουν όλες οι ουσιαστικές (νομικές και άλλες)για την αποτροπή της, σε συντονισμό και συμφωνία με τους άλλους 3 Δήμους, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κάθε άλλο φορέα και σύλλογο που θέλει και μπορεί να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή .

                                                     Με εκτίμηση
                                                 
                                                       Συναδελφικά


                                                   Παντελεήμων  Αρμάος